Gegrilde zalm met broccoli en mosterd saus

Zo vanavond weer lekker en gezond gegeten, weer voldaan aan de schijf van vijf. Een goede vettige vis (de zalm), die we iedere week op het programma zouden moeten hebben. Nog extra gezond omdat de zalm gegrild is. Eén van gezondste groente als bijgerecht, namelijk de broccoli.

Buiten dat het erg gezond is, is het ook erg lekker en dat is wel net zo belangrijk. Neem voor de bereiding ongeveer 45 minuten tot 60 minuten, als je nog niet zo snel de weg weet te vinden in de keuken. Lees in ieder geval het recept alvast, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Succes er in ieder geval mee en voor later eet smakelijk.

Bereidingstijd

30-40 minuten

2 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

  • 1 moot zalm (100 à 150 gram per persoon)
  • 1 broccoli
  • 75 tot 100g aardappels per persoon (3 aardappels)
  • 1 kleine ui (of gebruik een halve ui)
  • 1 glas witte wijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 glas melk
  • 1 eetlepel bloem

Keukenbenodigdheden

  • Grillpan

Stappen

Stap 1

Snij allereerst de ui fijn en zet alvast klaar, een koekenpan (voor de aardappels), een pannetje voor de saus, een pan voor de broccoli en een grillpan. Zet ook alvast de waterkoker aan met ongeveer een liter water.

gegrildezalm 34

Stap 2

Fruit daarna de ui in wat olijfolie en snufje zout op laag vuur in het kleine pannetje.

gegrildezalm 2 gegrildezalm 6

Stap 3

Snij de aardappel in blokjes. Maak eerst vierkanten. Haal de laatste stukjes schil eraf. Roer af en toe in de pan met de ui. Snij de aardappel in de lengte doormidden, daarna in plakken en vervolgens in blokjes. Doe de aardappels in de koekenpan en zet het vuur aan, doe kokende water in de pan zodat de aardappels net onder staan. Doe tevens wat zout in de pan. Hou ongeveer 10 à 15 minuten aan. Voor je ze gaat bakken mogen ze net aan gaar zijn. Snij het knoflookteentje fijn en doe deze in de pan bij de ui.

gegrildezalm 5 gegrildezalm 7 gegrildezalm 14

Stap 4

Zet een pan op het vuur met wat zout voor de broccoli. Doe een eetlepel bloem in de pan met de ui en blijf even roeren, totdat je een goede samenhangende klont hebt. Doe er vervolgens het glas witte wijn bij en laat het vuur maar gewoon laag staan. Het hoeft niet te gaan koken. Kijk of de aardappels al klaar zijn, zo ja giet ze af en laat ze afkoelen in een vergiet.

gegrildezalm 12 gegrildezalm 13 gegrildezalm 15 gegrildezalm 27

Stap 5

Nu de broccoli, snij de eerste cm van de stronk eraf. Haal verder alleen de schil van de rest van de stronk af. Bewaar 2 à 3 roosjes broccoli voor de saus. Meestal vallen die er wel af wanneer je gaat snijden. Zie hieronder voor het snijden. Halveer de broccoli en daarna halveer de stukken nog een keer en daarna nog een keer totdat je nog dunne plakken over hebt. Intussen zal het water koken voor de broccoli, dus deze mag erin voor 10 à 15 minuten. Voor je de broccoli afgiet gewoon even met een vork prikken of die gaar is.

gegrildezalm 18 gegrildezalm 19 gegrildezalm 26

Stap 6

Kijk af en toe ook naar de saus, waarschijnlijk zal deze al best wel ingedikt zijn, doe er eventueel een scheutje water bij. Hak de overgebleven roosjes fijn en doe ze bij de saus. Net als de eetlepel mosterd. En nog wat peper en een snufje zout. Later kun je het hiermee nog verder op smaak brengen, dus doe er niet te veel in. Doe een scheut melk bij de saus en laat hem verder indikken.

gegrildezalm 22 gegrildezalm 23 gegrildezalm 24 gegrildezalm 25 gegrildezalm 30

Stap 7

De aardappels zullen wel afgekoeld zijn of in ieder geval er komt geen damp meer vanaf. Zet de koekenpan op redelijk hoog vuur met wat olijfolie en doe daar de aardappels in. Hussel af en toe de aardappels door elkaar.

gegrildezalm 27 gegrildezalm 41

Stap 8

Zet het vuur onder de grillpan aan en laat hem goed heet worden. Giet intussen de broccoli af. De grillpan zal intussen goed heet zijn, voel eventueel met je hand boven de pan (natuurlijk niet op de pan) en leg de zalm in de pan wanneer deze goed heet is. Draai de zalm na 4 minuten om en laat hem nog eens aan de andere kant 3 minuten doorgaren. Wanneer het een dunne moot is doe hem dan 3 minuten aan de ene kant en 2 minuten aan de andere kant.

gegrildezalm 35 gegrildezalm 39 gegrildezalm 40 gegrildezalm 42

Stap 9

Aardappels klaar, broccoli klaar, saus klaar en zalm klaar dan mag het opgediend worden. Maak een streep op het bord met de saus, vervolgens daarop de broccoli en dan de zalm. De gebakken aardappels kunnen er mooi naast. En klaar. Voor een wat gezondere saus bij de aardappels meng voor de helft mayonaise en de andere helft yoghurt.

gegrildezalm gegrildezalm1

 

Leave a Comment