Een klassieker: asperges met ham, ei en hollandaise-saus


In het voorjaar moet deze klassieker: asperges met ham, ei en hollandaise-saus één keer op tafel staan. Maar wees er snel bij, want voor je het weet is het asperges seizoen alweer aan zijn einde. Het asperges seizoen loopt ongeveer vanaf half april tot half juni. Het begin en einde van het seizoen is natuurlijk wel afhankelijk van het weer.

Met slechts enkele ingrediënten creëer je dit gerecht. Zorg er dus voor, dat je de beste asperges, aardappels en ham in huis hebt.


Tijd om te gaan koken!


Bereidingstijd

40 minuten

2 personen

Gemiddeld

Ingrediënten Asperges met ham, ei en hollandaise-saus

  • 600 gram asperges
  • 100 gram achterham
  • 500 gram innova aardappelen
  • 3 stuks eieren
  • 1 el peterselie
  • 75 gram roomboter
  • 0.5 el citroensap
  • 1 el water
  • zout en peper

Keukenbenodigdheden

  • Niets speciaal

Stappen Asperges met ham, ei en hollandaise-saus

Stap 1

Maak de aardappels schoon en schil ze vervolgens. Leg de aardappels daarna in een pan met water en snuf zout. Zet de pan op het vuur en laat de aardappels 15-20 minuten koken.

Stap 2

Zet ook een pan op het vuur met water en zout voor de asperges. Schil vervolgens de asperges vanaf de kop naar beneden. Snij vervolgens 1cm van de onderkant af. Dit houterige gedeelte is niet echt smakelijk. Heb je het idee, dat die ene centimeter niet voldoende is? Snij er dan nog wat vanaf.

Tip: bewaar de onderkanten en schillen om een bouillon van te trekken!

Stap 3

Wanneer het water kookt, doe je de asperges in de pan voor zo’n 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat ze nagaren in het kookvocht. Doe per persoon een ei in de pan met de aardappels voor zo’n 8 tot 10 minuten.

Stap 4

Zodra de aardappels en asperges bijna klaar zijn, is het tijd om de hollandaise-saus te maken.

Scheidt het eigeel van het eiwit. Dit gaat heel gemakkelijk door eiwit tussen je vingers te laten lopen. Je kunt zelfs het eiwit van het eigeel afspoelen met de kraan. Doe het eigeel vervolgens in een kom, die je straks in de pan kunt hangen. De kom moet groot genoeg zijn, dat deze het water niet aanraakt. Doe bij het eigeel een beetje water (enkele druppels) en een snuf zout en peper. Klop vervolgens het eigeel romig. Snij ook alvast de roomboter in blokjes.

Stap 5

Zodra je de aardappels hebt afgegoten zet je dezelfde pan weer op het vuur met een laagje water. De aardappels blijven toch wel even warm en de hollandaise-saus is binnen enkele minuten gaar. De pan gebruiken we om de hollandaisesaus au bain marie gaar te maken. Met een au bain marie verwarm je iets indirect. Dit voorkomt dat iets aanbrandt of te snel gaart.

Snij tijdens het verwarmen van het laagje water de peterselie heel fijn. Zet daarna de kom op de pan en meng daarna de blokjes roomboter één voor één er doorheen. Blijf intussen goed kloppen, totdat de saus goed gebonden is. Breng de saus verder op smaak met enkele druppels citroensap.

Stap 6

Tijd om het bord op te maken. Pel de eieren, leg de aardappels op het bord, net als de asperges. Maak rolletjes van de ham. Serveer het bord met de hollandaise-saus en een beetje fijngesneden peterselie.

Bron recept: https://beebox.nl/recepten/asperges-met-hollandaise-saus/

Leave a Comment