Home Basis De gehaktbal - een basis recept

De gehaktbal – een basis recept

Vrijwel iedereen houdt wel van de gehaktbal. Zowel jong, als oud. Of je nu een gehaktbal eet bij een stampot, toevoegt in een tomatensoep of gewoon lekker op een boterham doet. Met plezier worden de gehaktballen altijd gegeten. De lekkerste gehaktbal maak je natuurlijk wel zelf.

In dit recept behandel ik vooral de basis. Wat betreft de toevoegingen kun je echt alle kanten op. Bekijk dit recept voor gehaktballen dan ook meer, als leidraad, in plaats van het ultieme gehaktballen recept. Ook ik varieer regelmatig met kruiden en extra ingrediënten, als de basis maar goed is.

De gehaktbal – een basis recept

5 from 1 vote
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtDifficulty: Makkelijk
Servings

7

servings
Kook tijd

30

minutes

In dit recept gaan we gehaktballen maken. De ingrediënten in dit recept zijn goed voor ongeveer 7 gehaktballen.

Ingredienten

  • 500gr biologisch rundergehakt

  • 1 ei

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 goed snuf zout en peper

  • 4-6 eetlepels paneermeel of beschuit

  • 200-300ml (runder)bouillon

Stappen

  • Meng de ei met alle kruiden en de mosterd en voeg vervolgens het gehakt toe. Doe daarna het paneermeel erbij en meng met je handen of vork alles door elkaar. In plaats van een ei met paneermeel kun je ook één tot anderhalve boterham gebruiken, vermengd met een schuitje melk. De boterham moet goed nat zijn. Het gehakt moet uiteindelijk stevig aanvoelen en niet te nat. Anders vallen ze in de pan tijdens het bakken weer uit elkaar.
  • Zet een koekenpan of braadpan op het vuur en laat hem alvast goed warm worden. Doe daarna een scheutje zonnebloem- of olijfolie in de pan en een goede klont roomboter. Braad de gehaktballen rondom. Draai ze tijdens het bakken niet te snel om en ook niet te vaak. Anders bestaat de kans, dat ze uit elkaar vallen.
  • Wanneer de gehaktballen rondom goudbruin zijn gebakken, kun je het vuur lager zetten en ze zo verder braden. Om ze niet verder te laten uitdrogen tijdens het braden kun je bouillon toevoegen. Voor mij is het dan altijd tijd om op zoek te gaan naar wat overgebleven ingrediënten. In dit geval had ik nog wat cherrytomaatjes over, een halve citroen en een klein handje peterselie. Nog een theelepel oregano erbij en twee teentjes knoflook en de smaak van de bouillon is nog completer. Laat de gehaktballen nog zo’n 10-20 minuten rustig sudderen in de bouillon. Gooi straks de bouillon niet weg, maar hergebruik deze als basis van een saus, soep of als jus.
  • Zo de gehaktballen zijn klaar. Wij aten ze met zelfgemaakte pindasaus, die nog over was. Een gedeelte van bouillon gebruikte ik om de groente wat meer smaak te geven en de rest van bouillon gaat van de week wel weer op.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Spruiten, zo maak je ze nog lekkerder

Spruiten zijn niet de meest populaire groente die er zijn, vooral niet bij kinderen. De bittere smaak...

Pizza pesto met champignons en rode ui

In dit recept maken we pizza pesto met champignons en rode ui. Pizza blijft behoren tot één...