Ko­re­aan­se Bibimbap

De Koreaanse keuken is voor velen van ons een onbekende keuken, ook voor mij overigens, maar toen ik foto’s zag van het recept Koreaanse Bibimbap was ik verkocht. Een kleurrijk samenstelling van diverse groente, rijst, ei, een beetje vlees en een pittige gekruide tomatenpasta. Natuurlijk kun je de samenstelling van de groente geheel naar eigen smaak aanpassen. Het vlees kun je ook weglaten, maar dit is mijn versie van de Koreaanse Bibimbap.

Het woord Bi­bim­bap betekent letterlijk gemixte rijst. In Korea is het een heel populair gerecht, die veel wordt gegeten. Het gerecht Bibimbap wordt vaak gemaakt om overgebleven groente op te maken. Alle ingrediënten worden los op het bord gelegd en door de eter zelf gemixt.

Voorbereiding Bi­bim­bap

Het julienne snijden van de wortel en courgette kost wel wat extra tijd. Wanneer je gasten te eten krijgt kun je het snijden van de groente  natuurlijk alvast doen. Dan heb je straks binnen een kwartier het eten op tafel. Wanneer je niet zo handig bent met snijden kun je eventueel de wortel ook raspen en de courgette in dunne plakjes snijden.

Bereidingstijd

20-30 minuten

3-4 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

  • 75 gram rijst per persoon
  • 75-100 gram gehakt per persoon
  • 1 winterpeen of 3-4 worteltjes
  • 1 halve courgette
  • 1-2 handjes champignons
  • 2 handjes Taugé
  • 2-3 handjes jonge bladsla of spinazie
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1-2 teentjes knoflook

Ingrediënten

  • 1 (Rawit) rode peper
  • 2 theelepels rode paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel gedroogde Koriander blaadjes
  • 1 citroen
  • Per persoon 1 ei

Keukenbenodigdheden

  • Geen bijzonderheden

Stappen Bi­bim­bap

Stap 1

Snij de wortel en courgette julienne (dunne staafjes), zet een pan water op voor de rijst.

Stap 2

Kook de rijst volgens de verpakking, voeg de kruiden bij elkaar: het blikje tomatenpasta, paprikapoeder, kerriepoeder, koriander poeder en koriander blaadjes, beetje zout en peper. Doe er tevens het sap van een halve tot hele citroen bij. Snij ook de knoflookteentjes en rode peper en doe deze ook bij de tomatenpasta. De smaakexplosie voor de Bibimbap is klaar.

Stap 3

Bak heel even de Taugé en snij intussen de champignons. De champignons mogen ook gebakken worden. Laat zowel de Taugé, als de champignons even uitlekken op een velletje keukenpapier. Pak ook de sla of spinazie. Bijna alles is klaar om straks de borden op te maken. Zo direct  alleen nog het gehakt en de ei bakken.

Stap 4

De rijst zal inmiddels wel gaar zijn. Bak het gehakt. Zodra het gehakt even gebakken is mag de tomatenpuree toegevoegd worden in de koekenpan. Laat deze even meebakken. Intussen kun je de eieren bakken.

Stap 5

Alles is klaar om de borden Bibimbap op te maken.

Misschien vind je dit ook leuk!

Leave a Comment