Denk jij nog wel eens bewust na over onze voeding? Om ons heen komen we constant met voeding in aanraking. Zodra we wakker zijn beginnen we met ons ontbijt, althans dat hoop ik voor je. En dan onderweg naar ons werk komen we de bevoorraders tegen van de supermarkten. Misschien rijd je wel langs ons eten, die nu nog grazen van het natte gras. Op het werk zie je jouw collega’s tussen 10 en 11 uur al hun lunch opeten. Je denkt nog, dan heb je straks toch honger. Gelukkig is er voor die mensen nog een kantine, die bemand wordt door dat ene bedrijf.
In een relatief korte tijd komen we zo vaak in aanraking met ons eten en onze eet-gewoontes. Ook degene die niet ontbijt denkt vaak genoeg, eigenlijk zou ik moeten ontbijten. In de middag beginnen we ons al te verheugen op ons avondeten of ben ik de enige? En hoewel ons eten voornamelijk bedoeld is om ons te laten overleven, brengt het ons ook gezelligheid. ’s Avonds met het gezin aan tafel, samen in een restaurant genieten van iemand anders zijn kookkunst. Of met familie en vrienden genieten van een eigen gemaakte driegangenmenu.
Misschien ben je wel onderweg naar het ziekenhuis op weg naar een vriend. Even een fruitschaal (schaal met gezondheid) brengen, maar daarvoor rijd je nog even door de McDrive. Even snel eten, doordat je te lang bleef hangen op je werk. Dit vind ik een mooi contrast. Iemand in het ziekenhuis brengen we een fruitschaal en zelf trakteren we ons op een burger.
Om ons heen is de hele voedingsindustrie ook constant in beweging. Vetarme producten worden in een rap tempo vervangen door koolhydraatarme producten door een nieuwe hype. Vergeten groente krijgen weer een plekje in de supermarkt. En trouwens vergeten groente? Waren wij ze vergeten? Of kregen ze gewoon al jaren geen plekje meer in de schappen. Door onze vraag naar gezonde producten zien we opeens weer een bredere assortiment aan groente in de supermarkt. Eindelijk meer soorten groente dan dat er muesli-varianten zijn, yes.
Uien uitwisselingsprogramma
Ik kwam laatst een netje uien tegen, die ons kwam verblijden vanuit Nieuw-Zeeland. Ja, echt Nieuw-Zeeland! Van hoe ver kan het komen? Lusten ze daar geen uien? En hier hebben wij toch ook uien. Of was er sprake van een internationale uien uitwisselingsprogramma. En met welke vliegtuigmaatschappij is dit netje uien overgevlogen. Je betaalde namelijk voor zo’n netje uien net iets meer dan euro. Terwijl een ticket voor een volwassen persoon toch echt veel duurder is dan 75 euro. Of kwamen de uien met de boot? Maar dan nog, iets meer dan een euro voor zo’n netje!
Of ken je die pakken melk met groot afgebeelde stukken fruit? Je denkt wellicht nog. Hé, mijn kinderen lusten dit wel. Twee vliegen in één klap. Ze drinken hun melk eindelijk op en krijgen ook nog wat fruit binnen. Terwijl, als je de ingrediëntenlijst bekijkt is het best wel zuur (of eigenlijk zoet), dat er helemaal niet zo veel fruit in deze pakken melk zit. Eigenlijk zit er vooral veel suiker in en een heel klein beetje fruitsap. Heel logisch dat onze kinderen er dol op zijn. Hun behoefte naar zoet (lees: snelle brandstof) is namelijk groter dan bij volwassen personen.
Bewust of niet bewust?
Om op de vraag terug te komen, denk jij nog wel eens bewust na over je voeding? Of het nu gaat om wat je eet, waar je eet, waarom je eet of wanneer je het eet. Het zijn talloze keuzes en soms lijkt het wel alsof je geen goede keuze meer kunt maken. Op vrijwel iedere keuze is er wel iets aan te merken. Of je nu vegetarisch eet, koolhydraatarm, biologisch of kant-en-klaar.
Toch maken wij de belangrijkste keuzes op basis van de beschikbare tijd en budget. Veel mensen vinden 30 minuten in de keuken al lang of 4 euro per avondmaal te duur. De zoektocht met ons gezin naar een ideale combinatie van tijd, budget, maar wel gezonde en goede producten zijn wij een aantal zaken gaan schrappen.
Een kleine opsomming:
Dit bespaart geld
- Koop seizoensproducten (deze zijn goedkoper)
- Eet niet elke dag vlees (scheelt echt geld)
- Koop niet kant-en-klaar (dit lijkt goedkoper, maar is vaak toch niet zo goedkoop)
- Zorg voor een goede portie. Eet dus niet teveel, maar ook niet te weinig
- Door meer af te wegen, want meten is weten, hoef je minder weg te gooien. Eén overgebleven bord eten op twee personen is toch al 50% verlies op je avondmaaltijd
- Eet één keer in de week een pasta- of rijstgerecht met een saus van overgebleven groente en vul deze eventueel aan
Dit bespaart tijd
- Oefening baart kunst. Koken leer je door het vooral vaak te doen. De snelheid komt dan vanzelf.
- Zorg voor goede apparatuur in de keuken en zorg voornamelijk voor een goed en scherp mes
- Maak 2-daagse maaltijden. Bijvoorbeeld tomatensaus kun je gemakkelijk nog een keer eten (dit hoeft niet eens de volgende dag te zijn). Kook wel de pasta iedere dag apart
- Boodschappen doen zonder kant-en-klaar producten bespaart een langere wandeling door de supermarkten
Doordat wij geld bespaarden kwam er ook ruimte om de besparing te investeren in goede ingrediënten. Meer biologische groente, meer biologisch fruit, minder vlees (wel voornamelijk biologisch), minder bewerkt eten oftewel een hele mooie basis voor een gezond lichaam. Oh ja en laat het los, dat het niet altijd perfect hoeft te zijn. In zowel het boodschappen doen, als met het koken.
Uiteindelijk zorgde onze zoektocht na goede ingrediënten wel weer voor een langere reistijd tussen de verschillende winkels, molen en boer. Gelukkig is daar dan ook weer een oplossing voor, maar ja dan zou ik reclame moeten maken voor beebox (waarvoor ik zelf als franchiser werk in de regio Alkmaar), maar dat zou wel erg flauw zijn.
Oeps nu heb ik toch gedaan. Nou ja, goed dan. Met beebox krijg je thuisbezorgd een maaltijdenbox gevuld met (h)eerlijke, biologische, Nederlandse en gezonde producten van het seizoen. Lekker makkelijk toch en met de recepten erbij hoef je ook niet na te denken wat je ervan kan maken.