Home Groente Aardappel Japanse curry met stoofvlees recept

Japanse curry met stoofvlees recept

Wanneer je aan curry denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de Indiase curry. Met kruidige en pittige smaken. Maar vanavond stond bij ons de Japanse Curry met stoofvlees op tafel. En een groot verschil tussen de Indiase curry en de Japanse curry is dat de Japanse curry niet pittig, maar juist zoet. En zijn zoetheid krijgt de curry niet van suiker.

Nee, de Japanse curry krijgt zijn zoetheid van het karameliseren van de uien. En een beetje hulp van wat zoete groente, zoals wortels. Een gerecht dus wat uitermate geschikt is voor kinderen. Bedenk wel, dat je lang de tijd uittrekt voor de bereiding. Het karameliseren van de uien kost ongeveer 30 minuten en het stoofvlees moet nog wel zo’n 2 uur staan pruttelen. Gelukkig kun je daar ook de oven voor gebruiken, zodat je alsnog iets anders kunt ondernemen zonder telkens op de pan te letten.

Nog een ander groot verschil is, dat je schaamteloos rund kunt gebruiken in een Japanse curry. Dit heilige dier zou zich niet snel vinden in een Indiase curry.

Japanse curry met stoofvlees recept

5 from 1 vote
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtCuisine: JapansDifficulty: Gemiddeld
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

3

hours 

In dit recept maken we een Japanse curry met stoofvlees.

Ingredienten

  • 300-400 gram stoofvlees

  • 75-100 gram rijst (per persoon)

  • 300 gram aardappels

  • 300 gram wortels/winterpeen

  • 3 grote uien

  • 1 blikje tomatenblokje

  • 300 ml (runder)bouillon

  • 1-2 teentjes knoflook

  • 1 appel

  • 2 theelepels paprikapoeder

  • 2 theelepels kerriepoeder

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel korianderpoeder

  • 1 theelepel piment

  • 2 laurierblaadjes

  • 1,5 cm gember

  • Zout & peper

  • Optioneel: 1 steranijs

Stappen

  • Normaal gesproken zou je als eerst met het stoofvlees aan de slag gaan, maar in dit geval moeten eerst de uien gekarameliseerd worden. Snipper de uien en bak ze rustig bruin in een stoofpan of een andere pan met een dikke bodem met een beetje zout. En doe dit op een laag vuurtje, zodat ze niet verbranden. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Tijdens het bakken van de uien kun je het stoofvlees alvast snijden. De knoflook en de gember snijden. Laatst zag ik nog een gemakkelijke manier om gember te schillen. Dit doe je met behulp van een lepel. Hiermee schraap je het schilletje er zo vanaf.
  • Zet vervolgens een koekenpan op het vuur met wat olie om het stoofvlees bakken. Bak het stoofvlees rondom bruin. Het stoofvlees mag straks worden toegevoegd bij de uien, wanneer deze bruin zijn. Wanneer je het stoofvlees straks in oven verder willen laten sudderen, zet dan alvast de oven aan op 140ºC graden.
  • Wanneer de uien bruin zijn, mag de gesneden knoflook en gember worden toegevoegd. Bak dit heel even mee. Daarna mogen de droge kruiden (paprika, kerrie, kurkuma, koriander, piment) worden toegevoegd.
  • Voeg ook het stoofvlees, de tomatenblokjes, de bouillon(er moet ongeveer net zoveel bouillon bij, totdat het vlees net onder staat), laurierblaadjes en steranijs toe.
  • Nu nog de wortels in halve maantjes snijden van ongeveer 0,5 cm dik. Daarna de aardappels in blokjes en dan mag dit ook worden toegevoegd. Zet vervolgens de pan in de oven op 130-150ºC graden voor ongeveer 2 uur. Of zet de pan op een heel laag vuurtje met een sudderplaatje ertussen.
  • Een half uur voor het einde kan de rijst worden bereid en mag de appel in stukjes worden toegevoegd aan het stoofvlees.
  • En klaar is het gerecht
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

2 REACTIES

    • Beste Lylian,

      Excuses, dat de hoeveelheid stoofvlees er niet bij stond. Zojuist toegevoegd. Het gaat 300-400 gram. Voor de grootte van de stukken zou ik 1 tot 1,5 cm aanhouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Griekse Moussaka recept

Een paar dagen geleden aten wij deze Griekse Moussaka. De hoeveelheid was genoeg voor 2 dagen, dus...
hygiëne in de keuken

Gezond eten betekent ook hygiëne in de keuken

We willen allemaal gezond en fit zijn. Dat betekent goed eten en voldoende bewegen. Dat weten we allemaal. We zorgen iedere dag...

Gegrilde hutspot met stoofvlees

Nu de winter ons dan eindelijk vaarwel gaat zeggen maak ik nog net op tijd deze hutspot...