Home Keuken Aziatische recepten Aziatische groenteburger

Aziatische groenteburger

De hamburger, de fastfood icoon aller tijde, toch? Wanneer je aan fastfood denkt, dan komt de hamburger waarschijnlijk als eerst bij je naar boven. Maar nu dan deze Aziatische groenteburger. Gaat daarvan ons hartje ook sneller kloppen? Loopt het water je al in de mond?

Wanneer ik aan een hamburger denk, dan denk ik aan een gegrilde hamburger, uitgebakken spek en gesmolten cheddar kaas. Het frisse van een augurk en lang, maar zacht gebakken ui en champignons. Met een goede klodder mayonaise en ketchup. Zo’n hamburger waarbij je cholesterol letterlijk in “error” schiet.

En dan de Aziatische groenteburger. Komt die in de buurt van bovenstaand? Nee, natuurlijk niet. Ten eerste het is geen vlees, en ook geen vleesvervanger. Aan dat woord heb ik sowieso al een hekel. Hoezo vleesvervangers? Qua smaak, qua structuur of qua voedingswaarde. Wanneer heet iets vleesvervanger? Wees juist trots als vegetariër, dat je geen vlees eet. En noem het dan liever groenteschijf of groenteburger.

Maar goed dan deze Aziatische groenteburger. De burger is niet te vergelijken met een echte hamburger. Maar wel verdomd lekker! Een knapperig goud bruine broodje, knapperig taugé, een frisse paksoi salade en uitgebakken champignons met soja saus. Een dan de groenteburger. Gemaakt van knolselderij, wortel en lekker veel kruiden. En dan is het ook nog eens een feestje voor je lichaam. Dubbel pret, dus eigenlijk.

En deze Aziatische groenteburger kun je ook met gerust hart voorschotelen bij een echte vleeseter. Ik weet zeker, dat je hem hiermee ook gelukkig maakt. Proberen dus!Een aantal groente die ik gebruikt heb, waren nog over van de Aziatische groentesoep.

Aziatische groenteburger

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: Hoofdgerecht, LunchCuisine: AziatischDifficulty: Gemiddeld
Servings

2

servings
Prep time

40

minutes
Cooking time

10

minutes

In dit recept maken we een heerlijke Aziatische groenteburger.

Ingredienten

  • 1/2 knolselderij

  • 1-2 winterpenen of wortels

  • 1 ei

  • 2-3 eetlepels paneermeel

  • 2 eetlepels bloem

  • 2 theelepels paprikapoeder

  • 1 theelepel kerrie

  • 1/2 theelepel korianderzaad

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • 1/2 theelepel komijnpoeder

  • 1-2 theelepel(s) sambal

  • Enkele takjes koriander of 30 gram koriandersaus

  • 1 knoflookteentje

  • 2-3 stengels Paksoi

  • 100 gram Shii-take

  • 75 gram taugé

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel yoghurt

  • 1/2 eetlepel citroen

  • 1 theelepel honing

  • 1 eetlepel olijfolieolie

  • 2 knapperige broodjes

Stappen

  • Halveer de knolselderij en schil deze. Schil daarna ook de wortels.

    Tip: Lees hier hoe je snel knolselderij snijdt.
  • Rasp daarna de knolselderij en wortel. Vermeng dit daarna met alle kruiden, 1 eetlepel bloem, zout en peper en een ei.
  • Meng alles door elkaar. Leg op een bord het paneermeel en bloem. Maak een bal van de geraspte wortel en knolselderij (Mocht het nou toch nog te nat zijn, doe er dan nog wat bloem bij). Druk vervolgens de bol plat op een bord en vorm er groenteburgers van. Draai de burger om, zodat overal paneermeel zit. Leg de groenteburger minimaal een half uur in de koelkast.
  • Maak intussen een dressing van olijfolie, yoghurt, citroen en honing. Pas eventueel de smaak aan, door één van de ingrediënten meer toe te voegen.
  • Maak de stengels paksoi schoon en snij deze fijn.

    Tip: Lees hier hoe je paksoi snijdt.
  • Bak eventueel de broodjes af in de oven. Maak de shii-take schoon en bak deze in wat olie. Blus deze aan het einde af met 2 eetlepels soja-saus.
  • Bak de groenteburgers aan iedere kant 5-7 minuten in wat zonnebloemolie op een middelhoog vuur. Probeer de groenteburger, maar één keer te draaien.
  • Spoel de taugé af onder warm water en spoel deze daarna af met koud water. En klaar is de Aziatische groenteburger! Eet smakelijk.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Chinese komkommersalade

Een frisse Chinese komkommersalade als bijgerecht bij bijvoorbeeld Bami.

Nieuwe lading volkoren spelt broodjes

De nieuwe lading volkoren spelt broodjes zijn weer klaar voor aankomende week. Het kost je een kwartier aan arbeid en een paar uur aan...

Hoe snij je paprika in stukjes

Hoe snij je paprika in stukjes? Ik laat door middel van foto's zien hoe je paprika het snelst kan snijden. Voor de doorgewinterde hobby-koks zal dit...