De juiste portiegrootte

De portiegrootte kan nogal bepalend zijn om gewicht te verliezen. Je kent vast wel die ‘kleine’ porties in de wat duurdere restaurants, waarvan veel mensen denken, dat dit nooit voldoende kan zijn. Vooral niet wanneer je dit vergelijkt met de portiegrootte in veel eetcafé’s. Veel vlees, veel gebakken aardappels of friet en een klein handje groente (die meestal blijft liggen). Toch liggen die ‘kleine’ porties meer in de buurt van een normale portie.

Overtuigd? Okee, nog een voorbeeld van portiegrootte. ‘s Ochtends eet ik altijd een bakje cruesli. Wellicht jij ook, maar wanneer ik mijn kleinste bakje helemaal vul met cruesli heb ik al veel te veel.

Zoals je ziet is het eerste kleine bakje half gevuld met 45 gram cruesli. Hierbij komt nog een beetje yoghurt en dan is de portie ongeveer 250 kilocalorieën. Dit is een normale portie
Het tweede kleine bakje is bijna helemaal gevuld (zoals je het waarschijnlijk zelf zou doen zonder het af te wegen) met iets meer dan 90 gram cruesli. Dit is al bijna 500 kilocalorieën.
Op de derde foto staat een glazen bakje die iets groter is en wanneer je deze vult heb je opeens 115 gram cruesli. Dit is al 635 kilocalorieën.

Wanneer je dus gedachteloos het kleine bakje vult krijg je ongeveer het dubbele aan kilocalorieën binnen en dat alleen bij het ontbijt. Maar goed je sport natuurlijk wel en je loopt laten we zeggen 3x per week hard. Eén keer 6 kilometer, één keer 8 kilometer en dan ook nog eens 10 kilometer. Dit moet wel een positief resultaat geven op de weegschaal. Nee helaas, je hebt zojuist alleen dat kleine beetje extra cruesli, die je iedere ochtend teveel in je bakje doet, verbruikt.

Juist inschatten van een portiegrootte

Het juist inschatten van een portiegrootte, of dit nu bij het ontbijt, tussendoortje of avondeten, is een lastig iets. Hoewel je bij het ontbijt, lunch en tussendoortjes op een gegeven moment een goede inschatting kunt maken.

Enkele richtlijnen om het een beetje in te schatten staan hieronder. De richtlijnen hebben vooral betrekking tot het avondeten.

Hulpmiddelen om een juist portiegrootte in te schatten

  • Niet meer opscheppen dan 1 bord. Schep bij voorkeur op in de keuken
  • Zorg voor een niet al te groot bord. Hoe meer ruimte op je bord, hoe meer die gevuld wordt
  • Koop een keukenweegschaal (vooral in het begin is het goed om je pasta, rijst en/of aardappelen af te wegen)
  • Bedenk hulpmiddelen die je makkelijk kunt toepassen. Zoals een koffiekopje met rijst, 1 handje patat of aardappelen, etc.
  • Schep eerst je bord op met groente, zodat de groente al ongeveer de helft van je bord in beslag neem
  • Neem je lunch vanaf huis mee en ga dit niet halen in de kantine of onderweg. Wanneer je je lunch haalt in de kantine of onderweg is dit meestal op het moment dat je honger hebt. Dan haal je al snel te veel

Leave a Comment