Home Recept type Brood recepten Brioche (zoet frans brood)

Brioche (zoet frans brood)

Een Brioche is een heerlijk zoet brood, die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Heerlijk om hem alvast klaar te hebben voor zondagochtend, want het duurt wel even voordat het brood klaar. Ligt niet aan het aantal handelingen, maar meer aan het wachten. Voordat je hem zondagochtend gaat eten warm de Brioche nog even op en doe er dan lekker jam op, chocopasta of alleen roomboter. In de maanden mei en juni doe je natuurlijk verse aardbeien op de brioche, terwijl je lekker met een kop thee in het ochtendzonnetje zit. En nu het Brioche recept:

Brioche (zoet Frans brood)

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: Ontbijt, LunchCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld
Servings

1

servings
Kook tijd

3

hours 

30

minutes

In dit recept gaan we Brioche maken. Brioche is een zoet Frans brood.

Ingredienten

  • 100 gram (spelt)meel

  • 150 gram (spelt)bloem

  • 80 gram roomboter

  • 80 gram melk

  • 2 eieren

  • 2 eetlepels suiker

  • 1 snufje zout

  • 7 gram gist

Stappen

  • Zet een pan met warm water op een laag vuurtje en zet daarop een kom met daarin de boter, zodat de boter kan smelten. Wanneer de boter gesmolten is kan de melk erbij en haal dan de kom van de pan af. Doe er vervolgens de 2 eieren in het mengsel en roer dit even goed door. Daarna nog de bloem, meel en gist en een snufje zout en alle ingrediënten zijn compleet. Roer dit goed door elkaar, zodat je een gladde mengsel hebt. Zet de kom afgedekt met een theedoek weg voor 2 uur op kamertemperatuur.
  • Na 2 uur is het tijd om te gaan kneden. Zorg voor wat bloem op de werkplank en begin te kneden. Verdeel het deeg in vieren. Doe daarna de 4 stukken in een beboterde en bebloemde bakvorm. Doe hier een theedoek overheen en laat het vervolgens nog eens 1 uur rijzen. Zorg ervoor dat straks de oven voorverwarmd is op 200 c graden.
  • Knip de 4 deegballen aan de bovenkant door. Besmeer de bovenkant met eigeel(goudkleurige korst) of een mengsel van roomboter en een beetje heet water(donkerbruine korst). Zet de bakvorm in de oven voor 10 minuten op 200 c en zet daarna de oven op 180 c brioche nog 20 minuten staan. Eventueel tussendoor nog een keer besmeren met het eigeel en melk mengsel voor een nog mooiere gouden of donkerbruine korst. Strooi daarna nog een beetje suiker over de Brioche heen.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

2 REACTIES

    • Inderdaad 80 gram melk. Met vloeistoffen is het ook nauwkeuriger om dit in grammen af te meten in plaats van milliliters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zelf bechamelsaus maken

Zelf bechamelsaus maken is zo eenvoudig. Deze klassieke witte saus wordt bij ons veel gecombineerd met groente, zoals broccoli en bloemkool. Daarnaast is de bechamelsaus...

Kabeljauw gewikkeld in Parmaham met bloemkool en tomatensaus

De kabeljauw gewikkeld in Parmaham met bloemkool en tomatensaus is een heerlijk gezond gerecht. De kabeljauw is...

Boekrecensie: Larousse Brood

Het Larousse brood boek staat al een tijdje in mijn boekenkast. Oh ja, en komt er ook regelmatig uit hoor! Zoals de titel al...