Home Recept type Brood recepten Frans boerenbrood van speltmeel

Frans boerenbrood van speltmeel

Alleen al als je er naar kijkt krijg je honger. Gelukkig kun je met dit recept Frans boerenbrood van speltmeel het heel gemakkelijk maken. Het aantal handelingen is op zich heel klein, alleen het wachten duurt wel lang. Eventueel kun je het brood ook vervangen door een willekeurige volkoren meel. De verhoudingen zijn namelijk precies hetzelfde. Echter speltmeel is wel weer veel gezonder en lekkerder.

Het maken van dit brood moet je wel in 2 dagen verdelen. De eerste dag maak je een poolish (voordeeg) en deze laat je de hele dag afgedekt staan op kamertemperatuur. Deze handeling zorgt voor meer smaak aan het brood. De poolish is heel gemakkelijk te maken, dit heb je nodig:

Frans boerenbrood van speltmeel

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: Ontbijt, LunchCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld
Servings

1

servings
Kook tijd

2

hours 

30

minutes

In dit recept maken we Frans boerenbrood van speltmeel.

Ingredienten

  • Ingrediënten poolish (voordeeg)
  • 250 gram volkoren (spelt)meel

  • 250 gram lauw water

  • 1 gram droge gist

  • Ingrediënten Frans boerenbrood van speltmeel
  • 500 gram polish (zie stap 1 van het recept)

  • 100 gram volkoren (spelt)meel

  • 150 gram (spelt)bloem

  • 90 gram lauw water

  • 7 gram droge gist

  • 6 gram zout

Stappen

  • Stappen poolish (voordeeg)
  • Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom. Meng daarna alle ingrediënten goed door. Dek daarna de kom af met bijvoorbeeld wat keukenfolie en laat het ongeveer 24 uur ergens staan op kamertemperatuur.
  • Stappen Frans boerenbrood van speltmeel
  • Vul de kom met poolish (voordeeg) aan met alle overige ingrediënten. Behalve het zout, als je met de hand kneedt. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Begin daarna met het kneden van het deeg. Gebruik wat bloem of meel om het plakken te voorkomen. Na 5 minuten mag het zout toegevoegd worden en kneed het daarna nog goed door, totdat je op punt bent beland dat de deeg lekker soepel aanvoelt (Met een keukenmachine is de deeg klaar, wanneer het niet meer aan de wanden plakt). Nu is de deeg klaar en mag je de deeg wegleggen in een kom. Doe daar een beetje olijfolie in, zodat de deeg straks niet plakt aan de zijkanten. Zet het deeg afgedekt met een theedoek weg voor 60-75 minuten.
  • Na de 1e rijs kan het deeg weer licht gekneed worden en maak daarna een mooie bol en snij deze met een mes willekeurig in tot ongeveer 1 cm. Bestrooi de bol met wat bloem of meel. Vet daarna een ronde schaal in met wat olijfolie en bestrooi ook deze met wat meel of bloem. Leg daarna de zojuist gemaakte bol in de schaal en dek deze af met een theedoek en laat dit wederom staan voor 60-75 minuten. Ongeveer 10 minuten voor het einde de oven voorverwarmen op 200c graden.
  • Doe de schaal na de 2e rijs in de oven voor een minuut of 30. Na 30 minuten draai je het brood om en laat je dit nogmaals 10 minuten in oven zitten. Laat het daarna afkoelen op een rek voor ongeveer een kwartier.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zelfgemaakte paneermeel

Zelfgemaakte paneermeel? Is dat niet iets wat je heel gemakkelijk in de winkel kunt kopen voor een paar dubbeltjes?...

Korstdeeg voor een quiche

Dit korstdeeg kun je gebruiken, als bodem voor een quiche bijvoorbeeld. Het fijne aan deze korstdeeg is, dat...

Tomatensoep met gehaktballetjes

Deze tomatensoep met gehaktballetjes is geen soep uit zakje of pakje, maar een eigen gemaakte soep met behulp...