Franse uiensoep


Een Franse uiensoep is een eenvoudige, maar smaakvolle soep. De soep bestaat heel verrassend uit uien en een runderbouillon. Door het langdurig fruiten van de uien karameliseren ze en krijgen ze een hele mooie smaak. Het toevoegen van een goede bouillon en enkele kruiden zorgen voor een complete en goed te betalen soep.

Bereidingstijd

30 minuten

2-4 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

 • 3 middelgrote uien (300 gram)
 • 1 glas witte wijn
 • 1 liter (runder)bouillon (ik gebruik altijd fond, dit is ingedikte bouillon, deze is smaakvoller en bevat veel minder zout dan de blokjes)
 • 1 klontje roomboter
 • 1 à 2 teentjes knoflook
 • 1 laurierblaadje
 • 2 takjes tijm
 • 1 handje peterselie
 • 1 stokbrood
 • 50-75 gram geraspte oude kaas

Keukenbenodigdheden

 • Soeppan
 • Grillpan

Stappen

Stap 1

Ontdoe de uien van hun schil en halveer daarna de uien. Snij de uien vervolgens in halve ringen. Uien snijden zonder te huilen? Laat het “kapsel” aan de ui zitten terwijl je ze snijdt. Hierdoor heb je er niet of nauwelijks last van.

Franse uiensoep 1 Franse uiensoep 2 Franse uiensoep 3 Franse uiensoep 4 Franse uiensoep 5 Franse uiensoep 6

Stap 2

Fruit de uien 20-30 minuten op laag vuur in een pan met wat olijfolie en zout op. De eerste 5 minuten mag het vuur best wat hoger. Doe er daarna een klontje roomboter bij en doe een deksel op de pan. Natuurlijk wel af en toe roeren. Je zult zien dat de uien al aardig slinken.

Franse uiensoep 7 Franse uiensoep 8 Franse uiensoep 9 Franse uiensoep 10 Franse uiensoep 11 Franse uiensoep 12 Franse uiensoep 13 Franse uiensoep 14 Franse uiensoep 15

Stap 3

Voeg na 20-30 minuten het glas witte wijn, takjes tijm, laurierblaadje, fijngesneden knoflookteentje en nog klontje roomboter toe. Laat dit inkoken tot de uien bruin zijn. Voeg vervolgens de liter bouillon toe. Na een minuut of 10 mogen de takjes tijm en het laurierblaadje de pan verlaten. Breng de soep op smaak met wat peper en zout.

Franse uiensoep 16 Franse uiensoep 17 Franse uiensoep 18 Franse uiensoep 19 Franse uiensoep 20 Franse uiensoep 21 Franse uiensoep 22 Franse uiensoep 23 Franse uiensoep 25 Franse uiensoep 27

Stap 4

Snij alvast wat peterselie en rasp alvast de oude kaas. Zet een grillpan of een koekenpan op het vuur en snij intussen wat sneetjes van de stokbrood. Doe wat olijfolie over de sneetjes heen en doe vervolgens in de koekenpan of grillpan. Dit mag best op hoog vuur, want we willen ze straks knapperig hebben. Wanneer ze aan de ene kant goed zijn draai ze dan om en doe er wat geraspte kaas overheen. Gaat het iets te snel doe dan de sneetjes stokbrood in de oven en laat daar de geraspte kaas smelten. Sommige doen de sneetjes brood met soep en al in de oven, maar ik vind het fijner als er nog een bite aan de broodjes zit.

Franse uiensoep 24 Franse uiensoep 26 Franse uiensoep 28 Franse uiensoep 29 Franse uiensoep 30 Franse uiensoep 31 Franse uiensoep 32 Franse uiensoep 33

Stap 5

Serveer de soep in een kom met wat peterselie en het geroosterde stokbrood met geraspte kaas. Eet smakelijk!

Franse uiensoep 34 Franse uiensoep 35 Franse uiensoep 36 Franse uiensoep 37 Franse uiensoep 38

Comments
 • ton
  Beantwoorden

  In Google word dit recept als 10 x gezonder geadverteerd, maar nergens in dit recept staat beschreven waaruit dit blijkt. Ik vindt Franse uiensoep heerlijk, maar ik wil nu ook weten waarom dit 10 x gezonder zou zijn?
  Een lekker recept maar slecht geadverteerd in Google, beetje misleidende tekst zelfs in deze zoekmachine

Leave a Comment