Home Sporten Informatief Digitaal gezonder?

Digitaal gezonder?

Digitaal gezonder, huh? Wat ik bedoel is dit: Kunnen wij ons gezondheid (positief) beïnvloeden door het bijhouden van onze beweging, onze rust, onze slaap, wat wij eten en drinken.

Wanneer je in het bezit bent van een smartphone is er een hele reeks aan apps beschikbaar, die jou daarbij kunnen helpen. Sommige van deze apps kun je gebruiken om daadwerkelijk een meting te doen. Zoals het bijhouden van je stappen of je kunt jouw hardloopactiviteiten meten.

En daarnaast heb je ook nog een hoop apparaten, welke direct of indirect jouw gegevens synchroniseren met jouw smartphone. Bijvoorbeeld een hardloophorloge of een digitale weegschaal, maar ook bloedsuikermeters en andere medische apparaten.

Op mijn iPhone staan er ook een aantal apps, die ik zeer regelmatig gebruik om mijn gezondheid te meten. Zo gebruik ik de Strava app voor mijn hardloopactiviteiten, hoewel ik deze wel weer meet met mijn hardloophorloge. Ik gebruik de Fitbit app om mijn stappen en andere sportactiviteiten te registreren, zodat ik een goed beeld heb van mijn verbruikte calorieën.

En dan heb ik ook nog een app om mijn slaap bij te houden en deze gebruik ik tevens, als wekker. Oh ja en dan heb ik ook nog een digitale weegschaal welke mijn gewicht weer synchroniseert met mijn iPhone. Ik heb ook heel even mijn voeding bijgehouden, maar door de vele handmatige handelingen ben ik daar snel mee gestopt.

Deze apps gebruik ik vooral om mijn eigen nieuwsgierigheid te voeden. Hoeveel stappen heb ik vandaag gedaan? Hoeveel woog ik 3 maanden geleden? Wat was mijn snelste kilometer met hardlopen? Wanneer slaap ik nu goed en wanneer niet? Dit zijn allemaal vragen, die beantwoord kunnen worden met dit soort apps. Natuurlijk is het nog niet 100% betrouwbaar. Deze ontwikkeling staat immers nog in de kinderschoenen.

Maar maken deze apps jou nu ook gezonder. Ja, ik denk het wel. Het voornaamste is natuurlijk, dat je bewuster bezig bent. Beweeg ik genoeg, eet ik niet te veel, slaap ik voldoende, etc. Dus ja, een smartphone kan ondersteuning bieden om jou hierin inzicht te geven. En het helpt misschien net om een stapje extra te doen om de aanbevolen stappen te halen.

Het enige waar je wel bewust van moet zijn, is dat je al deze gegevens prijsgeeft aan de ontwikkelaars van deze apps. En zij kunnen daarmee doen, wat ze willen. Van het doorverkopen van deze data aan een sportmerk tot aan jouw ziektekostenverzekering.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Romige pasta met prei, champignons en spekjes

Zo deze romige pasta met prei, champignons en spekjes smaakte goed! Althans dat vonden wij thuis. Lekker gemakkelijk...

Risotto met boerenkool en rookworst

In de winter staat bij menigeen een boerenkoolstamppot met rookworst op tafel. En dit recept is daar eigenlijk...

Stokbrood met kip en gele curry

Deze stokbrood met kip en gele curry is lekker als lunch, maar kan ook natuurlijk als avondmaal gegeten...