Home Basis Basis tomatensaus recept

Basis tomatensaus recept

Tomatensaus, wie kent het niet. In deze basis uitleg laat ik zien hoe je standaard basis tomatensaus maakt voor pasta. Eentje die je gemakkelijk zelf kan maken en ook nog eens gezonder dan de kant-en-klaar sauzen. Vanuit die basis tomatensaus kun je natuurlijk gemakkelijk de saus met vlees en/of groentes aanvullen tot je een volledige tomatensaus hebt. Na het recept van de basissaus leg ik uit op welke manieren je allemaal kunt variëren met het toevoegen van kruiden, toevoegen van extra groentes en het toevoegen van vlees.

Basis tomatensaus recept

5 from 1 vote
Recipe by Rob Rollenberg
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Kook tijd

40

minutes

In dit recept maken we een basis tomatensaus (onder het recept kan je lezen wat voor kruiden, groente of vlees je nog extra kunt toevoegen om de saus nog lekkerder te maken). Als je de ingrediënten bekijkt zit er al meer in de saus dan je misschien zou verwachten bij een basis tomatensaus, maar persoonlijk vind ik dit wel het minimale.

Ingredienten

  • 1 kg (ontvelde) tomaten of 2 blikken gepelde tomaten (verse tomaten is natuurlijk de beste optie, maar bij tijdsdruk kun je ook ingeblikte tomaten gebruiken)

  • 1 blikje tomatenpuree (voor extra tomatensmaak)

  • 2 gemiddeld grote uien

  • 2 wortels (een hele mooie combinatie met de tomaten en is natuurlijk ook nog eens gezond)

  • 1 rode paprika (hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de paprika mooie combinatie en boordevol vitamines)

  • 1 à 2 teentje(s) knoflook

  • 1 wijnglas rode wijn of bouillon (dit geeft de tomatensaus een karakter. Of je nou kiest voor de rode wijn of runder-, kippen- of groentebouillon. Als bouillon basis kies dan het liefst zoutarme bouillon. Ikzelf neem als ik geen eigen bouillon heb altijd een fond van de AH (ingekookte bouillon). Hierin zit bijna geen toegevoegd zout)

  • zeezout (gebruik nooit teveel zout en voeg op smaak toe. Erbij kan altijd, zout eruit halen niet. Ik gebruik altijd zeezout, omdat deze ook nog vaak sporen bevat van mineralen die goed voor je zijn)

  • peper

  • olijfolie

Stappen

  • Ontvel de tomaten door aan de onderkant een kruisje te snijden en leg ze 30 seconden in heet water en vervolgens een minuut in ijskoud water. Hierdoor je gemakkelijk de tomaten ontvellen.
  • Maak de groentes schoon en snij deze allemaal klein.
  • Begin met het fruiten van de ui en wortels oftewel doe ze in een pan met olijfolie die op een laag vuurtje staat.
  • Doe er vervolgens de paprika bij en een snufje zout.
  • Als de ui glazig is doe dan de tomatenpuree erbij en de knoflook en blijf af en toe roeren.
  • Na een minuut of 3 mag de rode wijn erbij of de bouillon en laat deze even inkoken.
  • Doe nu de in stukken gesneden gepelde tomaten in een pan en laat het geheel een minuut of 20 à 30 zachtjes koken.

Notes

  • Opmerking: Zoals je ziet er zit al meer in de saus dan je misschien zou verwachten bij een tomatensaus, maar deze combinatie vind ik zelf de beste als basissaus. Lees nog zeker even onderstaande paragrafen met wat je nog aan de basissaus kunt toevoegen om het nog lekkerder te maken!
  • Tip: Je kunt de tomatensaus helemaal glad maken door een staafmixer of blender te gebruiken. Hierdoor is de saus meteen kidsproof en kun je wat extra groente verstoppen. Handig voor lastige etertjes!
  • Tip: Belangrijk als je weinig ervaring hebt is om de saus niet te snel te willen maken. Snij eerst alles en zet de pan op een laag vuurtje, zodat niet het één en ander aanbakt. Kost dus wat wel meer tijd in het begin, maar oefening baar kunst en de snelheid zal alleen maar toenemen.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Toevoegingen aan de basissaus

Natuurlijk kun je de saus nu gebruiken als tomatensaus, maar om hem nog lekkerder en eventueel gezonder te maken kun je nog wat kruiden, groente of vlees toevoegen. Wat je zoal kan toevoegen zal ik hieronder opsommen. Natuurlijk kan het zijn dat ik het één en ander mis, maar d’r is natuurlijk ook veel mogelijk. De saus hoeft natuurlijk niet iedere keer hetzelfde te zijn. Datgene wat je kiest kan afhangen van je budget, van datgene wat je nog in de koelkast hebt liggen, van je smaak of  de productkeuze afhankelijk van het seizoen (seizoenseten is vaak goedkoper, lekkerder en duurzamer, want de producten komen voor het grootst gedeelte uit Nederland)

Toevoegen van kruiden

Gebruik één van de onderstaande kruiden of een combinatie, maar niet allemaal tegelijk. Gebruik het liefst verse kruiden, die niet alleen smaakvoller zijn, maar ook nog eens gezonder. In verse kruiden zitten veel meer vitamines en mineralen. De meeste van onderstaande kruiden kun je ook in je tuin of je balkon planten in een mand.

  • Basilicum (de blaadjes op het laatst toevoegen, eventueel de steeltjes samen fruiten met de ui)
  • Rozemarijn (doe 2 takjes in de saus en vis de takjes aan het einde van de kooktijd uit de saus)
  • Tijm (hetzelfde als de Rozemarijn)
  • Laurierblaadje (hetzelfde als de Rozemarijn, maar dan 1 groot blaadje of 2 kleine eventueel kun je de Rozemarijn, Tijm en laurierblaadje samen in de saus doen)
  • Peterselie (platte of gekrulde beide lekker)
  • Oregano (alleen de blaadjes gebruiken)
  • Gedroogde paprikapoeder (voor wat meer pit)

Toevoegen van extra groente

Ongetwijfeld zal ik het één en ander missen, maar toch een korte opsomming. Ik hoef denk ik niet uit te leggen, dat groente gezond zijn. Vul de saus aan met één van onderstaande groente. In de winter zou ik kiezen voor een wat voller saus. In deze maanden hebben we immers meer energie nodig om ons lichaam warm te houden.  

  • Bleekselderij
  • Courgette
  • Venkel (voor een anijssmaak)
  • Prei
  • Lente-ui (voor een scherpere smaak)
  • Broccoli (erg gezonde groente, let op dat je de broccoli meteen mee laten koken wanneer de tomaten erin gaan)
  • Doperwten (past mooi bij de lente/zomer)
  • Witte bonen (of andere bonen, dit maakt de saus wat voller)
  • Aubergine (zeker geen verkeerde keuze)
  • Spinazie (doe de spinazie op het laatste moment erbij of doe het rauw bij de je pasta)
  • Paddenstoelen (champignons, kastanje of gemixt, op allerlaatste moment erbij doen)
  • Bloemkool
  • Pastinaak (een vergeten groente kan er ook zeker bij)
  • Sperziebonen
  • Kikkererwten (wanneer je een vegetariër bent een goede eiwit leverancier)

Toevoegen van vlees

Noodzakelijk in een tomatensaus? Nee zeker niet, maar het kan wel zorgen voor een smaakvollere tomatensaus. Eet je al regelmatig (meer dan drie keer in de week) vlees dan zou ik het weglaten of iets nemen als salami of parmaham. In een verpakking zit meestal, maar 100 gram vlees en van de saus kun je met een normaal gezin (2x ouder, 2x kind) er twee maal van eten.

  • Gehakt(ballen)
  • Salami
  • Alle soorten ham
  • Spek

Zelf aan de slag met tomatensaus? Kijk dan eens naar één van deze recepten:

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

49 REACTIES

  1. Een vraag, ik ben tot nu toe altijd een pakjes & zakjes persoon geweest. Echter daar wil ik een beetje vanaf. Nu ben ik alles behalve ervaren kok, dat blijkt al wel met mijn zakjes en pakjes. Maar hoeveel van z’n bouillonblokje gebruik ik dan?

    Bij voorbaat dank!

    • Beste Kimberly,

      Ik zou 1 bouillonblokje in zijn geheel gebruiken, dat is meer dan voldoende om smaak af te geven. Nadeel van bouillonblokjes zijn meestal wel, dat deze veel zout bevatten. In de supermarkten is vaak ook fond (ingekookte bouillon) te krijgen bij de soepafdeling, die vaak minder zout bevatten. Wanneer je hiervan ongeveer 150-200ml van gebruikt geeft dit voldoende smaak af.

      Het is inderdaad soms lastig, als niet ervaren kok, in te schatten hoeveel je van iets gebruikt. Oefening baart kunst, dus gewoon vaak proberen. De ene keer zal het lekkerder zijn dan een andere keer en op een gegeven krijg je het trucje wel door. Maar dan nog maak je wel eens een foutje. Gewoon lekker experimenteren en geniet van het resultaat en probeer te leren van je fouten.

  2. Ik heb hem net gemaakt en hij is erg lekker. Alleen zijn de worteltjes op een een of andere manier nog hard, enig idee waarom?

    • Beste Wonne, goed om te horen dat de tomatensaus gesmaakt heeft. De reden waarvoor de wortels nog zo hard zijn komt omdat ze dan te kort gekookt zijn. Wortels zijn net als aardappels harde groente en ze hebben wat tijd nodig om te garen. Om dit te voorkomen kun je de wortels fijner snijden en/of de wortels samen met de uien laten fruiten. Eventueel kun je de wortel stukjes ook eerst nog even in wat water koken. Dan weet je zeker dat ze zacht zijn.

  3. Dag Rob, Ik wil deze pasta binnenkort gaan maken met gehakt erbij. Nu vroeg ik me af of je dan adviseert om het gehakt te rullen en daar dan de ui en wortel bij te doen, of moet ik het gehakt apart klaarmaken en later in de saus bijvoegen?

    • Beste Helen, je kunt inderdaad beginnen met bakken van het gehakt en vervolgens de uien en wortels toevoegen en deze dan even meefruiten. Ik zelf doe het wel apart omdat je gehakt op hoog vuur rul bakt en de wortels en uien wil je daarentegen weer op een laag vuurtje zacht laten worden. Wanneer de uien en wortels gefruit zijn dan kan het gehakt toegevoegd worden.

  4. Beste Rob, in je recept staat dat de hoeveelheden voor een normaal gezin zijn. Ik woon samen. Mijn goede voornemen is om minder uit pakjes & zakjes te maken, dus dit past daar natuurlijk goed bij. Ik weet alleen nooit zo goed wat je allemaal kan invriezen. Is het mogelijk om deze saus ook in te vriezen? Alvast bedankt!

    • Beste Anouk,

      Leuk om te horen dat je minder uit pakjes gaat koken. Tomatensaus kun je heel goed invriezen en eventueel ook een paar dagen in de koelkast laten staan. Gek genoeg wordt tomatensaus alleen nog maar lekkerder als die wat langer staat. Ik zou alleen de pasta er niet bij invriezen. Dit kan natuurlijk wel, maar met het opnieuw verwarmen kan de pasta te gaar worden. Met tomatensaus doe ik het meestal zo, dat wij er ook 2 dagen van eten. Op een rustige dag maak ik het. De saus die over is bewaar ik een paar dagen in de koelkast en gebruik hem op een dag, dat ik eigenlijk geen tijd heb om te koken. Het enige wat ik dan hoef te doen is de saus te verwarmen en de pasta te koken.

  5. Wat ik mis in het recept: bleekselderij! Kan er in het begin bij, bij de wortel en ui (dan is het heel zacht en alleen qua smaak nog te herkennen) of wat later, dan blijft het steviger en vult het de saus wat op.

  6. Gisteren wou ik pasta saus maken en kwam dit artikel tegen. Het heel goed en simpel uitgelegd. Heb het gemaakt en was super. Het is me eindelijk gelukt om een basis tomaten saus te maken. Voor het eerst in mijn leven. Volgende keer ga ik meer maken en deze bewaren in de koelkast.

    Ik ben trouwens vegetariër en eet al heel lang minimaal 4 keer pasta in de week. De laatste jaren zonder pasta saus want het lukte me niet :/. En in pakjes zit veel te veel zout was ik achter gekomen. Dus koop ik deze niet meer sinds een jaar. Wel jammer want ze waren wel erg lekker.

    Bedankt rob, Het maken van de gepelde tomaten was een erg goede tip en omschrijving. Ik had niet gedacht dat het zou lukken. Maar het lukte geweldig. En ook de extra toevoeging van de tomatenpuree. Hierbij heb ik nog wel een tip gebruik de tomatenpuree uit een kartonnen pakje van AH ofwel Heinz. Even goed kijken maar daarin zit heel weinig zout. Kost wel iets duurder.

    Voor de tomatenpuree heb ik AH Pas­sa­ta di po­mo­doro gebruikt: http://www.ah.nl/producten/product/wi106236/ah-basic-gezeefde-tomaten

    Heinz: http://www.ah.nl/producten/product/wi106255/heinz-gezeefde-tomaten

    Heb de saus gisteren gemaakt met als extra toegevoegde groenten; brocolli, courgette, kapucijners, champignons en doperwten.

    Heb nog de volgende vragen

    – Ook ik merkte dat de wortels en ook de paprika nogal hard waren(veel kauwen). Dit komt me bekend voor heb ik ook vaak met prei als ik die bak. Toch heb ik de wortels heb ik in het begin toegevoegd bij de uitjes. De paprika later zoals beschreven. Volgende keer probeer ik deze iets langer te koken.

    – Ik weet dat prei nogal een lastige groente is. En nogal rauw of klef smaakt als je deze niet lang genoeg bakt. Hoe kan ik d eze het best toevoegen in het recept? vanaf het begin. Ik bewaar trouwens mijn gesneden prei in de koelkast.

    – Ik heb altijd sperziebonen(zak gebroken) en spinazie(deelblokjes) in de vriezer. Normaal kook ik deze altijd bij de pasta mee. Hoe of kan ik deze het best toevoegen gelijk in de saus? lekker makkelijk :P

    • Dag Jip, hartstikke leuk om te horen, dat de pasta gelukt is. Helemaal top. Wat betreft de vragen:
      – Je kunt een aantal dingen daaraan doen. Je kunt de wortels en/of broccoli eerst in water koken voor een paar minuten, de pastasaus langer laten sudderen, of nog fijner snijden. Wat bij mij altijd succes heeft, is fijn snijden. Ik zet een pan op laag vuur met wat olie en een beetje zout. Dan fruit ik daarin de groente. De hardste groente eerst. Ik begin dan met de wortelen (evt kun je ook een rasp gebruiken), daarna de uien, prei en vervolgens de paprika. In jouw geval zou ik dan ook de broccoli in kleine stukjes toevoegen. Laat dit rustig sudderen, voeg daarna eerst de wijn en/of bouillon toe. Laat dit even inkoken. Hierdoor zijn eigenlijk alle groente al bijna gaar. Daarna mogen de tomaten toegevoegd worden. En laat dit gerust zo’n 30 minuten sudderen.
      – Wanneer je de prei mee fruit met de uien (dus tot aan de uien glazig zijn) zouden ze niet rauw hoeven te zijn.
      – Wanneer de sperziebonen al gekookt zijn hoeven ze alleen opgewarmd te worden in de saus. Dan kun je ze op laatste moment toevoegen. Zo niet voeg ze dan vanaf het begin mee. Spinazie kan er op laatste moment erbij. Zelfs met verse spinazie.

      • Hoi Rob, ik zie nu wat ik miste. Ik had geen wijn en bouillon toegevoegd na het bakken. Maar de tomaten puree er gelijk bij gedaan. Het ontbrak dus aan water in mijn saus om te koken. Wat o.a de paprika en wortelen nog nodig hebben. Nou snap ik ook waarom in het plaatje jouw saus mooi glad en ook waterig was.

        Nog een vraag. Maar hoelang is tomatensaus houdbaar in de koelkast. Kun je op maandag bijvoorbeeld een grote pan tomaten saus maken. En dan in de koelkast zetten in tupper ware doosje bijvoorbeeld en dan er op zondag nog van eten? Dat zou veel tijd schelen en energie kosten :)

        • Ah, gelukkig is het probleem boven tafel gekomen. Volgende keer een nog mooiere saus. Je kunt de saus wel enkele dagen bewaren. Ik zou de saus invriezen, als je het zolang wil bewaren. Mocht je daar de mogelijkheden niet voor hebben zou ik de saus in een bakje doen met zo min mogelijk zuurstof.

  7. Ik vond het een heerlijk recept. Heb de “saus” gemaakt met verse tomaten, uien, paprika, wortel (bospeen), bleekselderij en verse kruiden als peterselie, tijm en nog gedroogde oregano en basilicum. Ik vond alleen de rode wijn niet zo lekker erbij. De saus kreeg er wel een volle smaak van, maar mijn chileense cabernet sauvignon was er misschien wel een beetje té stevig voor.

  8. Mooi recept, ik wil hem wel eens gaan proberen. Maar welke rode wijn kan je het beste gebruiken en hoeveel ongeveer? Is dit dan genoeg om geen boullion te gebruiken? En is dit dan gezonder?

    • Ik gebruik meestal een glas rode wijn. Wisselend welke wijn ik in huis heb. De laatste tijd gebruik ik alleen bouillon. Het beste is om gewoon te gaan proberen en ontdekken.

  9. Mooi simpel recept Rob,..vandaag Heb ik het gemaakt omdat ik na de vakantie nogal een overschot aan tomaten in de kas had hangen,..
    Daarom heb ik gelijk maar 4 kilo tomaten gebruikt en het recept verviervoudigd… 1 liter apart voor de pasta van vanavond en dan maar eens kijken hoe we de rest gaan bewaren.
    Ik vind het overigens ook een prima recept voor een stevige tomatensoep..even de blender er door,..eventueel een balletje gehakt of zo en de smaak is net mooi.

    Ik heb er overigens een paar pepertjes doorheen gegaan, lekker pittig en bij ons gaan vanavond bij het bereiden van de pasta pas de andere groentes erbij..

    nogmaals bedankt!!

  10. Goedendag Rob.
    Op mijn zoektocht naar een tomatensaus heb ik deze dus van U gevonden. Morgen wil ik de saus gaan maken van rijpe roma tomaten . Nu is mijn vraag nog alleen , gebruik ik de zaden van de tomaten ook, of verwijder ik die ?

    • Ik zou de tomaten in ieder geval ontvellen. Het zaadlijst gebruik kan, maar houdt er wel rekening mee, dat de saus iets lichter wordt en dat je de tijd neemt om het extra vocht weg te koken.

  11. Ook ik wil graag zonder pakjes en zakjes gaan koken en was op zoek naar een recept voor tomatensaus. Nu mijn vraag, maakt het uit welke tomaten er gebruikt worden?

    • Hi Joyce, op zich maakt het niet zoveel uit zolang de tomaten maar lekker smaken! Volgens de kenners heb je de Pomodori tomaten nodig. Ik gebruik de laatste tijd diverse biologische tomaten en dat gaat prima. Je kunt overigens ook gepelde tomaten gebruiken. Kijk dan wel of er niets is toegevoegd. Overigens bepaalt niet alleen de tomaat de smaak, ook de kruiden, groente en vlees spelen hun rol.

  12. Heb de saus gister gemaakt. Ik kreeg de tomaten niet goed ontveld, dus ik ben ook echt een amateur. Gelukkig kwam mijn vriendin te hulp en we hebben het water eerst gekookt ipv warm water uit te kraan :P. daarna verliep allesnop rolletjes. Wat gehakt er doorheen gegooid en op het laatste wat peterselie en basilicum. De saus was uiteindelijk oranje ipv rood. Misschien iets teveel wortel? Eindresultaat? Super lekkere saus en veel gezonder en beter dan uit pakje.

  13. Hoi, klinkt interessant dit recept. Ik weet dat verse kruiden aangeraden worden, maar ik heb hier nog een potje staan met italiaanse kruiden, die ik altijd voor mijn verse tomatensoep gebruik. Er zit oregano basilicum tijm en bonenkruid in. Is dat ook goed in de saus te gebruiken misschien?

  14. Super bedankt voor dit recept. Hij is heerlijk! Ik maak hem met een laurierblaadje erbij en dan voor zes porties tegelijk die ik dan invries. Daarmee kan ik elke keer weer variëren met de groentes en vlees die ik erbij doe.

  15. Hallo,

    Hoeveel water moet ik gebruiken voor de bouillon?
    En de groenten bakje gaar en de tomaten saus kook je? moet ik dan uiteindelijk de gebakken groenten bij het water met bouillon en tomaten saus doen? Ik ben bang dat het dan veel te waterig is.
    Ik wilde het vanavond graag gaan maken.

    Met vriendelijke groet,

    Elisa de Groote

    • Hallo Elisa, je hoeft niet zoveel water te gebruiken. Het gaat om de smaak van bouillon, wanneer je een bouillon blokje gebruikt, zou ik max 100ml gebruiken. Het is ook afhankelijk wat je gebruikt voor de tomatenbasis. Bijvoorbeeld passata is minder waterig dan gepelde tomaten. En met verse tomaten is afhankelijk of je de hele tomaat gebruikt of zonder het waterige binnengedeelte.

      Ik zou eerst de groente fruiten, dan afblussen met wat bouillon en daarna de tomaten erbij doen. Overigens hoef je niet alle groente te fruiten. Bijvoorbeeld fijngesneden courgette is ook lekker, als je deze aan het einde toevoegt.

  16. Hallo, het ziet er lekker uit! Ik ga vanavond proberen deze saus te maken. Een vraagje; kan je rode wijn invriezen? Ik zou graag deze saus willen invriezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Taco kruidenmix

Ongetwijfeld heb jij hier ook wel eens last van, een kast vol met losse kruiden en kant-en-klaar kruidenmixen. Sommige kruiden gebruik je frequent...

Zelfgemaakte Aioli

Zelfgemaakte sauzen zijn vrijwel altijd lekkerder dan een kant-en-klaar variant. En zelfgemaakte sauzen zijn ook nog eens gezonder! Bij...

Gezondheidsvoordelen Oesters Eten | Oester Gezond

Gezondheidsvoordelen Oesters Eten | Oester Gezond Oesters is een product dat veel in Nederland gekweekt wordt maar ook in het wild geplukt kan worden. In dit...