Brioche (zoet frans brood)

Een Brioche is een heerlijk zoet brood, die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Heerlijk om hem alvast klaar te hebben voor zondagochtend, want het duurt wel even voordat het brood klaar. Ligt niet aan het aantal handelingen, maar meer aan het wachten. Voordat je hem zondagochtend gaat eten warm de Brioche nog even op en doe er dan lekker jam op, of chocopasta of alleen roomboter. In de maanden mei en juni doe je er natuurlijk verse aardbeien op de brioche, terwijl je lekker met een kop thee in het ochtendzonnetje zit.

En nu het recept:

Bereidingstijd

3,5 uur

1 brioche brood

Gemiddeld

Ingrediënten

 • 100 gram (spelt)meel
 • 150 gram (spelt)bloem
 • 80 gram roomboter
 • 80 gram melk
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 snufje zout
 • 7 gram gist

Keukenbenodigdheden

 • Niets speciaal

Stappen

Stap 1

Zet een pan met warm water op een laag vuurtje en zet daarop een kom met daarin de boter, zodat de boter kan smelten. Wanneer de boter gesmolten is kan de melk erbij en haal dan de kom van de pan af. Doe er vervolgens de 2 eieren in het mengsel en roer dit even goed door. Daarna nog de bloem, meel en gist en een snufje zout en alle ingrediënten zijn compleet. Roer dit goed door elkaar, zodat je een gladde mengsel hebt. Zet de kom afgedekt met een theedoek weg voor 2 uur op kamertemperatuur.

Brioche 1 Brioche 2 Brioche 4 Brioche 6 Brioche 7 Brioche 5 Brioche 3 Brioche 8 Brioche 9 Brioche 10 Brioche 11

Stap 2

Na 2 uur is het tijd om te gaan kneden. Zorg voor wat bloem op de werkplank en begin te kneden. Verdeel het deeg in vieren. Doe daarna de 4 stukken in een beboterde en bebloemde bakvorm. Doe hier een theedoek overheen en laat het vervolgens nog eens 1 uur rijzen. Zorg ervoor dat straks de oven voorverwarmd is op 200 c graden.

Brioche 12 Brioche 13 Brioche 14 Brioche 15 Brioche 16 Brioche 17 Brioche 18 Brioche 19 Brioche 20 Brioche 21 Brioche 22 Brioche 23 Brioche 24 Brioche 25 Brioche 26

Stap 3

Knip de 4 deegballen aan de bovenkant door. Besmeer de bovenkant met eigeel(goudkleurige korst) of een mengsel van roomboter en een beetje heet water(donkerbruine korst). Zet de bakvorm in de oven voor 10 minuten op 200 c en zet daarna de oven op 180 c brioche nog 20 minuten staan. Eventueel tussendoor nog een keer besmeren met het eigeel en melk mengsel voor een nog mooiere gouden of donkerbruine korst. Strooi daarna nog een beetje suiker over de Brioche heen.

Brioche 27 Brioche 28 Brioche 29 Brioche 30 Brioche 31 Brioche 32 Brioche 33 Brioche 35 Brioche 34 Brioche 37 Brioche 36 Brioche 38

Showing 2 comments
 • Renate Hoekstra
  Beantwoorden

  80 gram melk?

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Inderdaad 80 gram melk. Met vloeistoffen is het ook nauwkeurige om dit in grammen af te meten in plaats van milliliters.

Leave a Comment