Home Fruit Appel Flammkuchen met zuurkool en rookworst

Flammkuchen met zuurkool en rookworst

Een betere winterse pizza, als deze kun je niet maken. Deze Flammkuchen met zuurkool en rookworst snakt naar het koude weer, net als ik. De Flammkuchen, ook wel Tarte Flambée genoemd, is een ‘witte pizza’ uit het Elzas gebied. Deze Flammkuchen begint steeds meer bekendheid te krijgen in onze keukens. En het is zeker een leuke verrassing.

Het grootste verschil tussen een pizza en Flammkuchen is de saus. Geen tomatensaus, maar een witte saus van Crème Fraiche of zure room of een combinatie daarvan. Traditioneel wordt de Flammkuchen of Tarte Flambée belegd met uien en spek. Maar net als een pizza kun je nog allerlei creaties bedenken.

Zoals al eerder benoemd komt de Tarte Flambée uit het Elzas gebied wat in Frankrijk ligt. Het Elzas gebied grenst aan Duitsland, waardoor dit recept ook wel Flammkuchen genoemd wordt.

Maar goed sinds enkele jaren wordt dit gerecht ook in Nederland steeds meer gegeten en onze zuurkool met rookworst past daar prima bij. Dit recept kwam bij mij op het pad via beebox. En aangezien ik dol ben op pizza (mijn favoriete fastfood gerecht) kreeg de Flammkuchen of Tarte Flambée een warm welkom in mijn mond.

Flammkuchen met zuurkool en rookworst

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtDifficulty: Gemiddeld
Servings
servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

15

minutes

In dit recept maken we flammkuchen met zuurkool en rookworst.

Ingredienten

  • 250 gram pizzamix (of maak de deeg gemakkelijk zelf)

  • 200 gram zuurkool

  • 1 halve rookworst

  • 1 rode ui

  • 1 knoflookteen

  • 1 eetlepel witte wijnazijn

  • 1 appel

  • 1 handje geraspte kaas

  • 60-70 ml Crème Fraiche

  • Optioneel: 2 handen winterpostelein

Stappen

  • Begin allereerst met het deeg, want deze moet een uur rusten. Meng de pizzamix met water en een eetlepel olie of maak het deeg helemaal zelf. Ik gebruikte nog een theelepel bakpoeder extra om het deeg aan de randen mooi te laten stijgen. Laat dit dan een uur rusten, totdat het deeg verdubbeld is in omvang. Tijd zat om dan de rest van de handelingen te doen.
  • Snij de rode ui in dunne plakken en meng dit met de witte wijnazijn en een beetje zout. Hierdoor wordt de rode ui wat zachter. Doe tevens een fijngesneden knoflookteentje erbij.
  • Kook de rookworst volgens de verpakking. En laat het zuurkool alvast uitlekken.
  • Wanneer het deeg voldoende gerezen is, kun je de oven voorverwarmen op 250ºC of in ieder geval zo hoog mogelijk. Rol vervolgens het pizzadeeg uit (kan direct op een bakpapier op de bakplaat). Vouw vervolgens de randen na binnen, zodat er een verhoging ontstaat. Prik met een vork in het deeg, maar niet in de randen. Smeer vervolgens het deeg in met de Crème Fraiche en strooi er nog wat zwarte peper overheen.
  • Beleg vervolgens de Flammkuchen met de zure kool, rode ui en stukjes rookworst.
  • Schil de appel (of niet) en snij deze in kleine stukjes. Bestrooi de Flammkuchen met de stukjes appel en geraspte kaas. Doe vervolgens de Flammkuchen of Tarte Flambée in de oven voor een minuut 8-10.
  • Wanneer de Flammkuchen klaar is leg je er optioneel nog wat winterpostelein op.Flammkuchen met zuurkool en rookworstFlammkuchen met zuurkool en rookworst
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Pizza pesto met champignons en rode ui

In dit recept maken we pizza pesto met champignons en rode ui. Pizza blijft behoren tot één van...

Spaanse tortilla met paarse aardappels

Een Spaanse tortilla kun je niet vergelijken met zijn dunne naamgenoot, de Mexicaanse tortilla gemaakt van bloem en...

Gegrilde witlof met peer

Gegrilde witlof met peer is een simpel, maar lekker bijgerecht. En ook niet onbelangrijk, binnen 15 minuten staat...