Duurzaam is een woord die je de laatste tijd vaak hoort. Vaak is dit in relatie met zuinigere auto’s of de manier waarop wij energie opwekken met de hulp van moeder natuur. De samenleving is steeds meer bezig met een beperking van de CO2 uitstoot. Alleen wat is nou de relatie tussen eten en duurzaam en heb je daar zelf ook invloed op. Ik heb dit proberen op te zoeken en zal hieronder mijn bevindingen met jullie delen.
De relatie tussen duurzaam en eten is dat een derde van de CO2 uitstoot samen hangt met eten. Denk hierbij aan de productie, de aanschaf, het verbruik en het afval. Ik had zelf niet verwacht dat eten zoveel invloed had op de CO2 uitstoot.
Wat wij zelf hierin kunnen betekenen heb ik hieronder opgesomd.
Met kopen let hier dan op:
- Koop vooral groente en fruit van eigen bodem en seizoensgebonden. Hollandse aardbeien van eigen bodem heb je alleen in mei/juni, anders is het ingevlogen of komt het uit de kas.
- Koop een keer geen vlees of vis in de week. De productiekosten daarvan zijn enorm en met sommige gerechten merk je hier echt niets van.
- Let op de houdbaarheidsdatum, zodat je later toch niet iets alsnog moet weggooien.
- Kijk of je in de buurt een boerderijwinkel heb. Deze hebben meestal lokale producten, waardoor er geen vrachtwagens honderden kilometers hoeven te maken.
Met koken liet hier dan op:
- Kook wat je eet en niet wat er in een verpakking zit. Meet dus goed af wat je nodig hebt zodat je niet onnodig veel in de vuilnisbak laat verdwijnen. Jaarlijks gooien wij per persoon 52 kilo aan eten weg. Dit is 125 euro per persoon. Bij gemiddeld gezin van 4 mensen is dit toch ruim een hele maand boodschappen wat je zo weggooit. En natuurlijk ook een hele belasting voor het milieu. Het wordt geproduceerd, vervoert en daarna moet het ook nog eens opgehaald worden door een vuilniswagen en verwerkt worden.