Home Basis Hoe maak je een roux

Hoe maak je een roux

Hoe maak je een roux? En waarvoor gebruik je een roux? In deze basis zal ik uitleggen hoe je een roux kan maken en waarvoor een roux dient.

Een roux is niet meer dan een mix van vet (meestal room- of bakboter) en bloem en dient om een saus, ragout of soep te binden. De zetmeel in bloem zorgt ervoor, dat vloeibare substanties worden gebonden zonder dat de smaak beïnvloed wordt. Tenzij je teveel roux gebruikt.

Een alternatief is het gebruik maken maïzena. Het voordeel van maïzena is dat geen kleur afgeeft. Wat erg handig kan zijn in een heldere soep. Een roux is heel goed toepasbaar in een jus, pindasaus, pepersaus of bechamelsaus.

De verhouding van de vetstof en bloem is officieel 5 delen vet en 6 delen bloem. De hoeveelheid roux die je nodig hebt is afhankelijk van de gewenste dikte en hoeveelheid. Een bechamelsaus bijvoorbeeld moet meer gebonden zijn dan een soep.

Wat heb je nodig voor een roux?

  • 25 gram roomboter
  • 30 gram bloem

Bovenstaand is voldoende om een saus te maken met ongeveer 300ml vocht. Je krijgt dan een goed gebonden en dikke saus. Voor een soepvan 1 liter gebruik je ongeveer 50 gram roomboter en 60 gram bloem.

Overigens kun je de roomboter ook vervangen voor een andere vettige stof. Ik gebruik zelf regelmatig zonnebloemolie en dit werkt tevens erg goed. Overigens weeg ik eigenlijk nooit de bloem en boter/olie af. Ik doe meestal ongeveer één eetlepel olie en één eetlepel bloem.

Verwarm de pan met boter of olie en zodra de boter is gesmolten mag de bloem toegevoegd worden. Zet het vuur niet te hoog, want anders brand het snel aan. En blijf roeren totdat het gaat klonteren en dan is de roux klaar. De roux ik klaar. Je kunt nu het vocht toevoegen of de roux bij de soep voegen.

Overigens hoe langer je de bloem met roomboter bakt des te bruiner wordt de roux. Een donkere kleur kan overigens heel goed in een donkere saus. Dit noemen ze ook wel een bruine roux.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Mexicaanse Chili-burger

De Mexicaanse Chili-burger is zoals de naam al doet vermoeden een pittige burger met Mexicaanse invloeden. Oh ja...

App review | Runtastic Pro

In mijn eigen zoektocht naar de beste hardloopapp na jarenlang de Nike+ Running app te hebben gebruikt kwam ik verschillende voor- en nadelen tegen...

Salade met kip in mosterdjasje

De salade met kip in mosterdjasje is een maaltijdsalade, maar je kunt hem natuurlijk ook maken als voorgerecht...