Het Larousse brood boek staat al een tijdje in mijn boekenkast. Oh ja, en komt er ook regelmatig uit hoor! Zoals de titel al doet vermoeden gaat het boek over brood. En wat voor een broden! Echte ambachtelijke broden. Geschreven door de bekende Franse bakker Éric Kayser. Wanneer je door het boek bladert krijg je direct zin om aan de slag te gaan. Althans, dat had ik.
Bij tussenkomst sloeg ik direct het boek open op zoek naar het eerste recept, die ik wilde maken. Maar ik kwam er al snel achter, dat je zuurdesem nodig hebt. Oh, dat had ik nou net niet in huis. Snel naar de biologische supermarkt om zuurdesem te halen of in ieder geval iets wat erop lijkt. Bij het maken van het eerste brood ging het toch niet helemaal goed. Al jaren bakte ik brood met behulp van gist en nu mislukte het finaal.
Zuurdesem
Dan toch maar een aantal bladzijden terugbladeren in het boek om de instructie te lezen, hoe je zelf zuurdesem kan maken. Met roggemeel van de molen direct aan de slag gegaan om de eerste van vier dagen te trotseren om zelf zuurdesem te maken. Dag twee leek er nog niets te gebeuren. En wonderwel op dag drie begon het te gisten. En ja, op dag vier na het toevoegen van bloem was het zuurdesem volop in leven. Yeah! Nu alleen nog het brood maken.
Oh ja, nog even terug naar het zuurdesem. De eerste keer is het wachten en wachten, totdat het zuurdesem goed in leven is. Maar daarna kun je het zuurdesem blijven gebruiken. Ik bewaar de zuurdesem in de koelkast en ik heb pas één keer het zuurdesem opnieuw hoeven te maken. Ik was even vergeten om hem bij te voeden. Mijn huidige zuurdesem is nu zo’n 4 maanden in leven. Hoewel de oorspronkelijke inhoud natuurlijk allang ververst is, doordat je wat zuurdesem eruit haalt en weer aanvult met bloem en water.
Inhoud van het Larousse brood boek
Ik zal verderop nog het recept voor zuurdesem op deze pagina plaatsen, zodat je sneller aan de slag kunt met de recepten, haha! Maar goed nog even verder over het boek. Het boek, geschreven door een Franse bakker, bevat natuurlijk volop Franse broden, maar niet alleen Franse broden komen aan bod. Er komt nog veel meer aan bod.
Hoofdstukken van Larousse brood
- De grondbeginselen van broodbakken
- Traditioneel brood
- Speciaal brood
- Biologisch desembrood
- Brood met extra’s
- Brood met olie
- Zoete broodjes en viennoiserie
- Pistolets en broodjes
- Franse regionale broodspecialiteiten
- Broden uit de hele wereld
In totaal staan er meer dan 80 brood recepten in het Larousse brood boek. Een breed scala aan broden, dus. Om er een paar te noemen. Ik kan overigens nog steeds geen favoriet benoemen, dus ik plaats ze willekeurig.
Voorbeeld brood recepten
- Boule
- Baguette
- Maisbrood
- Meergranenbrood
- Boerenbrood
- Roggebrood
- Biologisch speltbrood
- Biologisch molenbrood met krenten
- Brood met groene thee en sinaasappel
- Sesambrood
- Brood met inktvisinkt
- Ciabatta
- Brioche
- Croissants
- Piccolo’s
- Le Pain d’Aix
- Focaccia met rozemarijn
Wat heeft het boek nog meer te bieden?
Naast een grote scala aan recepten, is er ook uitgebreid aandacht besteed aan de grondbeginselen van broodbakken. Niet geheel onbelangrijk, want zo begrijp je beter hoe het deeg werkt. En hoe je je uiteindelijk met, wat vallen en opstaan, het lekkerste brood kunt maken.
Wat verder aan bod komt in het hoofdstuk de grondbeginselen van broodbakken is een uitleg over meel, gisting, kneden, uitrusting, bakken en bewaren. En daarna ben je klaar gestoomd voor de recepten.
Zoals eerder beschreven, je hebt zuurdesem nodig, maar de meeste broden worden nog wel op weg geholpen met een beetje gist. Dit haalt ook meteen de zure smaak van desembrood weg. Houdt je dus niet van zuurdesembrood, laat je dan zeker niet weerhouden om dit kookboek te bekijken.
In zowel de grondbeginselen, als de recepten staan ruim voldoende foto’s om naast de uitleg ook een beeld te geven. En dit is wel een hele fijne toevoeging.
Recept zuurdesem uit Larousse brood
Ingrediënten
- 140 gram roggemeel
- 100 gram tarwebloem
- 240 gram water
- 10 gram honing
- Dag 1: Meng 20 gram roggemeel met 20 gram water en 5 gram honing. Dek de kom af met een theedoek en zet deze op een warme plek. Roer bij korstvorming het mengsel nog eens door.
- Dag 2: Als het goed is komen er al belletjes op het mengsel van gisteren. Zo niet. Geen paniek, het komt waarschijnlijk nog wel goed. Doe 40 gram roggemeel met 40 gram water en 5 gram honing bij het mengsel. En roer alles door elkaar. Zet het mengsel weg.
- Dag 3: Doe nu 80 gram roggemeel met 80 gram water bij het mengsel. Dek de kom af met een theedoek en zet deze op een warme plek.
- Dag 4: Nog één dag wachten. Doe 100 gram tarwebloem met 100 gram water bij het mengsel. Dek de kom af met een theedoek en zet deze op een warme plek.
Je kunt het zuurdesem vervolgens in de koelkast bewaren in bijvoorbeeld een weckpot. Het blijft dan ongeveer een week goed. Wanneer je zuurdesem gebruikt, vul het dan wel weer aan met bloem en water. Bijvoorbeeld 50 gram zuurdesem gebruikt, dan vul je aan met 25 gram bloem en 25 gram water of een beetje meer.
Conclusie
Wanneer je van brood bakken houdt, koop dan dit boek. Heb je nog nooit brood gebakken? Maar wil je dit wel? Koop dan ook dit boek. De beschrijving is duidelijk, er is veel aandacht besteed aan de foto’s en er staan ook nog eens verrassende broden in.
Het boek Larousse brood is te verkrijgen bij Bol.com.