Home Groente Champignons Herfst risotto

Herfst risotto

Dit gerecht Herfst risotto past heel goed bij de herfst. Niet alleen door de kastanje champignons, maar ook door herfstkleuren geel (risotto rijst), oranje (wortel) en rood (paprika).

Er zit geen vlees of vis in, dus ook een uitstekend gerecht voor de vegetariërs onder ons. Door de veelheid aan groente is het niet alleen erg gezond, maar ook erg smaakvol. Hierdoor mis je geen vlees of vis, dus voor de niet-vegetariërs probeer het gewoon een keer.

Het gerecht is goed doordeweeks te maken en je zult de risotto inclusief het snijden van de groente in 45 minuten op tafel hebben. Ben je nog niet zo snel in de keuken, snij dan eerst alle groente. Dit scheelt je een hoop ge-stress tijdens het koken. Het is immers fijn als het ook een beetje als ontspanning voelt.

Eventueel kun je hem ook als bijgerecht serveren bij bijvoorbeeld een mooi stuk wild vlees.

Herfst risotto

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Gemiddeld
Servings

3

servings
Prep timeminutes
Kook tijd

45

minutes

In dit recept maken we een overheerlijke herfst risotto. In het gerecht zitten veel groentes en dit gerecht bevat geen vlees of vis. Het gerecht is erg smaakvol, waardoor je de vlees of vis helemaal niet mist. Het snijden van de groente kan je tijdens het koken doen. Als je minder behendig ben in het snijden van groentes kan je dit ook vooraf doen, om gestress te voorkomen.

Ingredienten

  • 250 gr risottorijst

  • 2 sjalotten

  • 2 wortels

  • Halve paprika

  • Halve courgette

  • 150g (kastanje)champignons

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 glas witte wijn

  • 800ml paddenstoelen- of groentebouillon (of gebruik paddenstoelen- of groente fond en leng dat aan tot 800 ml)

  • 100 gr Parmezaanse kaas

  • 1 handje platte Peterselie

  • 1 klontje roomboter

  • 1 theelepel kurkuma

Stappen

  • Snipper de sjalotten.
  • Snij de wortel klein. Het makkelijkst gaat als je hem in de lengte 4 maal snijdt zodat de buitenkant er meteen af is. Hierdoor is de wortel niet meer rond, maar meer rechthoekig. Snij hem daarna door de helft en dan weer door de helft of in drieën. Hierna kun je hem makkelijk klein snijden.
  • Zet een hapjespan of eventueel een wok op een middelgrote pit en verwarm hem alvast voor op de laagste stand en doen er vervolgens wat olijfolie in. Doe de wortel, sjalotten en de risotto rijst in de pan met olijfolie en doe er wat zout overheen. Laat het vuur op de laagste stand, zodat je rustig verder kunt met snijden. Roer wel zo nu en dan. Doe dit ongeveer 5 minuten.
  • Snij intussen de paprika in kleine stukjes en doe deze ook in de pan en wanneer de risotto rijst glazig is, mag de witte wijn erbij en de theelepel paprikapoeder en kurkuma.
  • Snij nu de courgette. Snij deze in de lengte in 4 stukken. Nu kun je makkelijk de zaden wegsnijden. Snij de courgette daarna in de lengte nog 4 keer door, zodat je lange repen hebt en snij ze daarna klein.
  • Doe wanneer de witte wijn is ingekookt een pollepel van de bouillon bij de risotto en laat deze inkoken. Zodra het vocht is ingetrokken en je makkelijk een streep in de pan kan trekken zonder dat dit meteen weer dicht gaat dan kun je weer een pollepel bouillon toevoegen.

    Belangrijk: Herhaal deze stappen tot dat de risotto gaar is! De risotto is gaar wanneer je de kern nog wel proeft, maar niet hard is.
  • Snij intussen de (kastanje)champignons. Een deel ervan snij je gewoon klein en 2 champignons gebruik je voor garnering. De 2 champignons die je over hebt gehouden mogen in kleine plakjes gesneden worden.
  • De risotto zal nu wel bijna klaar zijn, doe de courgette er alvast bij. Wanneer je de laatste schep bouillon erbij doet doe dan de champignons erbij, die je klein hebt gesneden.
  • Snij vervolgens een handje peterselie fijn. Daarna rasp je de Parmezaanse kaas tot je 2 handjes over hebt.
  • Als het vocht is ingekookt, mag de pan van het vuur en breng je het op smaak met wat peper en zout. Doe er vervolgens een klontje bij en een handje van de Parmezaanse kaas. Roer dit nog even goed door en laat dit een minuutje staan. Zo nu mag de risotto opgeschept worden. Doe er nog wat peterselie en Parmezaanse kaas overheen en de plakjes (kastanje)champignons.

Notes

  • Tip: Wist je dat we nog veel meer soorten risotto’s hebben! Scrol voor een aantal suggesties een stukje naar beneden!

Probeer ook deze risotto’s

Naast deze herfst risotto staan er op de website ook nog andere heerlijke risotto’s!

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Heldere aspergesoep

Deze heldere aspergesoep bevat natuurlijk asperges, maar daarnaast ook nog prei en wortel en de kruiden bieslook...

Naan brood zelfgemaakt

Naan brood is een eenvoudig soort brood wat veel gegeten wordt, als bijgerecht, bij Indiase gerechten. Het...

Risotto met bloemkool en knapperige Parmaham

Gemakkelijk te maken, een eenvoud aan ingrediënten én lekker. Zo zou ik dit recept risotto met bloemkool...