Chocoladesoufflé recept

Met dit chocoladesoufflé recept heb je een eenvoudig dessert, die er misschien somber uit ziet. Aan de andere kant de smaak van een chocoladesoufflé maakt het helemaal goed. Iedereen die van chocolade houdt maak je met dit chocoladesoufflé dessert helemaal gelukkig. De kunst van een goede chocoladesoufflé is dat deze aan buitenkant eruit ziet als chocolade cake en dat deze van binnen nog vloeibaar is.

Aangezien de chocolade een hoofdrol speelt in dit dessert is het aan te raden om de beste donkere chocolade te kopen. Dit zal de chocoladesoufflé alleen maar ten goede komen.

Bereidingstijd

40 minuten

4-6 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

 • 225 gr pure chocolade (de lekkerste die je kunt vinden)
 • 115 gr ongezouten roomboter
 • 70 gr fijne suiker
 • 4 eieren
 • 3 eetlepels bloem

Optioneel

 • Poedersuiker
 • 1 theelepel Citroen rasp
 • Bosbessen of ander fruit (mag ook uit de diepvries komen)
 • Hazelnoten

Keukenbenodigdheden

Stappen Chocoladesoufflé recept

Stap 1

De chocola en roomboter moet je au bain marie smelten. Doe dit door een kookpan op het vuur te zetten met een laagje water. Zet daarbovenop een beslag- of mengkom. Breek de 225 gram chocola in stukjes laat dit smelten in de mengkom. Voeg ook de 115 gram roomboter bij de chocola. Roer zo af en toe door de chocola, zodat alles goed kan smelten. Zodra de chocola is gesmolten haal je de beslagkom van de kookpan af.

Stap 2

Dan is het tijd om de 4 eieren te kloppen. Breek de eieren één voor één in een apart kommetje en doe ze dan in een beslagkom. Ik heb hiervoor een keukenmachine gebruikt, maar je kunt ook een handmixer gebruiken. Doe de 70 gram fijne suiker bij de eieren. Klop net zolang totdat het volume van de eieren 4 keer zo groot is geworden.

Stap 3

Tijd om de chocolade mengsel te mixen met de eieren. Doe beetje voor beetje het eimengsel bij de chocola. En roer dit rustig door elkaar. Voeg daarna nog 3 eetlepels bloem door het mengsel.

Stap 4

Vet vervolgens de ovenbakjes in met wat roomboter. Bebloem vervolgens nog de bakjes. Vul vervolgens de bakjes met de chocolademengsel tot ongeveer 3/4 van het bakje. Dek de bakjes af met wat keukenfolie. Zet vervolgens de chocoladesoufflé bakjes in de vriezer en laat ze daarin minimaal een aantal uur in staan. Optioneel kun je dus ook fruit toevoegen.

Stap 5

Verwarm de oven voor op 220ºC graden. Wanneer de oven op temperatuur is mogen de chocoladesoufflé bakjes in de oven voor ongeveer 20 minuten.

Stap 6

En nu alleen nog maar genieten van je eigen gemaakte chocoladesoufflé.

 

Showing 4 comments
 • G-Laine Braaf
  Beantwoorden

  vandaag heb ik deze soufflés gemaakt. Horen ze nog vloeibaar te zijn in het midden of heb ik ze niet lang genoeg in de oven gelaten?

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Je hebt ze helemaal goed gemaakt. Een soufflé hoort zo. Net als bijvoorbeeld een kaassouffle 😉

 • Hanneke
  Beantwoorden

  Hoi Rob ik ben benieuwd wat het verschil is als de souffles wel of niet in de vriezer hebben gestaan? Welk effect geeft het vriesmoment?

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Hallo Hanneke, het voordeel van invriezen is dat het langer duurt voordat de kern ontdooit is. Dit heeft als effect, dat de kern goed vloeibaar blijft in plaats van hard. En dat is wat je wil bereiken met een souffle.

Leave a Comment