Home Groente Broccoli Gegrilde zalm met broccoli en mosterd saus

Gegrilde zalm met broccoli en mosterd saus

Een goede vettige vis (de zalm), die we iedere week op het programma zouden moeten hebben. Nog extra gezond omdat de zalm gegrild is en één van gezondste groente als bijgerecht, namelijk de broccoli. Lees snel het recept voor gegrilde zalm met broccoli en mosterd saus.

Buiten dat het erg gezond is, is het ook erg lekker en dat is wel net zo belangrijk. Neem voor de bereiding ongeveer 45 minuten tot 60 minuten, als je nog niet zo snel de weg weet te vinden in de keuken. Lees in ieder geval het recept alvast, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Succes er in ieder geval mee en voor later eet smakelijk.

Gegrilde zalm met broccoli en mosterd saus

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtDifficulty: Gemiddeld
Servings

2

servings
Kook tijd

40

minutes

Ingredienten

  • 1 moot zalm (100 à 150 gram per persoon)

  • 1 broccoli

  • 75 tot 100g aardappels per persoon (3 aardappels)

  • 1 kleine ui (of gebruik een halve ui)

  • 1 glas witte wijn

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 teentje knoflook

  • 1 glas melk

  • 1 eetlepel bloem

Stappen

  • Snij allereerst de ui fijn en zet alvast klaar, een koekenpan (voor de aardappels), een pannetje (voor de saus), een pan (voor de broccoli) en een grillpan. Zet ook alvast de waterkoker aan met ongeveer een liter water.
  • Fruit daarna de ui in wat olijfolie en snufje zout op laag vuur in het kleine pannetje.
  • Snij de aardappel in blokjes. Maak eerst vierkanten. Haal de laatste stukjes schil eraf. Roer af en toe in de pan met de ui. Snij de aardappel in de lengte doormidden, daarna in plakken en vervolgens in blokjes. Doe de aardappels in de koekenpan en zet het vuur aan, doe kokende water in de pan zodat de aardappels net onder staan. Doe tevens wat zout in de pan. Hou ongeveer 10 à 15 minuten aan. Voor je ze gaat bakken mogen ze net aan gaar zijn. Snij het knoflookteentje fijn en doe deze in de pan bij de ui.
  • Zet een pan op het vuur met wat zout voor de broccoli. Doe een eetlepel bloem in de pan met de ui en blijf even roeren, totdat je een goede samenhangende klont hebt. Doe er vervolgens het glas witte wijn bij en laat het vuur maar gewoon laag staan. Het hoeft niet te gaan koken. Kijk of de aardappels al klaar zijn, zo ja giet ze af en laat ze afkoelen in een vergiet.
  • Nu de broccoli, snij de eerste cm van de stronk eraf. Haal verder alleen de schil van de rest van de stronk af. Bewaar 2 à 3 roosjes broccoli voor de saus. Meestal vallen die er wel af wanneer je gaat snijden. Zie hieronder voor het snijden. Halveer de broccoli en daarna halveer de stukken nog een keer en daarna nog een keer totdat je nog dunne plakken over hebt. Intussen zal het water koken voor de broccoli, dus deze mag erin voor 10 à 15 minuten. Voor je de broccoli afgiet gewoon even met een vork prikken of die gaar is.
  • Kijk af en toe ook naar de saus, waarschijnlijk zal deze al best wel ingedikt zijn, doe er eventueel een scheutje water bij. Hak de overgebleven roosjes fijn en doe ze bij de saus. Net als de eetlepel mosterd. En nog wat peper en een snufje zout. Later kun je het hiermee nog verder op smaak brengen, dus doe er niet te veel in. Doe een scheut melk bij de saus en laat hem verder indikken.
  • Zet het vuur onder de grillpan aan en laat hem goed heet worden. Giet intussen de broccoli af. De grillpan zal intussen goed heet zijn, voel eventueel met je hand boven de pan (natuurlijk niet op de pan) en leg de zalm in de pan wanneer deze goed heet is. Draai de zalm na 4 minuten om en laat hem nog eens aan de andere kant 3 minuten doorgaren. Wanneer het een dunne moot is doe hem dan 3 minuten aan de ene kant en 2 minuten aan de andere kant.
  • Aardappels klaar, broccoli klaar, saus klaar en zalm klaar dan mag het opgediend worden. Maak een streep op het bord met de saus, vervolgens daarop de broccoli en dan de zalm. De gebakken aardappels kunnen er mooi naast. En klaar. Voor een wat gezondere saus bij de aardappels meng voor de helft mayonaise en de andere helft yoghurt.

Notes

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Gekleurde bietensalade

Bieten, als ik vroeger ergens een hekel aan had, dan waren het wel bieten. Gelukkig is dit...

Appelkruimeltaart

Recepten met gebak of taart zie je niet vaak terug op 10xGezonder. Daar gaat nu verandering in...

Pasta met vegetarische Ragù

De bekendste pasta met ragù is wel de Pasta Bolognese. Wij kennen in Nederland de Bolognese, als een tomatensaus met gehakt. In de Italiaanse keuken is...