Gebakken krieltjes

Vroeger had ik met voorverpakte krieltjes, aardappelschijfjes of aardappelblokjes, dat ze maar niet gaar werden na het bakken. Ik bakte ze nog veel langer dan er op de verpakking stond. Totdat ik dacht laten we hier nou mee stoppen en ze zelf schoonmaken, snijden, kort koken en daarna bakken. En ja, het probleem was verholpen. Okee het kost iets meer tijd, maar dat hebben we toch wel over voor veel lekkere gebakken aardappels.

Goed nu eerst de gebakken krieltjes:

Bereidingstijd

30 minuten

4 personen

Eenvoudig

Ingrediënten

  • 300-400 gram krieltjes (75-100 gram per persoon)
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 handje peterselie
  • Olijfolie
  • Klontje boter
  • Snufje (zee)zout

Keukenspullen

  • Koekenpan

Stappen

Stap 1

Zet een waterkoker aan met voldoende water voor in een koekenpan. Maak de krieltjes schoon, halveer eventueel de grotere krieltjes. Doe ze in een koekenpan en zet deze op het vuur terwijl je intussen het kokende water in de pan giet. Doe nog wat zout erbij en de knoflookteentjes. Vel mag er gewoon op blijven zitten. Kook ze ongeveer 10-15 minuten. Prik met een mes of ze bijna gaar zijn en met bijna gaar bedoel ik dat je ze eigenlijk al kan eten, maar ze net iets te hard zijn. Net niet gaar genoeg dus. Giet ze daarna af.

Gebakken krieltjes 1 Gebakken krieltjes 2 Gebakken krieltjes 3

Stap 2

Laat ze een paar minuten een beetje afkoelen. Zet de koekenpan wederom op het vuur en doe er voldoende olijfolie in en bak daarna de krieltjes. Vis van te voren wel even de knoflookteentjes eruit. Bak ze nog een paar minuten tot ze rondom mooi bruin zijn.

Gebakken krieltjes 4 Gebakken krieltjes 5

Stap 3

Snij intussen de peterselie, snij de gekookte knoflook, zorg voor een klontje boter en doe voorgaande allemaal in de pan, als de krieltjes mooi bruin zijn en klaar zijn om opgediend te worden. Bestrooi de aardappel daarna nog met een snuf zout.

Gebakken krieltjes 6 Gebakken krieltjes 7

Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] zitten lekker veel kruiden bij en wanneer je er wat gekookte of gebakken aardappels bij serveert is de maaltijd compleet. Je kunt er ook pasta bij […]

Leave a Comment