Home Groente Aardappel Griekse Moussaka recept

Griekse Moussaka recept

Een paar dagen geleden aten wij deze Griekse Moussaka. De hoeveelheid was genoeg voor 2 dagen, dus de Moussaka mocht een paar dagen in de koelkast logeren, voordat wij hem nogmaals aten. Soms worden gerechten in de koelkast er niet veel beter van, maar de Griekse Moussaka had de logeerpartij overleefd en was misschien nog wel lekkerder geworden.

Jaren geleden kwam ik in aanraking met de Griekse Moussaka door de wereldgerechten van Knorr. Toen was het bereiden van zo’n ovenschotel een culinair hoogstandje voor mij. Gelukkig is het maken van je eigen, helemaal zelf gemaakte, Moussaka net zo makkelijk, maar smaakt daarentegen wel een stuk beter.

Een ideale schotel om te eten met visite. Je kunt de voorbereidingen alvast doen en daarna hoef je alleen nog de oven aan te zetten. Ook is de Moussaka een ideaal gerecht om in een drukke week te eten. Bereid de Moussaka alvast in het weekend en bewaar hem voor een drukke dag ergens in de week. Je hoeft de Moussaka dan alleen nog maar warm te maken.

Griekse Moussaka recept

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtCuisine: GrieksDifficulty: Gemiddeld
Servings

5

servings
Kook tijd

1

hour 

20

minutes

In dit recept gaan we Griekse moussaka maken.

Ingredienten

  • 3-4 grote kruimelige aardappels

  • 1 à 2 Aubergine(s)

  • 400 gr Biologisch rundergehakt

  • 1 ui

  • 2 blikjes tomatenstukjes of 1 fles passata

  • 150-200ml verdunde Runderfond of Runderbouillon

  • 2,5 theelepels Paprikapoeder

  • 1,5 theelepels Nootmuskaat

  • 2 theelepels Kaneel

  • Enkele takjes Rozemarijn

  • 2 teentjes knoflook

  • Ingrediënten voor de Bechamelsaus
  • 1 goede eetlepel bloem

  • 1 klont roomboter

  • 500 ml melk

  • 2 eieren

  • Een beetje geraspte kaas

Stappen

  • Je kunt de aardappels stomen of even koken. Ik heb gekozen om de aardappels te stomen. Daarvoor heb ik de aardappels eerst geschild en vervolgens, met behulp van een keukenmachine, in dunne plakjes gesneden. Daarna heb ik de aardappels voor 15-20 minuten gestoomd tot ze bijna gaar waren.
  • Toen werd het tijd om de uien fijn te snijden en even in wat olijf- of zonnebloemolie laten fruiten met een beetje zout in een hapjespan of een koekenpan. Na het fruiten mag er 1 eetlepel bloem bij, zodat de saus straks wat gaat binden. Zodra de bloem is opgenomen mag de bouillon erbij. Laat dit rustig verder koken.
  • Intussen kan het Biologische rundergehakt gebakken worden in wat olijf- of zonnebloemolie. Voeg tijdens het bakken de kruiden paprikapoeder, kaneel en nootmuskaat toe. Haal de takjes van de rozemarijn eraf en snij deze ook fijn en voeg deze ook toe.
  • Zodra het gehakt klaar is mag deze toegevoegd worden bij de bouillon samen met de tomatenstukjes of passata. Nog de teentjes knoflook erbij en de saus is klaar. Breng het nog wel even goed op smaak met peper en zout. De aardappels zullen intussen ook klaar zijn.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC graden. Tijd om de bechamelsaus te maken. Maak hiervoor eerst een roux. Doe dit door de roomboter te smelten in een steelpan op een laag vuurtje. Daarna voeg je de bloem toe. Zodra dit tot één geheel is gevormd mag er rustig aan wat melk bij gevoegd worden. Zodra dit is ingedikt doe je er weer wat melk bij. Net zo lang totdat de melk op is. Zet het vuur niet te hoog, want de saus brand snel aan. Wanneer al het melk op is mogen de eieren toegevoegd worden en zet dan het vuur uit.
  • Zorg ervoor dat een ovenschotel ingevet wordt met olijf- of zonnebloemolie. Snij ook de Aubergine in dunne plakjes. Dit kun je natuurlijk op voorhand doen, maar de Aubergine slaat nogal snel bruin uit. Met citroensap kun je dit eventueel voorkomen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon tot het laatste moment wachten met het snijden van de Aubergine.
  • De opbouw van de Moussaka is als volgt. Eerst een beetje saus, dan Aubergine plakjes en de aardappelschijfjes. Dit heb ik tot 3 keer herhaald en geëindigd met de aardappelschijfjes. Vervolgens heb ik daaroverheen de Bechamelsaus gegoten en wat geraspte kaas overheen gestrooid. De ovenschotel mag nu voor 40-45 minuten in de oven.
  • En dit is dan het resultaat van het Griekse Moussaka recept!
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

8 REACTIES

  1. Ik ben dol op Moussaka en ik maak het dus ook regelmatig klaar. Mijn recept is op twee punten anders:

    Snij de aubergines in dunne plakken. Smeer ze in met olijfolie en bestrooi ligt met peper en zout. Leg ze op bakpapier onder de grill tot ze mooi gekleurd zijn (circa 20 min). Halverwege wel even draaien! Dat kan je trouwens ook heel goed doen met dikke uienringen ipv de uien heel fijn te hakken.

    En in plaats van Bechamelsaus gebruik ik 2 eieren die luchtig klop en waaraan ik wat melk en zout en peper toevoeg.

    Je hebt een leuke website!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet uit de oven is een gezonde variant van aardappel frieten. Het is niet hetzelfde,...

Risotto met Chipolata en veel groenten

Regelmatig eten wij Risotto, dit keer was het Risotto met Chipolata en veel groenten. Wat dat betreft...

Japanse curry met stoofvlees recept

Wanneer je aan curry denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de Indiase curry. Met kruidige en pittige...