Home Afvallen De vernieuwde schijf van vijf

De vernieuwde schijf van vijf

De vernieuwde Schijf van vijf, ik word er blij van! Echt waar? Ja, in veel aanbevelingen kan ik mij helemaal vinden. Eet meer en varieer met verse groente en fruit, ja! Eet minder vlees, ja! Eet minder bewerkte producten, dus ook minder ingeblikte groente! Eet meer noten en peulvruchten. Wees matig met slechte vetten, maar eet wel goede vetten. Geen slechte aanbevelingen, toch?

Maar een kritische noot is natuurlijk altijd te verzinnen. Toch denk ik, dat wanneer iedereen zich zou houden aan deze richtlijnen, dat onze algemene gezondheid enorm voorruit gaat. Uit een onderzoek van het CBS en RIVM uit 2014, blijkt dat 26% voldoet aan de norm van fruit, 28% voldoet aan de norm van groente en 15% aan de hoeveelheid vis. Erg weinig dus.

En wanneer je inzoomt op de leeftijdscategorieën, dan brengen de twintigers, dertigers en veertigers het er een stuk slechter vanaf t.ov. van 65+. Je kunt niet alles aflezen uit cijfers, maar kunnen de twingers, dertiger en veertigers geen tijd meer vinden in onze haastige leven om gezond te eten. Of hebben wij niet aangeleerd om alles te eten. Of is het een combinatie van?

Wie van jullie heeft bijvoorbeeld het afgelopen jaar savooiekool, winterpostelein, schorseneren, verse tuinboontjes of snijbiet gegeten? Niet, dat je specifiek deze groente moet eten, maar ons groentepallet mag wat mij betreft zo uitgebreid mogelijk. Zo krijg je van alle het goede wat binnen.

Kritisch noot

En de kritisch noot dan. Nou de definitieve schijf van vijf is er nog niet. Het onderzoek naar de invloed van voeding op onze gezondheid is nog relatief jong. Er gaat nog een hoop ontdekt worden. De invloed van de bacteriën in onze darmen t.o.v. onze gezondheid bijvoorbeeld en de daarmee samen hangende invloed van onze voeding op onze darmflora.. Het effect van flavenoïden (antioxidanten), maar ook op de lange termijn het effecten van restanten van landbouwgif. Biologisch of niet biologisch.

En een ander punt, en deze is natuurlijk belangrijker. We moeten het immers doen met de kennis van nu. Hoe krijgt het voedingscentrum het voor elkaar, dat de mensen zich gaan houden aan deze richtlijnen?  In 1953 is de eerste schijf van vijf gepresenteerd en het lijkt erop, dat het niet veel beter is geworden. Het is natuurlijk ook lastig, want je kunt mensen niet gaan dwingen om gezonder te gaan eten.

Misschien is het een goede verbetering om van voeding een standaard vak te maken op school. Een leerzaam wekelijks lesuurtje, waarin je leert wat de effecten zijn van goede en slechte voeding, hoe je voeding moet bereiden en hoe het geteeld wordt.

Wat vind jij eigenlijk van de vernieuwde schijf van vijf?

Lees meer over de schijf van vijf op de website van het voedingscentrum.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Yoghurt dressing

In een mum van tijd heb je deze yoghurt dressing op tafel staan of over je salade gedaan. Een lekkere frisse dressing...

Top 5 gezonde vette vis

Wil jij ‘zo gezond als een vis’ leven? Deze uitdrukking bestaat niet voor niets. Zorg er dan ook voor dat vis wekelijks op je...

Zalm vissticks zelfgemaakt

Zo lang ik leef bestaan er volgens mij al vissticks. Vis in een krokant jasje, waardoor die opeens...