Home Groente Aubergine Een vegetarisch stoofpotje

Een vegetarisch stoofpotje

Een vegetarisch stoofpotje? Kan dat wel? Nou eerlijk gezegd niet. De groente zouden helemaal kapot zijn na een paar uur stoven. Maar wat nu, als je toch iets soortgelijks als een stoofpot op tafel wilt zetten, maar dan vegetarisch. Dan maak je een vegetarisch stoofpotje, zoals deze. En echt, je zou het vlees bijna vergeten met dit stoofpotje. 

Door enkele groente even te grillen krijg je toch iets wat enigszins lijkt op vlees of althans voor het gevoel. Ook een echte vleeseter verleid je hiermee! Er zitten verder geen spannende groente bij, behalve de aubergine. Die zie je niet zo vaak in een stoofpotje, maar de aubergine geeft zo leuk effect in de grillpan.

Er zitten lekker veel kruiden bij en wanneer je er wat gekookte of gebakken aardappels bij serveert is de maaltijd compleet. Je kunt er ook pasta bij serveren. Aan de slag dan maar met het vegetarisch stoofpotje

Een vegetarisch stoofpotje

2 from 9 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: HoofdgerechtCuisine: HollandsDifficulty: Gemiddeld
Servings

2

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

25

minutes

In dit recept maken we een heerlijk vegetarisch stoofpotje.

Ingredienten

  • 1 aubergine

  • 2 middelgrote gele uien

  • 200 gram paddenstoelen

  • 150 gram doperwten

  • Een paar takken rozemarijn

  • Een paar takjes tijm

  • 1-2 knoflookteentje(s)

  • 1 theelepel kaneel

  • 1/2 theelepel nootmuskaat

  • 2 theelepels paprikapoeder

  • 1/4 theelepel kruidnagel

  • 1/2 tot 1 theelepel chiliflakes of verse rode peper

  • 2 theelepels mosterd

  • 1-2 eetlepel(s) bloem

  • 300 ml groentebouillon

  • 1 eetlepel roomboter

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

  • Zout en peper

Stappen

  • Begin allereerst met de uien of wanneer je de aardappels erbij serveert kun je beter daarmee beginnen. De uien moeten wel even rustig fruiten (stoven) in de pan. Snij de uien hiervoor in tweeën en daarna nogmaals in tweeën. Wat grotere uien kun je dan in drieën snijden. Daarna kun je de uien gemakkelijk in stukjes snijden. Fruit de uien in een pan met wat zonnebloemolie en de eetlepel roomboter. Doe tevens wat zout bij de uien, zodat deze gemakkelijker zijn vocht loslaat.
  • De uien staan intussen rustig te fruiten. Zet de grillpan op het vuur en maak de paddenstoelen schoon. Snij ze daarna grof. Doe wat zout en peper over de paddenstoelen heen. Net als wat zonnebloemolie en hussel dit even goed door elkaar. Daarna mogen de paddenstoelen in de grillpan. Draai ze af en toe even om. Leg de paddenstoelen apart na het grillen.
  • Tijdens het bakken van de paddenstoelen, snij je alvast de aubergine in dikke plakken van 0,5 cm. Let ook op de uien. Haal ze desnoods even van het vuur af. Smeer de plakken aubergine in met de mosterd en wat zonnebloemolie. Bak daarna de aubergine plakken in de grillpan. Nadat je ze een keer gedraaid heb, leg je de volgende keer de plakken schuin op de pan. Hierdoor krijg je een ruitpatroon.
  • Tijdens het grillen van de aubergine, maak je de kruiden gereed. Haal de blaadjes van de tijm en rozemarijn. Doe deze vervolgens in de pan, doe tevens de overige kruiden erbij (2 theelepels paprikapoeder, 1/4 theelepel kruidnagel, 1 theelepel kaneel, 1/2 theelepel nootmuskaat, 1/2 tot 1 theelepel chiliflakes). Roer alles even goed door elkaar en doe dan ook de knoflook erbij en daarna 1 tot 2 eetlepel(s) bloem (zo’n 30 gram). De bloem zorgt er straks voor, dat de saus gebonden wordt. Roer het even door elkaar en voeg dan de bouillon toe.
  • Snij daarna de aubergine in stukjes van 1 tot 1,5 cm en doe deze met de paddenstoelen in de pan. Op het laatste moment doe je de doperwten erbij.
  • En het vegetarisch stoofpotje is klaar!Een vegetarisch stoofpotje

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Review | De Eden Classic Damast messen

De eerste stappen van vrijwel ieder gerecht begint met het snijden. Althans als je met verse ingrediënten aan het koken bent. Een onmisbare hulpmiddel in...

Stokbrood met kip en gele curry

Deze stokbrood met kip en gele curry is lekker als lunch, maar kan ook natuurlijk als avondmaal gegeten...

Beebox – beter eten, beter leven – ook in Alkmaar en omgeving

Beebox - beter eten, beter leven. Dat klinkt al meteen goed, toch? Wie wil er nou niet beter eten en daardoor beter leven. En...