Home Recept type Hoofdgerecht Gegrilde hutspot met stoofvlees

Gegrilde hutspot met stoofvlees

Nu de winter ons dan eindelijk vaarwel gaat zeggen maak ik nog net op tijd deze hutspot met stoofvlees op deze nog steeds koude dag. Ik weet zeker dat ik hem volgend jaar nog eens ga maken, want de hutspot was heerlijk. Of misschien mag ik het geen hutspot noemen, want het is geen gepureerde versie. De belangrijkste ingrediënten heb ik erin verwerkt aardappels, wortels en ui.

Mijn versie heb gemaakt met gegrilde wortelen, stoofvlees, wortelsaus en gemixte sla om er toch een beetje een lente-gevoel aan te geven.

Gegrilde hutspot met stoofvlees

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: HoofdgerechtDifficulty: Gevorderd
Servings

4

servings
Kook tijd

3

hours 

In dit recept gaan we gegrilde hutspot met stoofvlees maken.

Ingredienten

 • 400-500 gr runderlappen of riblappen

 • 5-6 middelgrote aardappels

 • 5-6 winterpenen

 • 2 middelgrote uien en 1 kleine ui

 • 200ml rode wijn

 • Halve glas witte wijn

 • 600ml aangelengde (runder)fond of (runder)bouillon

 • 2 laurierblaadjes

 • 1 kaneelstokje

 • 1 theelepel gemalen kruidnagel

 • 3-4 handjes gemengde sla

 • 1 klontje roomboter

Stappen

 • Het stoofvlees is niet heel arbeidsintensief, maar het duurt natuurlijk wel lang voor het vlees goed is. Zet de oven aan op 120-140c graden. Als eerst snij je de runderlappen of riblappen in kleine stukjes van ongeveer 2 bij 1 cm. Bestrooi het vlees met zout en zwarte peper en bak deze vervolgens mooi bruin in een koekenpan. Intussen snij je de uien in ringen, snij je de wortel grof, zodat je die er later uit kan halen. Fruit de ui en wortel in de stoofpan met wat olijfolie. Let intussen ook op het vlees, die staat te bakken. Wanneer de ui glazig is mag 200ml van de rode wijn toegevoegd worden en 300ml van de fond of bouillon. Doe tevens de kruiden kaneel, laurierblaadjes en kruidnagel(poeder) erbij. Wanneer het vlees goed bruin is mag die ook toegevoegd worden in de stoofpan. Zet de stoofpan zodra de bouillon bijna kookt weg in de oven voor 2,5 tot 3 uur. Of zet de pan op een heel laag vuurtje.
 • De vervolgstappen kunnen ongeveer een uur van te voren worden bereid. Voor de gegrilde wortels gebruiken we de wat grotere wortels. De kleinere kunnen we straks gebruiken voor de wortelsaus. Maak allereerst de wortels schoon met behulp van dunschiller en snij de boven- en onderkant eraf. Snij vervolgens de wortels schuin in, zodat je grotere plakken overhoudt. Bij het schuin afsnijden hou je altijd een stukje over en die kunnen we dan weer mooi gebruiken voor de wortelsaus. Voor de aardappels geldt hetzelfde alleen halveren we ze eerst en dan snijden we ze in plakken net als bij de wortels. Lees ook even stap 4, want die kun je tegelijk met stap 3 uitvoeren.
 • Doe de aardappels in een grote pan en de wortels in een zeef. Zet een waterkoker aan met voldoende water. Zet de grote pan op het vuur doe daar het kokende water bij met wat zout. Zet de zeef op de pan en daarop weer de deksel van de pan. Zo worden de wortels alvast gestoofd voordat ze op de grill gaan. Na een minuut of 10 à 15 mogen de aardappels en wortels afgegoten worden. Spoel de wortels koud af en zorg ervoor dat je de wortels droog dept met keukenpapier of theedoek.
 • Snipper een ui fijn en doe deze in een pan met wat olijfolie en een snufje zout. Snij vervolgens de overgebleven wortels en de restjes wortel en doe deze ook in de pan. Hoe fijner je de wortels snijd des ter eerder ze gaar zijn. Wanneer het even gefruit heeft mag de halve glas witte wijn en de 200-300ml van de bouillon toegevoegd worden. Laat dit ongeveer 10-15 minuten koken totdat de wortels gaar zijn. Wanneer de wortels gaar zijn mag deze afgegoten worden, maar bewaar wel het vocht. Pureer daarna de wortels en ui met een staafmixer en doe daar het kookvocht bij totdat je een gladde saus hebt. Doe er vervolgens het klontje roomboter bij en breng de saus op smaak met peper en zout. Hou de saus warm op een klein vuurtje. Lees ook even stap 5, want die kun je tegelijk met stap 4 uitvoeren.
 • Bak vervolgens de aardappels in een koekenpan met wat olijfolie. Zorg ervoor dat de wortels ingesmeerd zijn met olijfolie en bak deze op de grillpan, totdat ze een mooie strepen hebben. Bestrooi daarna de aardappels en wortels met nog een beetje zout.
 • Tijd om de borden op te maken. Zorg ervoor dat je het vlees uit de stoofpan hebt gehaald. Eventuele uienringen kun je ook gebruiken. Doe een laagje wortelsaus op het bord, daarna wat aardappels en wortels, wat sla, nog wat aardappels en wortels en vervolgens het vlees.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zelfgemaakte champignonsaus

Normaliter eet ik bij biefstuk altijd pepersaus. Aangezien wij niet wekelijks biefstuk eten blijf je soms een beetje hangen...

Mexicaanse Chili-burger

De Mexicaanse Chili-burger is zoals de naam al doet vermoeden een pittige burger met Mexicaanse invloeden. Oh ja...

Review | Slacentrifuge Smart Touch Zyliss

Nu denk je misschien een review over een slacentrifuge? Ja, inderdaad een review over de Slacentrifuge Smart Touch Zyliss. Wat een fijn apparaat en eigenlijk...