Nu je een beetje op de hoogte bent van de juiste portiegrootte blijft het toch lastig om te bepalen wat je nu per dag moet eten. Je wilt immers afvallen en waarschijnlijk ook zo gemakkelijk en snel mogelijk. Om je meteen maar uit de droom te helpen. Zoiets als makkelijk afvallen bestaat niet en snel afvallen leidt meestal aan eind tot weer snel aankomen. Later zal ik nog wat richtlijnen laten zien met wat je per week ongeveer moet eten en in combinatie met sporten zal je dan vrijwel zeker afvallen. Nu denk je misschien, dat heb ik eerder gehoord. Ik heb een langzame stofwisseling en daarom val ik niet af.
Langzame of snelle stofwisseling?
Bestaat er iets als een langzame of snelle stofwisseling? Jazeker, ieder mens is uniek net als zijn stofwisseling. Verklaart dit waarom je dan veel te zwaar bent? Nee, niet echt. Tuurlijk zal de ene persoon een wat snellere stofwisseling hebben dan de ander, maar hele grote verschillen zijn er niet. Hoewel dat zeg ik verkeerd, er zijn zeker wel verschillen. Bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben in het algemeen meer spiermassa en minder vetmassa. Terwijl bij vrouwen de spiermassa minder is en ze juist meer vetmassa hebben. Daarom zouden vrouwen minder moet eten dan mannen of beter andersom gezien. Mannen mogen iets meer eten dan vrouwen, omdat hun grotere spiermassa hier om vraagt.
Denk je wel eens in een snackbar bij een slank iemand, die net als jij, ook een patatje met mayonaise en een frikandel neemt tussen de middag. Waarom blijf jij zo slank? Of als je bij een slank iemand achter in de rij in de supermarkt staat en je ziet een hoop ongezonde artikelen op de band liggen. Hoe kan zo iemand nou slank blijven? Nou uit onderzoek blijkt dat de meeste slanke mensen gewoon echt minder eten. Je weet natuurlijk niet wat die persoon nog meer gegeten heeft op die dag. Je weet ook niet of die persoon zijn zak chips in één keer leeg eet.
Denk je nog steeds, dat het echt ligt aan jouw langzame stofwisseling? Okee, laat ik nog een voorbeeld noemen. In dit voorbeeld nemen we 2 mannelijke personen van 30 jaar en beide 1 meter 80. Toch is de ene persoon 72 kilo en heeft een BMI van 22,5 wat een keurig normaal gewicht is. De andere persoon weegt 95 kilo en heeft een BMI 29,3 wat nog net valt onder een matig overgewicht. Wanneer we de BMR (stofwisseling in ruststand) bekijken tussen deze 2 personen dan heeft de persoon met het gewicht van 72 kilo een BMR van 1760 kilocalorieën , de persoon van 95 kilo heeft een BMR van 2055 kilocalorieën. Een verschil van bijna 250 kilocalorieën en dat is ook logisch, want de zwaardere persoon heeft meer weefsel en daardoor ook een hogere stofwisseling in ruststand.
Wanneer je daarbij ook nog eens alle bewegingen bekijkt van beide personen. Laten we zeggen een gelijk sportgedrag of geen sportgedrag dan zou het verschil nog groter zijn. Waarom? De persoon die veel zwaarder is moet met al zijn bewegingen meer massa verplaatsen. Of deze persoon nou op staat van de bank of even naar de keuken loopt of naar de supermarkt gaat.
De slankere persoon zou eens 23 kilo extra mee moeten nemen de hele dag. Ongetwijfeld zal de slankere persoon dit niet eens lukken om het gewicht de hele dag mee te nemen. Ik zou daar ook moeite mee hebben en bij lange na niet kunnen doen, wat ik normaal doe. Niet op mijn gemak 10 kilometer hardlopen met 23 kilo extra balast en wanneer het me wel zou lukken dan zou ik zeker meer kilocalorieën verbranden dan ik normaal zou verbranden.
Conclusie langzame of snelle stofwisseling bestaat, maar wanneer je te zwaar bent heffen de verschillen zich al gauw op. Natuurlijk zijn er mensen die een te grote afwijking hebben aan hun stofwisseling. Wanneer je het idee hebt, dat jij daar last van hebt ga daarvoor dan naar de huisarts.