Home Kruiden Basilicum Lasagne met bechamelsaus

Lasagne met bechamelsaus

Lasagne wie kent het niet? Het lekkerst als je hem zelf maakt met verse lasagne bladen, tomatensaus, verse groente en een bechamelsaus. Voor dit recept ben ik alleen niet toegekomen aan het maken van de bladen, maar verder is die helemaal zelf gemaakt. Het kost even wat tijd, maar dan heb je een veel betere lasagne dan uit een pakje of kant-en-klaar.

Ik heb de ingrediënten voor de bechamelsaus apart gehouden. Je kan naar keuze natuurlijk ook alleen geraspte kaas gebruiken. Mis je een groente of heb je nog wat andere groente over voeg deze dan lekker toe. Het moeilijkste van lasagne is pas het einde en dat is hem heelhuids uit de schaal scheppen. Aan de slag dan maar en voor straks eet smakelijk.

Lasagne met bechamelsaus

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Gemiddeld
Servings
servings
Kook tijd

1

hour 

20

minutes

In dit recept maken we lasagne met bechamelsaus.

Ingredienten

  • 1 pakje lasagne vellen

  • 2 blikjes gepelde tomaten of 400 gr verse tomaten

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 4 wortels

  • 2 middelgrote uien

  • 1 venkel

  • 1 paprika

  • 1 courgette

  • 2 teentjes knoflook

  • 400-500 gr biologische (runder)gehakt

  • 8 plakjes Parmaham of andere ham

  • Half wijnglas rode wijn

  • Heel wijnglas (runder)bouillon of verdunde fond

  • 3 takjes tijm

  • 1 takje rozemarijn

  • 2 blaadjes laurier

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 handje Basilicum

  • 400 ml melk

  • 40 gr roomboter

  • 40 gr bloem

  • 1 handje oude geraspte kaas of Parmezaanse kaas

Stappen

  • Snij de uien en wortels fijn en fruit deze in een hapjespan of wok met een klein beetje zout en olijfolie. Snij vervolgens de venkel fijn en doe deze er ook bij. Bewaar de bovenste takjes om straks bovenop de lasagne te doen. Snij ook de rode paprika. Wanneer de uien glazig zijn voeg dan de tomatenpuree toe. Voeg vervolgens wijn en bouillon toe. De kruiden, tijm, rozemarijn en paprikapoeder mag toegevoegd worden. Ook nog wat zwarte peper. Laat de wijn en bouillon goed inkoken.
  • Wanneer de wijn en bouillon aan het inkoken is kun je het gehakt in een aparte koekenpan bakken. Door een andere pan hiervoor te gebruiken kun je er voor zorgen dat het gehakt een lekkere korstje krijgt. Snij tevens de plakken Parmaham of andere ham en bak deze aan het einde nog even mee. Doe er tevens wat zwarte peper bij. Zout hoeft niet, want dat zit al genoeg in de ham. Tip: Koop biologische gehakt voor een nog lekkerdere lasagne. Tijdens het bakken van biologische gehakt zal je ook zien dat er geen of nauwelijks vocht in het vlees zit. Dit in tegenstelling tot supermarkt vlees.
  • Wanneer het gehakt goed gebakken is mag het bij de saus gevoegd worden. Inmiddels zal deze wel ingekookt zijn en dan mogen de tomaten toegevoegd worden. Laat dit allemaal lekker pruttelen voor 30 tot 60 minuten. De tomatensaus moet meer ingekookt zijn dan een gewone pasta. Wanneer die namelijk te nat is valt de lasagne te snel uit elkaar als je hem opschept. Eventueel kun je de saus ook al eerder maken en deze in de koelkast bewaren voor een dag 2-3.
  • 10 minuten voordat de saus klaar is verwarm je de oven voor op 200c graden. Snij je de courgette in kleine stukjes en daarna gaan we de bechamelsaus maken. Smelt hiervoor de roomboter in een pannetje en nadat de boter is gesmolten mag de bloem toegevoegd worden. Blijf goed roeren met een garde. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje de melk toe. Zodra die ingedikt is voeg je de melk toe. Aan het einde nog wat geraspte kaas en wat zout en zwarte peper. Blijf wel roeren anders bakt de saus nogal gauw aan.
  • Alles is klaar voor de lasagne. Doe wat olijfolie in een ovenschaal en vet de schaal goed in, zodat straks niet alle lasagne aan de wand blijft plakken. Vervolgens mag er een kleine laagje saus in de schaal en druk vervolgens de lasagnevellen goed aan (Tip: doe de lasagnevellen even in een pan met warm water, zodat ze al een beetje gaar worden). Doe er vervolgens weer een laagje saus over heen en dan wat courgette (..of spinazie). Daarna weer de lasagnevellen en vervolgens weer saus, courgette, vellen tot je bijna bij de bovenkant bent en dan eindig je met de bechamelsaus. De schaal mag nu voor 30 minuten in de oven.
  • Na 30 minuten mag de schaal uit de oven en wacht dan nog 5 minuten tot die een beetje afgekoeld is. Je kunt nu de basilicum blaadjes en venkeltakjes over de schaal strooien.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

1 REACTIE

  1. Ik ben hem nu aan het maken en het ruikt heeeerlijk in huis !
    Ik had wel het idee dat er te weinig vocht was om het een uur te laten koken, dus ik heb er zelf nog wat water bij gedaan.
    En, ik was de knoflook vergeten, volgens mij ben je vergeten dat in de omschrijving te zetten =O maar dat kan gebeuren natuurlijk.

    Ik ben benieuwd ! Heerlijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Sperziebonen

Sperziebonen koken

Sperziebonen koken is een van de vele manieren waarop je deze groene groente kunt bereiden. De groente komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar...

Veilig hardlopen

Het geeft een dubbel gevoel, dat ik een bericht aan het schrijven ben over veilig hardlopen, terwijl ik vorige week nog goed onderuit ging. Tijdens een...

Pasta met vegetarische Ragù

De bekendste pasta met ragù is wel de Pasta Bolognese. Wij kennen in Nederland de Bolognese, als een tomatensaus met gehakt. In de Italiaanse keuken is...