Home Groente Bleekselderij Kaasfondue klassiek recept

Kaasfondue klassiek recept

Met dit Kaasfondue klassiek recept maak jij de vegetariërs gelukkig met de aankomende feestdagen. Laat de vleeseters genieten van hun gourmet terwijl de vegetariërs aan de slag gaan met de kaasfondue. Hoewel er stiekem best wel wat vleeseters liever mee doen met de kaasfondue, net als ik. Natuurlijk hoef je met een kaasfondue niet te wachten tot de feestdagen. Het hele jaar kan een kaasfondue goed smaken.

Hoewel je natuurlijk kant-en-klaar kaasfondue pakjes kunt kopen geeft het zelf maken meer voldoening. Gebruik goede kaas, goede droge witte wijn en dan is basis al helemaal goed. De voorkeur voor brood ligt bij een Ciabatta. Deze heeft lekker veel gaten, waardoor er nog meer kaas aan je broodje blijft hangen. Maak eventueel zelf een Ciabatta. Naast brood kun je natuurlijk nog diverse groentes gebruiken.

Wanneer kinderen mee-eten is het aan te raden om de wijn een tijdje tegen de kook aan te houden (5-10 minuten) en maar de helft van de witte te gebruiken en dit aan te vullen met groentebouillon. Ik gebruikte voor de kaasfondue deze Boska kaasfondueset.

Kaasfondue klassiek recept

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingredienten

  • 400ml droge witte wijn (of 200ml witte wijn en 200ml groentebouillon)

  • 300 gr Gruyère

  • 300 gr Emmentaler

  • 4 eetlepels Kirsch

  • 4 gram maizena (ongeveer 2 theelepels)

  • 2 teentjes knoflook

  • Snufje zwarte peper

  • Ciabatta of Stokbrood

  • Optioneel: 1 theelepel gemalen Nootmuskaat

  • Optioneel: 2 eetlepels fijngesneden bieslook

  • Optioneel: Groente, zoals komkommer, courgette, wortel, broccoli etc

Stappen

  • Wanneer je groentes gebruikt stoom deze even of kook ze kort, totdat ze bijna gaar zijn. Snij de groente niet te klein, maar ook zeker niet te groot.
  • Zet vervolgens de witte wijn op. Rasp intussen de kaas of snij deze heel erg fijn. Voeg optioneel de bouillon toe aan de witte wijn. Meng vervolgens de 4 eetlepels Kirsch met 4 gram Maizena en voeg dit mengsel toe aan de witte wijn/bouillon. Laat nu de witte wijn/bouillon niet meer koken.
  • Voeg vervolgens de geraspte kaas beetje bij beetje toe. Voeg vervolgens nog het teentje knoflook toe. Wrijf met het andere teentje knoflook de fondueset in.
  • Giet vervolgens de kaasfondue over van de steelpan in de kaasfondue set. Zorg dat het vlammetje van de kaasfondue brandt. Snij eventueel nog de ciabatta of stokbrood in klein stukken.
  • Geniet vervolgens van de kaasfondue met familie en vrienden!
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Korstdeeg voor een quiche

Dit korstdeeg kun je gebruiken, als bodem voor een quiche bijvoorbeeld. Het fijne aan deze korstdeeg is,...

Recept Spelt eierkoeken

Het is zaterdagochtend en het regent. Mijn vrouw en zoontje zijn de boodschappen aan het halen en...

Spaanse tortilla met paarse aardappels

Een Spaanse tortilla kun je niet vergelijken met zijn dunne naamgenoot, de Mexicaanse tortilla gemaakt van bloem...