Een romige knolselderijsoep


Soepie! Ja, een romige knolselderijsoep welteverstaan. En het romige komt niet van de room, maar gewoon van de knolselderij. Een extra gezond soepje dus. Goed om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Verder bestaat deze groentesoep uit nog een winterpeen (goed weer voor), 1 prei en een ui. Maar je kunt natuurlijk nog genoeg variëren, als je dit wilt. De groentesoep is dus volledig vegetarisch. Wanneer je hem als hoofdmaaltijd eet, dan is de soep voor twee personen. Bij de lunch of als voorgerecht, dan kun je de soep wel delen met z’n vieren.


Een romige knolselderijsoep

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 00:15
Kook tijd: 00:25
Totale tijd: 00:40

Yield: 1 pan soep

Ingrediënten

 • 1 knolselderij
 • 1 winterpeen
 • 1 prei
 • 1 gele ui
 • 2 knoflooktenen
 • 750 ml groentebouillon
 • Optioneel: Een lekker stuk brood

Keukenbenodigdheden

 • Blender of staafmixer
 • Ruime kookpan

  Stappen Romige knolselderijsoep

 1. Pel de gele ui en snij deze in halve ringen. Dit hoeft niet heel netjes, want straks doe je dit deel van de soep toch in de blender (of maak je gebruik van de staafmixer). Zet vervolgens een grote pan op een laag vuurtje met wat olie. Fruit hierin de halve ui-ringen met een beetje zout. Zorg er ook voor, dat ook de bouillon al klaar staat.
 2. Maak intussen de knolselderij schoon. Schil hiervoor de knolselderij met een scherp mes. Snij de bovenkant en onderkant eraf, zodat je de knolselderij zo stevig kunt neerleggen. Let ook op de ui in de pan!
 3. Snij vervolgens een vierkant (ongeveer 4x4x4 cm, zie de eerste foto) uit de bol knolselderij. De resterende stukken mogen in kleinere stukken bij de ui gevoegd worden. Fruit dit alles nog even aan en doe dan de helft van de bouillon in de pan. Doe ook de knoflookteentjes en eventueel de steeltjes van de peterselie in de pan. Laat dit 5-10 minuten koken totdat de knolselderij zacht is. Zet dan het vuur uit.
 4. Snij plakken van de overgebleven vierkant knolselderij van ongeveer 0,5 cm dikte. Maak vervolgens van de plakken staafjes en daarna kun je mooie dobbelsteentjes snijden. Doe voorgaande ook bij de winterpeen. Zorg er allereerst voor, dat de wortel rechthoekige wordt in plaats van rond.
 5. Snij de prei in halve ringen. Snij hiervoor eerst de prei in de lengte door. En daarna in de halve ringen.
 6. Doe de inhoud van de pan in een blender (gebruik je een staafmixer gebruik dan nog een pan). Zorg er wel voor, dat het enigszins is afgekoeld voordat je de blender aanzet. Anders kunnen er nare ongelukken gebeuren in de keuken. Gebruik de pan  om de zojuist gesneden knolselderij-, wortelblokjes en prei even te fruiten. Doe daarna de andere helft van de bouillon in de pan. Snij de peterselie blaadjes heel fijn en voeg een groot deel toe. Het overgebleven deel peterselie kun je later gebruiken voor garnering.
 7. Zet de blender aan, totdat je een gladde soep overhoudt. Doe deze daarna ook in de pan en de romige knolselderijsoep is klaar. Verdun eventueel met wat extra water.
 8. Tijd om te genieten van deze romige knolselderijsoep.

Een romige knolselderijsoep

Leave a Comment