Home Voeding Informatief Een basis-uitrusting in de keuken

Een basis-uitrusting in de keuken

Er zijn zoveel kookspullen en keukenaccessoires, maar welke kookspullen moet je nou echt in huis hebben? Welke kookspullen helpen jou sneller te werken en welke kookspullen zijn het waard om in te investeren. Ik heb een top 10 opgesteld, waarvan ik denk, dat je ze in huis moet hebben. De meeste zijn heel logisch, voor de meeste onder ons, maar toch zie ik vaak in keukens het één en ander ontbreken.

Het onderstaande lijstje bestaat voornamelijk uit kookspullen, die ik zeer regelmatig gebruik. Van dagelijks tot meerdere keren per week.

1. Kookpannen

Een goed stel kookpannen van klein tot groot komen altijd van pas. Er is ook een ruime keuze in kookpannen en bij voorkeur kies je voor pannen met een dikke laag staal. Pannen met een dikkere laag staal zorgen voor een betere regulering van de warmte. Aangezien goede kookpannen 10-tallen jaren mee kunnen gaan en de frequentie waarin je ze gebruikt groot is, is het zeker de moeite waard om daarin te investeren. Wanneer je de pannen in set koopt, ben je het goedkoopste uit.

Waarin ik mijzelf tekort heb gedaan is te kiezen voor een pan zonder plastic handvatten. Hoewel ik er nu aan gewend ben, dat ik mijn pannen altijd moet pakken met een theedoek. Wat nog meer handig kan zijn, is een maatverdeling in de pan, een schenktuit en glazen deksels.

2. Koekenpannen

Wat heb ik daarvan veel versleten! Van goedkope (±€20,-) tot dure koekenpannen (±€100,-) met anti-aanbaklaag. Hoewel de pan van €100,- het in verhouding nog best lang deed en ik hem nog steeds heel af en toe gebruik. Toch ben ik sinds korte tijd overgestapt naar ijzeren en gietijzeren pannen. De prijs-kwaliteit verhouding is ongelofelijk groot. Voor zo’n 30 à 40 euro heb je al (giet)ijzeren koekenpannen en kunnen een leven lang mee gaan!

En er is uitstekend mee te bakken. Van pannenkoeken tot biefstuk. Van gebakken aardappels tot een gebakken ei. Wanneer de koekenpan op een goede temperatuur wordt gebracht, blijft er niets plakken aan de pan. Koop overigens geen te grote pannen, maar koop koekenpannen met net voldoende ruimte voor je vlees en aardappels. Dit betekent meestal, dat je toch wel 2 à 3 koekenpannen nodig hebt in diverse soorten maten.

Lees deze reviews van pannen, die ik momenteel in gebruik heb; De gietijzeren pan Lodge logic en de ijzeren pan De Buyer Mineral B-Element

3. Koksmes

Een goed en scherp koksmes zou echt in iedere keuken te vinden moeten zijn. Met een scherp mes snij je sneller en veiliger. Natuurlijk is het oppassen geblazen met scherpe messen, maar de meeste ongelukken gebeuren met verkeerde en onscherpe messen. Je schiet bijvoorbeeld makkelijk uit met een bot mes en je gebruikt naar verhouding veel meer kracht op het mes. Wanneer je dan uitschiet moet je maar hopen, dat je hand niet in de weg ligt van het mes.

Sinds een langere tijd gebruik ik een koksmes van het huismerk van Knives and Tools en deze bevallen uitstekend. Al snel kocht ik ook slijpstenen, zodat mijn messen scherp blijven. Nu mocht ik onlangs van hun ook nog een Santokumes testen. De review van deze messen staan hier.

Als je het mij vraagt, zou ik zeker wat geld reserveren voor een goed koksmes. En ze zijn al verkrijgbaar vanaf €40,-. Een aangezien ik ze dagelijks gebruik, is dit ook weer een attribuut, die onmisbaar is in de keuken.

4. Snijplank

Een snijplank is het verlengde van je mes. Ik gebruik voor mijn groente een stevig houten snijplank. Het fijne hieraan is, dat deze niet wegschuift tijdens het snijden en er voldoende ruimte is om de gesneden groente gewoon te laten liggen. Daarnaast heb ik nog enkele plastic snijplanken voor vlees, kip en vis. Het zou wel handiger zijn, als ik deze in diverse kleuren had gekocht, zodat ik ze per soort (vlees, kip en vis) zou kunnen gebruiken. Dit staat dus nog op mijn verlanglijstje.

5. Spatels

Om te roeren in een saus, het omdraaien van vlees of groente om te scheppen. Spatels komen altijd van pas. Ik gebruik zelf het liefst houten spatels, maar dat is mijn eigen voorkeur. Zorg ervoor, dat je minimaal 2 soorten in huis hebt. Eén met ronde kop en een rechte. Degene met een ronde kop zijn handig om te roeren in een saus. Hiermee kom je in iedere hoek en de rechte om vlees en dergelijk om te draaien.

6. Beslagkommen

Een stel beslagkommen van groot tot klein komen altijd van pas in de keuken. Je kunt je deeg erin laten rijzen, je gesneden groente er even in bewaren, je mayonaise kloppen, je sla mixen, enz. Talloze mogelijkheden dus en daarom ook ontzettend handig.

7. Keukenweegschaal

Niet alleen voor het bakken van taart is een keukenweegschaal handig. Ook voor het afwegen van rijst of pasta is een keukenweegschaal handig. Zo heb je ook beter controle op hetgeen wat je eet en hoef je ook minder weg te gooien. Koop bij voorkeur een digitale, zodat je ook bij zeer kleine hoeveelheden de grammen makkelijk kunt aflezen.

Wanneer je de keukenweegschaal koopt, test hem dan wel thuis meteen uit. Ik heb namelijk een 2-tal weegschalen gehad, die niet op de gram nauwkeurig waren. Op 100 gram maakt het natuurlijk niet zoveel uit of je er een gram naast zit. Alleen bij het afwegen van gist of zout is het toch wel erg handig, als die op de gram nauwkeurig is.

8. Zeef

Ik gebruik een zeef niet alleen om een pan af te gieten, maar ik zet hem ook regelmatig in een pan om wat groente te stomen. Een zeef gebruik ik, dus ook bijna dagelijks. Vandaar dat deze ook in dit lijstje terug te vinden is.

9. Slacentrifuge

Wellicht denk je, een slacentrifuge? Hoort deze in dit lijstje thuis? Eet je zo vaak sla dan? Nee, ik eet echt niet iedere dag sla, maar wij eten wel zeer regelmatig bladgroente. Bladgroente zijn namelijk zeer gezond, en deze moeten toch schoon gemaakt worden. Met een slacentrifuge zorg je ervoor, dat al het overtollige water van de bladeren worden verwijderd.

En aangezien een slacentrifuge niet duur is, zou deze in iedere keuken gewoon te vinden moeten zijn.

Lees hier een review over bovenstaande slacentrifuge.

10. Keukenmachine

Een keukenmachine kan je werk zoveel versnellen. Of het nu gaat om het kneden van deeg, raspen van kaas, snijden van plakjes komkommer. Toch is het natuurlijk een hele investering en niet iedereen zal de kosten eruit halen. Echter wil je sneller zijn in de keuken, dan is het zeker de investering waard. Ik gebruik mijn keukenmachine in ieder geval wekelijks om brood te kneden, maar ik gebruik ook regelmatig de blender functie en de rasp functie. Ik zou dus niet meer zonder kunnen, vandaar de toevoeging op de lijst.

Natuurlijk had de lijst nog langer kunnen worden, want er zijn natuurlijk nog meer handigheden in de keuken. Ontbreekt er volgens jou nog iets essentieels, zet het dan in reactie hieronder.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Limoen

Limoen

De limoen is een van de bekendste citrusvruchten, een groep waar heel veel verschillende soorten, rassen en...

Risotto met boerenkool en rookworst

In de winter staat bij menigeen een boerenkoolstamppot met rookworst op tafel. En dit recept is daar eigenlijk...

Een basis-uitrusting in de keuken

Er zijn zoveel kookspullen en keukenaccessoires, maar welke kookspullen moet je nou echt in huis hebben? Welke kookspullen helpen jou sneller te werken...