Indiase groente curry

Een Indiase groente curry voor de vegetariërs, die van pit houden. Oh ja natuurlijk is dit recept niet alleen voor vegetariërs. Ook echte vlees eters kunnen dit natuurlijk eten. We hebben immers niet elke dag vlees nodig. Sterker nog het is beter voor je om een paar dagen per week geen vlees te eten.

Dit is ook een perfect recept om overgebleven groentes op te maken, die je anders wellicht zou weggooien. Je kent het vast wel, dat je op een gegeven moment groente in je groente-la vindt, die hun beste tijd wel gehad hebben en vervolgens in de gft-bak verdwijnen. Zonde van de groente en zonde van het geld.

Maar goed nu het recept Indiase groente curry. Ingrediënten kunnen om bovenstaande reden natuurlijk anders worden en dat is geen probleem.

Bereidingstijd

20-30 minuten

2-3 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

  • 120-180 gram rijst (of 1 koffiekopje)
  • 1 handje sperziebonen
  • 2 tomaten
  • 2-3 lente-ui
  • 3-4 wortels
  • 1 handje ongezouten cashewnoten
  • 1 knoflookteentje
  • 1  rode peper
  • 1 potje gele curry pasta

Keukenbenodigdheden

  • Een wok

Stappen

Stap 1

Zet 2 kookpannen op met water en snuf zout. Één om de rijst te koken en één om de sperziebonen en wortels alvast voor te garen.

Stap 2

Snij de groentes. Begin bij de sperziebonen en wortels. Deze hebben immers de langste tijd nodig om gaar te worden. Doe de sperziebonen na het snijden direct in de pan. Zodra het water kookt mogen de wortels er ook bij. Laat de wortels en sperziebonen zo’n 6 à 10 minuten koken (afhankelijk hoe klein je ze gesneden hebt). De rijst mag ook in de andere pan, wanneer het water kookt.

Stap 3

Snij tevens een kruisje in de tomaat en doe deze voor 1 minuut in de pan met groente. Wanneer de tomaat 1 minuut in het water heeft gelegen haal je tomaat uit het water en spoel je hem direct af in koud water. Nu kun je heel gemakkelijk het velletje van de tomaat halen.

Stap 4

Tijd om de paprika te snijden en de lente-ui. Snij tevens een knoflookteentje fijn en de rode peper. Ik heb een halve rode peper gebruikt, omdat de curry pasta al aardig wat pit heeft. Ee gemakkelijk manier om alle zaadjes uit de rode peper te krijgen is door de kop en staart er af te snijden en er daarna een paar keer tegen aan tikken. Hierdoor vallen de zaadjes er bijna allemaal uit.

Stap 5

De rijst zal intussen al klaar zijn en de sperziebonen en wortels waarschijnlijk ook. Tijd om de wok te verhitten en hierin olie te doen. Ik heb arachideolie gebruikt. Deze olie is kan goed tegen hoge verhitting. Wanneer de wok heet is mogen alle groente erin (behalve de tomaten) en ook de cashewnoten. Zodra het een beetje opgebakken is mag de curry pasta toegevoegd worden en de rode peper en knoflook. Snij intussen de ontvelde tomaten fijn en voeg deze ook toe. Een goede scheut water (ongeveer een halve tot heel glas) en laat dit heel even inkoken. Snij intussen de champignons en voeg deze ook toe.

Stap 6

Tijd om op te scheppen en te gaan eten.

Misschien vind je dit ook leuk!

Showing 6 comments
  • Stephanie Akdulger
    Beantwoorden

    Ga dit zeker s proberen maar met stukjes bloemkool, heerlijk is dat in curry

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Met bloemkool is zeker een lekkere optie. Wat dat betreft kun je met een curry alle kanten op. Een ideaal recept om je koelkast leeg te maken.

  • dennis
    Beantwoorden

    Indiaase curry uit een potje? Sorry dat is een belediging voor de indiaase keuken.

  • MarcelS
    Beantwoorden

    Ik gebruik ook vaker een thaise groen/rode/gele paste uit een potje. Werkt prima. Probeer alle kruiden maar eens bij elkaar te vinden als je niet een een grote stad woont. Ik probeer toch een beetje groen te denken door niet heel Nederland rond te rijden en dit maar gewoon bij de plaatselijke supermarkt te kopen 🙂

  • Mattijs sloot
    Beantwoorden

    Fijn recept ik mis alleen de paprika en de champignons in de ingrediënten lijst 😉

  • JR
    Beantwoorden

    Inderdaad. Zie de paprika en champignon ook pas bij het lezen van het recept.

Leave a Comment