Home Groente Aardappel Belgische friet

Belgische friet

Waarschijnlijk zul je misschien wel denken, waarom een recept voor Belgische friet op een site waar het over gezonder eten gaat. Daar heb je inderdaad enerzijds gelijk in, maar beter af en toe zelfgemaakte friet dan kant-en-klare friet. En alles staat natuurlijk ook in verhouding tot je andere eten. Eet dus een beetje friet met lekker veel groente (bijvoorbeeld deze spruitjes) en stukje vlees of vis. Toch op zoek naar een gezondere variant? Bekijk dan even dit recept met zoete aardappel friet.

Een mooi bijgerecht bij een mooie stuk vlees en groente. Per portie gebruik ik één grote vastkokende aardappel. De eerste stappen graag ruim een half uur van te voren doen.

Belgische friet

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: Hoofdgerecht, BijgerechtCuisine: BelgischDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Kook tijd

20

minutes

In dit recept maken we Belgische friet.

Ingredienten

 • 1 grote vastkokende aardappel of 2 middelgrote aardappels

 • Optioneel: zout

 • Keukenbenodigdheden:
 • Frituurpan

Stappen

 • Gebruik het liefst een grote vastkokende aardappel en anders twee middelgrote aardappels. Snijd de zijkanten en de voor- en achterkanten eraf. Met een dunschiller kun je de laatste stukjes schil eraf halen. Snijd de aardappel(s) in plakken van ongeveer 1cm dik. Snijd vervolgens de plakken weer zodat je frieten overhoudt van ongeveer 1cm dik.
 • Was de frieten goed zodat het meeste zetmeel eraf gaat. Dit komt ten goede van de knapperigheid. Droog ze daarna goed af op keukenpapier of een schone theedoek.
 • Frituur ze daarna op ongeveer 130 à 140 graden voor ongeveer 6 à 7 minuten. Af en toe even schudden zodat de frieten niet aan elkaar plakken. Laat ze vervolgens afkoelen op een keukenpapier voor minimaal een half uur. Je kan ze ook in de koelkast bewaren voor een paar uur later.
 • Wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze vervolgens afbakken op 180 à 190 graden voor een minuut of 4. Bestrooi de frieten met eventueel een klein beetje zout.

Notes

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

3 REACTIES

 1. Belgische frieten worden met bloemige aardappelen gemaakt, liefst grote bintjes. Het vierkant snijden is niet nodig, de ongelijke vorm van de frieten is juist essentieel. Vooral niet spoelen, het zetmeel moet zeker behouden blijven. Inderdaad twee keer bakken. Eerste maal op 140 graden gedurende 4-5 minuten, niet langer! Dan laten afkoelen. Tweede maal op 180 graden gedurende twee minuten of tot ze goudgeel en krokant zijn.
  Vanwege een belgische die het kan weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zelfgemaakte Tortilla wraps

Voorheen kochten we altijd de kant-en-klaar Tortilla wraps, maar nu ik een recept heb gevonden om Tortilla wraps...

BMI en BMR berekenen

Met onderstaande calculator kun je jouw BMI en BMR berekenen. Daarnaast kun je, wanneer je jouw streefgewicht invult, zien hoe lang het duurt voordat...

Tzatziki zelfgemaakt

Tzatziki is een heel bekend Grieks gerecht. Meestal gegeten als bijgerecht of als saus gebruikt bij brood of...