Gebakken aardappelblokjes

Vroeger had ik met voorverpakte krieltjes, aardappelschijfjes of aardappelblokjes, dat ze maar niet gaar werden na het bakken. Ik bakte ze nog veel langer dan er op de verpakking stond. Totdat ik dacht laten we hier nou mee stoppen en ze zelf schoonmaken, snijden, kort koken en daarna bakken. En ja, het probleem was verholpen. Okee het kost iets meer tijd, maar dat hebben we toch wel over voor veel lekkere gebakken aardappels.

De gebakken aardappelblokjes maak ik meestal van vastkokende aardappels. Je kan ze ook maken van kruimige, alleen die vallen wat sneller uit elkaar, dus let op de kooktijd.

Bereidingstijd

20-25 minuten

4 personen

Eenvoudig

Ingrediënten

  • 300-400 gram aardappels (75-100 gram per persoon)
  • Olijfolie
  • Snufje (zee)zout

Keukenbenodigdheden

  • Koekenpan

Stappen

Stap 1

Zet een waterkoker aan met voldoende water voor in een koekenpan. Snij de aardappels in een vierkant (haal eventueel nog wat schil weg), snij de aardappel in repen en daarna in blokjes. Doe ze in een koekenpan en zet deze op het vuur terwijl je intussen het kokende water in de pan giet. Doe nog wat zout erbij. Kook ze ongeveer 5-10 minuten. Prik met een mes of ze bijna gaar zijn en met bijna gaar bedoel ik dat je ze eigenlijk al kan eten, maar ze net iets te hard zijn. Net niet gaar genoeg dus. Giet ze daarna af.

gebakken aardappels 1 gebakken aardappels 2 gebakken aardappels 3 gebakken aardappels 4 gebakken aardappels 5 gebakken aardappels 6 gebakken aardappels 7 gebakken aardappels 8

Stap 2

Laat ze een paar minuten  of langer afkoelen, de stoom moet er niet of nauwelijks meer vanaf komen. Zet de koekenpan wederom op het vuur en doe er voldoende olijfolie in en bak daarna de aardappelblokjes. Als ze mooi bruin zijn mogen van het vuur af. Nog wat olijfolie eroverheen en een snufje (zee)zout en ze zijn klaar.

gebakken aardappels 9 gebakken aardappels 10 gebakken aardappels 11

Comments

Leave a Comment