Flammkuchen met zuurkool en rookworst

Een betere winterse pizza, als deze kun je niet maken. Deze Flammkuchen met zuurkool en rookworst snakt naar het koude weer, net als ik. De Flammkuchen, ook wel Tarte Flambée genoemd, is een ‘witte pizza’ uit het Elzas gebied. Deze Flammkuchen begint steeds meer bekendheid te krijgen in onze keukens. En het is zeker een leuke verrassing.

Het grootste verschil tussen een pizza en Flammkuchen is de saus. Geen tomatensaus, maar een witte saus van Crème Fraiche of zure room of een combinatie daarvan. Traditioneel wordt de Flammkuchen of Tarte Flambée belegd met uien en spek. Maar net als een pizza kun je nog allerlei creaties bedenken.

Zoals al eerder benoemd komt de Tarte Flambée uit het Elzas gebied wat in Frankrijk ligt. Het Elzas gebied grenst aan Duitsland, waardoor dit recept ook wel Flammkuchen genoemd wordt.

Maar goed sinds enkele jaren wordt dit gerecht ook in Nederland steeds meer gegeten en onze zuurkool met rookworst past daar prima bij. Dit recept kwam bij mij op het pad via beebox. En aangezien ik dol ben op pizza (mijn favoriete fastfood gerecht) kreeg de Flammkuchen of Tarte Flambée een warm welkom in mijn mond.

Flammkuchen met zuurkool en rookworst

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 01:00
Kook tijd: 00:15
Totale tijd: 01:15

Hoeveelheid: Voor 2 personen

Ingrediënten Flammkuchen met zuurkool en rookworst

 • 250 gram pizzamix (of maak de deeg gemakkelijk zelf)
 • 200 gram zuurkool
 • 1 halve rookworst
 • 1 rode ui
 • 1 knoflookteen
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • 1 appel
 • 1 handje geraspte kaas
 • 60-70 ml Crème Fraiche
 • Optioneel: 2 handen winterpostelein

Keukenbenodigdheden

  Stappen Flammkuchen met zuurkool en rookworst

 1. Begin allereerst met het deeg, want deze moet een uur rusten. Meng de pizzamix met water en een eetlepel olie of maak het deeg helemaal zelf. Ik gebruikte nog een theelepel bakpoeder extra om het deeg aan de randen mooi te laten stijgen. Laat dit dan een uur rusten, totdat het deeg verdubbeld is in omvang. Tijd zat om dan de rest van de handelingen te doen.
 2. Snij de rode ui in dunne plakken en meng dit met de witte wijnazijn en een beetje zout. Hierdoor wordt de rode ui wat zachter. Doe tevens een fijngesneden knoflookteentje erbij.
 3. Kook de rookworst volgens de verpakking. En laat het zuurkool alvast uitlekken.
 4. Wanneer het deeg voldoende gerezen is, kun je de oven voorverwarmen op 250ºC of in ieder geval zo hoog mogelijk. Rol vervolgens het pizzadeeg uit (kan direct op een bakpapier op de bakplaat). Vouw vervolgens de randen na binnen, zodat er een verhoging ontstaat. Prik met een vork in het deeg, maar niet in de randen. Smeer vervolgens het deeg in met de Crème Fraiche en strooi er nog wat zwarte peper overheen.
 5. Beleg vervolgens de Flammkuchen met de zure kool, rode ui en stukjes rookworst.
 6. Schil de appel (of niet) en snij deze in kleine stukjes. Bestrooi de Flammkuchen met de stukjes appel en geraspte kaas. Doe vervolgens de Flammkuchen of Tarte Flambée in de oven voor een minuut 8-10.
 7. Wanneer de Flammkuchen klaar is leg je er optioneel nog wat winterpostelein op.

  Flammkuchen met zuurkool en rookworst

Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment