Boerenkool maken, maar dan net even anders


Zelf boerenkool maken, maar dan net even anders. Boerenkool is een echt winters gerecht, die meestal gegeten wordt als stamppot gerecht met rookworst. Zelf houd ik niet van eten verwerken tot een stampot, dus vandaar een andere versie. De rookworst heb ik er natuurlijk wel bijgedaan.

Boerenkool

Naast de boerenkool met rookworst heb ik tevens het recept aardappels uit de oven erbij gemaakt. Wanneer deze er ook bij doet begin dan met de aardappels, want die duren het langst.


Bereidingstijd

20 minuten

4 personen

Eenvoudig

Ingrediënten

  • 2 rookworsten
  • 1 zak boerenkool
  • 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 4 plakjes rauwe ham (bijv. Schwarzwalderham)
  • 1 glas witte wijn of bouillon
  • Aardappels uit de oven

Keukenbenodigdheden

  • Niets speciaal

Stappen

Stap 1

Zet een pan met water op het vuur en zodra het water warm is doe dan de rookworst erin. Deze moet ongeveer 15-20 minuten in hete water liggen. Let op! Het water moet niet koken. In deze tijd kun je mooi de rest van de stappen afronden.

Stap 2

Haal de blaadjes van de tijmtakjes eraf. Het makkelijkst gaat het door de takjes tussen je handen te wrijven of ga met je nagels langs de takjes. Haal daarna de blaadjes van de rozemarijn af en snij deze fijn. Snij tevens de plakken rauwe ham in stukken en de knoflook in kleine stukjes.

Stap 3

Was eventueel de boerenkool. Zet 5 minuten voor de eindtijd van de rookworst een hapjespan op het vuur of een andere pan waarop een deksel kan. Doe wat olijfolie in pan en doe er vervolgens de ham in. Wanneer deze even gebakken hebben mag de knoflook, rozemarijn en de tijm erbij. Doe daarna de boerenkool in de pan, zet het vuur laag en doe er een wijnglas witte wijn of bouillon bij en doe vervolgens de deksel op de pan en laat dit 2-3 minuten staan. Haal daarna de deksel van de pan een roer even door.

Stap 4

Serveer de boerenkool met de rookworst en eventueel de aardappels uit de oven of gekookte aardappels.

Leave a Comment