De hamburger, de fastfood icoon aller tijde, toch? Wanneer je aan fastfood denkt, dan komt de hamburger waarschijnlijk als eerst bij je naar boven. Maar nu dan deze Aziatische groenteburger. Gaat daarvan ons hartje ook sneller kloppen? Loopt het water je al in de mond?
Wanneer ik aan een hamburger denk, dan denk ik aan een gegrilde hamburger, uitgebakken spek en gesmolten cheddar kaas. Het frisse van een augurk en lang, maar zacht gebakken ui en champignons. Met een goede klodder mayonaise en ketchup. Zo’n hamburger waarbij je cholesterol letterlijk in “error” schiet.
En dan de Aziatische groenteburger. Komt die in de buurt van bovenstaand? Nee, natuurlijk niet. Ten eerste het is geen vlees, en ook geen vleesvervanger. Aan dat woord heb ik sowieso al een hekel. Hoezo vleesvervangers? Qua smaak, qua structuur of qua voedingswaarde. Wanneer heet iets vleesvervanger? Wees juist trots als vegetariër, dat je geen vlees eet. En noem het dan liever groenteschijf of groenteburger.
Maar goed dan deze Aziatische groenteburger. De burger is niet te vergelijken met een echte hamburger. Maar wel verdomd lekker! Een knapperig goud bruine broodje, knapperig taugé, een frisse paksoi salade en uitgebakken champignons met soja saus. Een dan de groenteburger. Gemaakt van knolselderij, wortel en lekker veel kruiden. En dan is het ook nog eens een feestje voor je lichaam. Dubbel pret, dus eigenlijk.
En deze Aziatische groenteburger kun je ook met gerust hart voorschotelen bij een echte vleeseter. Ik weet zeker, dat je hem hiermee ook gelukkig maakt. Proberen dus!Een aantal groente die ik gebruikt heb, waren nog over van de Aziatische groentesoep.