Griekse gehaktballen met tomatensaus


Het recept Griekse gehaktballen met tomatensaus is geen traditionele Grieks recept, maar als onderdeel van mijn Griekse maaltijd met Tzatziki en geroosterde bloemenkool met feta en munt heb ik het recept toch de naam Griekse gehaktballen met tomatensaus genoemd.

Met de diverse kruiden krijg je mooie smaakvolle gehaktballen aangevuld met een mooie tomatensaus.


Bereidingstijd

20 minuten

2 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

  • 500 gram biologische rundergehakt
  • 1 ei
  • Paneermeel of beschuit
  • 1 fles pasata
  • 1 glas rode wijn of bouillon
  • 1 bosje platte peterselie
  • 2 eetlepels (Griekse) Yoghurt

Ingrediënten gehaktkruiden

  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 halve theelepel nootmuskaat
  • 1 halve theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 teentje knoflook

Keukenbenodigdheden

  • Koekenpan
  • Vijzel

De tomatensaus kan aangevuld worden met fijngesneden (rode) uien, spinazie, 1 of 2 verse tomaten of een rode paprika. Ik had nog wat spinazie liggen en nog enkele tomaatjes en deze heb ik toegevoegd aan de saus.


Ik heb in plaats van de gedroogde kruiden rozemarijn en tijm de verse variant gebruikt, omdat wij deze in de tuin hebben groeien en daardoor gemakkelijk voor handen is.

Stappen

Stap 1

Meng alle kruiden voor het gehakt goed door elkaar. Zet de helft van de kruidenmengsel apart om straks toe te voegen aan de tomatensaus en meng de andere helft met de ei en het paneermeel of beschuit. Meng vervolgens het gehakt door de kruiden met ei en paneermeel. Is het gehakt nog te nat? Doe er dan nog wat paneermeel of beschuit bij. Maak vervolgens de gehaktballen.

Stap 2

Zet een pan op een hoog vuur en laat de pan goed heet worden, draai vervolgens het gas terug tot halverwege en doe daarna wat olijfolie of zonnebloemolie in de pan. Daarna mogen de zojuist gemaakte gehaktballen toegevoegd worden en bak deze rondom bruin. Probeer ze niet teveel te draaien, vooral in het begin niet, anders vallen de ballen uit elkaar. Wanneer de Griekse gehaktballen bijna klaar zijn en rondom bruin gebakken zijn mogen ze apart gezet worden.

Stap 3

Wanneer je een ui of paprika toe wil voegen doe deze dan nu in dezelfde pan en fruit deze even aan op laag vuur. Of je nu wel of geen ui dan wel paprika hebt toegevoegd: nu mag de andere helft van de kruiden in de pan toegevoegd worden en daarna mag de bouillon of de rode wijn toegevoegd worden. Laat dit heel even inkoken en voeg de tomaatjes toe. Laat het nog heel even inkoken en voeg dan ongeveer de helft van de fles pasata toe. Laat dit in zijn geheel nog even lekker inkoken. Breng de tomatensaus eventueel nog verder op smaak met wat peper en zout.

Stap 4

Snij de peterselie fijn. Voeg de Griekse gehaktballen bij de tomatensaus, een deel van de zojuist gesneden peterseli en snij intussen de spinazie blaadjes iets fijner. Voeg dan spinazie toe aan de saus. Doe nog wat yoghurt over de tomatensaus heen en wat overgebleven fijngesneden peterselie. En klaar is de het gerecht Griekse gehaktballen met tomatensaus.

 

 

Een complete Griekse maaltijd voor 4-6 personen

Een complete Griekse maaltijd voor 4-6 personen bestaat uit de volgende recepten:

Misschien vind je dit ook interessant?

Leave a Comment