Home Afvallen BMI en BMR berekenen

BMI en BMR berekenen

Met onderstaande calculator kun je jouw BMI en BMR berekenen. Daarnaast kun je, wanneer je jouw streefgewicht invult, zien hoe lang het duurt voordat je dat gewicht bereikt hebt.

cm

kg

kg

cm


Het resultaat die je ziet kan mee- of tegenvallen. De uitslag en de calculator zijn gebaseerd op een berekening en houdt geen rekening met alle factoren, zoals de bouw van je lichaam, of je snelle of juist langzame stofwisseling hebt, of je naast het sporten ook nog veel of juist weinig beweegt, etc.

Wanneer we kijken naar de BMI (Body Mass Index) geeft deze een indicatie of je wel of geen overgewicht hebt. Eigenlijk kun je de BMI berekening niet gebruiken als betrouwbare maat voor overgewicht per individu. In de berekeningen wordt namelijk niet rekening gehouden met de verhoudingen van spier-, bot- en vetweefsel. Desondanks wordt de BMI wel veel gebruikt. Vooral bij grotere afwijkingen is de uitkomst van de berekening betrouwbaar genoeg.

Met de BMR (Basaal Metabolisme) wordt de hoeveelheid energie (in kilocalorieën) bedoeld, die nodig zijn wanneer je lichaam in rust is. Oftewel de energie die nodig is om onder andere te ademen, groeien, voor de spijsvertering en voor de bloedsomloop. In de praktijk is er niemand die de hele dag in bed ligt te rusten. Tevens zit er in de calculator een berekening die aangeeft hoeveel energie je nodig hebt afhankelijk van jouw lichamelijke activiteiten.

De uitkomst is een resultaat van gemiddelden en niet precies op de persoon berekend. Beschouw de uitkomst dan ook als een indicatie. Wil je het nauwkeurig laten berekenen raadpleeg dan je huisarts of andere deskundigen.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

9 REACTIES

  • Nee, dat klopt. De berekening is gebaseerd op afvallen en niet aankomen. In de toekomst wil ik hiervoor ook een berekening maken.

 1. Ondanks dat de bereking in de min schiet. Kloppen de calorieën wel ?
  Ik probeer namelijk een schema te maken door mijn calorieën te verdelen in koolhydraten eiwitten en vetten en heb hier dus die gegevens voor nodig.
  Ik hoor graag van u.

 2. Huh ook met weinig tt geen lichaamsbeweging 400 cal extra eten om op mijn gewicht te blijven? Lijkt me nogal veel? Of neme kleine activiteiten zoals koken en drinken pakken, heen en weer lopen al zoveel energie? Incl studeren.

  • Hallo Sann, je bmi alleen is ook niet volledig betrouwbaar. Wanneer iemand veel krachtoefeningen doet, dan is de kans groot, dat de bmi aangeeft, dat er sprake is van overgewicht. Spieren zijn namelijk in verhouding zwaarder. Daarbij kan je taille door de krachtoefeningen wel normaal of zelfs daaronder zitten. Geeft dit antwoord op je vraag?

   Kijk eventueel voor een volledige uitleg over bmi op mijn andere website: https://eetjewelgezond.nl/bmi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Spaanse tortilla met paarse aardappels

Een Spaanse tortilla kun je niet vergelijken met zijn dunne naamgenoot, de Mexicaanse tortilla gemaakt van bloem en...

Appelmoes zelf maken

Zo rond september is het echt appeltijd. Je ziet ook her en der in het land appelplukdagen, waarbij...

Review | Rosti Mepal Margrethe Beslagkom

5
Onlangs mocht ik een product testen van Rosti Mepal. Ongetwijfeld heb je wel eens van het merk Rosti Mepal gehoord of gelezen. Niet? Kijk dan eens in de...