Boerenkoolsoep met rookworst en witte bonen

Boerenkoolsoep met rookworst en witte bonen. Een echte soep voor in de winter, die je weer bovenop een griepje kan helpen. Want wintergroente, zoals boerenkool, zijn supergezond voor je. Je zou veel van de wintergroente zelfs tot superfood kunnen bestempelen. Wanneer je een beetje grieperig bent, eet dan dit recept.

Voorheen hield ik helemaal niet van boerenkool, maar mijn waardering voor deze groente is zeker wel gestegen. De bittere smaak van boerenkool is ook lang niet meer zoals vroeger. Dus is de boerenkool steeds vaker welkom in mijn eten.

En met de witte bonen (ook erg gezond) en de winterpenen, prei en rookworst (niet zo gezond:)) heb je een compleet avondmaaltijd. Eet er optioneel een sneetje brood bij, als je nog wat energie kunt gebruiken.

Boerenkoolsoep met rookworst en witte bonen

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 00:10
Kook tijd: 00:20
Totale tijd: 00:30

Opbrengst: 1,5 ltr soep

Ingrediënten

 • 100 gr Boerenkool
 • 2 winterpenen
 • 1 sjalot (of gele ui)
 • 1 prei
 • 150 gr witte bonen
 • 1 rookworst
 • 1 ltr groente-bouillon

Keukenbenodigdheden

 • Kookpan

  Stappen

 1. Snij de rookworst in halve maantjes en bak deze even aan in de pan. Zodra ze beginnen te kleuren, mogen de stukjes rookworst uit de pan gehaald worden. Snij tussendoor het sjalotje en prei zie de stap hieronder.
 2. Snipper het sjalotje. Snij de prei in lengte doormidden en daarna in halve maantjes. Doe de ui en prei in dezelfde pan, als waar je de rookworst hebt aangebakken, met een lepel olie en beetje zout. Zorg tevens, dat de bouillon ook klaar staat.
 3. Snij daarna de winterpenen. Schil hem eerst of maak hem schoon en snij de winterpeen ook in de lengte door en daarna in halve maantjes. Voeg daarna de stukjes winterpeen toe aan de boerenkoolsoep in wording.
 4. Voeg daarna de bouillon toe, de knoflookteentjes en de stukjes rookworst.
 5. Dan nog de boerenkool. Spoel deze eerst even af. Snij de bladeren van de dikke stengels af. Houdt vervolgens de bladeren bijeen en snij het dan fijn. Wanneer je het vanaf meerdere kanten vervolgens snijdt, is het blad klein genoeg.
 6. Kook de boerenkoolblaadjes zo’n 5-10 minuten mee met de soep en voeg aan het einde de witte bonen toe.
 7. En de boerenkoolsoep met rookworst en witte bonen is klaar om gegeten te worden.Boerenkoolsoep met rookworst en witte bonen

Leave a Comment