Home Basis Gezond eten betekent ook hygiëne in de keuken

Gezond eten betekent ook hygiëne in de keuken

We willen allemaal gezond en fit zijn. Dat betekent goed eten en voldoende bewegen. Dat weten we allemaal. We zorgen iedere dag voor een gezonde maaltijd op tafel. We denken dat we goed bezig zijn, maar we vergeten vaak een ding: de hygiëne in de keuken. Heb je zo’n geel vaatdoekje op het aanrecht liggen? Of een sponsje, waarmee je niet alleen de afwas doet, maar ook het aanrecht schoonveegt? Wist je dat zo’n doekje of sponsje een bacteriebom is, waarmee je nooit echt iets schoonmaakt. Het enige wat je met zo’n vaatdoekje doet, is alle bacteriën over de hele keuken verspreiden. Bacteriën die uiteindelijk ook in dat gezonde eten terecht komen. Tel uit je winst.

Weg met het vieze vaatdoekje!

Een vies vaatdoekjes dat al een week op het aanrecht ligt, kan resulteren in dinergasten die na een heerlijke maaltijd allemaal hondsberoerd worden. De boosdoeners zijn bacteriën in het vaatdoekje die infectieziektes aan maag en darmen veroorzaken. Deze zijn echt gevaarlijk voor ouderen en jonge kinderen. Gezonde volwassenen kunnen er ook dagenlang ziek van zijn.

Dat vreselijke vaatdoekje kun je het beste vervangen door een stuk keukenpapier dat je na gebruik weggooit. Als je toch graag een doekje in de keuken wil hebben, gooi het dan iedere dag in de was. Ja, iedere dag! Een tip: heb je een afwasmachine? Was het vaatdoekje dan iedere dag mee met de afwas.

Ook bij het bereiden van voedsel kan er van alles mis gaan. Let extra op bij voedingsmiddelen die bekend staan om hun mogelijke besmettingsgevaar, zoals rauwe kip en ongekookte eieren. Vermijd kruisbesmetting door verschillende snijplanken en verschillende messen te gebruiken voor rauw vlees respectievelijk verse groentes. Was je eigen handen grondig met water en zeep voordat je de groente gaat snijden, als je daarvoor in contact geweest bent met rauw vlees.

Iemand die ziek is, hoort niet in de keuken te zijn. Dat geldt tevens voor mensen die een ontstoken wond aan hun hand hebben. Ook niet als daar een pleister of een verband op zit. Iemand met een verband om zijn hand kan die hand niet goed wassen en kan kruisbesmetting dus niet tegengaan.

Hou je keuken schoon

Behalve een strikte hygiëne tijdens het bereiden van voedsel, moet de keuken zelf  ook schoon zijn. Potten, pannen, pollepels en andere spullen die je gebruikt tijdens het koken, moeten zodanig opgeborgen zijn dat ze altijd schoon blijven voordat ze gebruikt worden. Hang ze dus niet boven het fornuis op.

Een ander heikel punt zijn insecten en andere dieren die je niet in de keuken wilt hebben, zoals muizen. Muizen kunnen zich door hele kleine kieren heen wurmen. Het is dus zaak om te zorgen dat kieren en naden in bijvoorbeeld  keukenkastjes goed worden afgedicht. Volgens TOOLKIEZER is dit een karweitje dat je prima zelf kunt doen met een lijm- of kitpistool dat te koop is in iedere doe-het-zelf zaak.

Kies bij de aanschaf of verbouwing van de keuken altijd voor een glad en makkelijk schoon te maken aanrecht. Dat geldt ook voor snijplanken. Hout is prachtig, maar kan niet in de afwasmachine. Geef de keuken regelmatig een goede schoonmaakbeurt. Maak hierbij gebruik van schoonmaakmiddelen die een bacteriedodend effect hebben. Last but not least: vergeet de koelkast niet. Daar is het weliswaar koeler dan in de keuken, maar nog altijd warm genoeg voor bacteriën om in te overleven.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Macaroni met bloemkool en kaas schotel

Het was al even geleden dat ik dit gerecht Macaroni met bloemkool en kaas schotel heb gemaakt. Volgens mij heb...

Twee hartige pannenkoeken recepten

Vandaag is het nationale pannenkoeken dag. Een goed moment om mijn nieuwe BK Specials Pannenkoekenpan eens uit te proberen. En hoewel mijn...
Witlof

Witlof koken

Witlof koken is maar een van de vele mogelijkheden, van wat je met deze veelzijdige groente kunt doen. Ook in een salade...