Waarschijnlijk zul je misschien wel denken, waarom een recept voor Belgische friet op een site waar het over gezonder eten gaat. Daar heb je inderdaad enerzijds gelijk in, maar beter af en toe zelfgemaakte friet dan kant-en-klare friet. En alles staat natuurlijk ook in verhouding tot je andere eten. Eet dus een beetje friet met lekker veel groente (bijvoorbeeld deze spruitjes) en stukje vlees of vis. Toch op zoek naar een gezondere variant? Bekijk dan even dit recept met zoete aardappel friet.
Een mooi bijgerecht bij een mooie stuk vlees en groente. Per portie gebruik ik één grote vastkokende aardappel. De eerste stappen graag ruim een half uur van te voren doen.
Het aardappelras maakt heel veel uit voor de smaak. Onze voorkeur gaat uit naar Victoria’s.
Beste Hans, dank je wel voor de tip. Ik ga zeker de Victoria’s proberen. Ik lette meestal alleen op de grootte van de aardappel.
Belgische frieten worden met bloemige aardappelen gemaakt, liefst grote bintjes. Het vierkant snijden is niet nodig, de ongelijke vorm van de frieten is juist essentieel. Vooral niet spoelen, het zetmeel moet zeker behouden blijven. Inderdaad twee keer bakken. Eerste maal op 140 graden gedurende 4-5 minuten, niet langer! Dan laten afkoelen. Tweede maal op 180 graden gedurende twee minuten of tot ze goudgeel en krokant zijn.
Vanwege een belgische die het kan weten.