Belgische friet


Waarschijnlijk zul je misschien wel denken, waarom een recept voor Belgische friet op een site waar het over gezonder eten gaat. Daar heb je inderdaad enerzijds gelijk in, maar beter af en toe zelfgemaakte friet dan kant-en-klare friet. En alles staat natuurlijk ook in verhouding tot je andere eten. Eet dus een beetje friet met lekker veel groente (bijvoorbeeld deze spruitjes) en stukje vlees of vis.

Een mooi bijgerecht bij een mooie stuk vlees en groente. Per portie gebruik ik één grote vastkokende aardappel. De eerste stappen graag ruim een half uur van te voren doen.


Bereidingstijd

20 minuten

2 personen

Eenvoudig

Ingrediënten

 • 1 grote vastkokende aardappel of 2 middelgrote aardappels

Keukenbenodigdheden

 • Frituurpan

Stappen

Stap 1

Gebruik het liefst een grote vastkokende aardappel en anders twee middelgrote aardappels. Snijd de zijkanten en de voor- en achterkanten eraf. Met een dunschiller kun je de laatste stukjes schil eraf halen. Snijd de aardappel(s) in plakken van ongeveer 1cm dik. Snijd vervolgens de plakken weer zodat je frieten overhoudt van ongeveer 1cm dik.

belgische friet 17 belgische friet 16 belgische friet 15 belgische friet 14 belgische friet 13 belgische friet 12 belgische friet 11 belgische friet 10

Stap 2

Was de frieten goed zodat het meeste zetmeel eraf gaat. Dit komt ten goede van de knapperigheid. Droog ze daarna goed af op keukenpapier of een schone theedoek.

belgische friet 9 belgische friet 8

Stap 3

Frituur ze daarna op ongeveer 130 à 140 graden voor ongeveer 6 à 7 minuten. Af en toe even schudden zodat de frieten niet aan elkaar plakken. Laat ze vervolgens afkoelen op een keukenpapier voor minimaal een half uur. Je kan ze ook in de koelkast bewaren voor een paar uur later.

belgische friet 7 belgische friet 6 belgische friet 5 belgische friet 4

Stap 4

Wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze vervolgens afbakken op 180 à 190 graden voor een minuut of 4. Bestrooi de frieten met eventueel zout.

belgische friet 3 belgische friet 2 belgische friet 1

Showing 3 comments
 • Hans
  Beantwoorden

  Het aardappelras maakt heel veel uit voor de smaak. Onze voorkeur gaat uit naar Victoria’s.

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Beste Hans, dank je wel voor de tip. Ik ga zeker de Victoria’s proberen. Ik lette meestal alleen op de grootte van de aardappel.

 • Elisabeth
  Beantwoorden

  Belgische frieten worden met bloemige aardappelen gemaakt, liefst grote bintjes. Het vierkant snijden is niet nodig, de ongelijke vorm van de frieten is juist essentieel. Vooral niet spoelen, het zetmeel moet zeker behouden blijven. Inderdaad twee keer bakken. Eerste maal op 140 graden gedurende 4-5 minuten, niet langer! Dan laten afkoelen. Tweede maal op 180 graden gedurende twee minuten of tot ze goudgeel en krokant zijn.
  Vanwege een belgische die het kan weten.

Leave a Comment