Home Fruit Appel Appelmoes zelf maken

Appelmoes zelf maken

Zo rond september is het echt appeltijd. Je ziet ook her en der in het land appelplukdagen, waarbij je met een kleine bijdrage een grote hoeveelheid appels van de bomen kunt halen. Een leuke activiteit om met kinderen te doen. En wanneer je dan met enkele kilo’s appels thuiskomt, is het leuk om appelmoes zelf te maken. Het is eenvoudig te doen en vele malen lekkerder.

Toen ik gisteren wilde beginnen met het maken van de appelmoes stond mijn oudste dochter meteen te trappelen om mee te helpen. En dat is natuurlijk alleen maar leuk, zo’n hulpje in de keuken.

Moet er suiker toegevoegd worden aan een appelmoes recept? Nee, dat hoeft niet. Appels hebben van zichzelf natuurlijk ook al suiker in zich. Alleen voor de smaak kan suiker een goede toevoeging zijn. Echter dit bepaal je natuurlijk helemaal zelf. In dit recept gebruikte ik wat zuurdere appels, waarbij de suiker het meer in balans bracht. Gebruik je zoetere appels of een combinatie van zoete en zure appels, dan is de toevoeging van suiker zeker niet belangrijk.

Appelmoes zelf maken

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingredienten

 • 8 appels

 • 1/2 tot 1 theelepel kaneel

 • 1 à 2 theelepels suiker

 • water

Stappen

 • Wanneer je de appels hebt geplukt, was ze dan meteen even bij thuiskomst en leg ze dan droog en koel weg.
 • Zet een pannetje op een laag vuurtje met een laagje water. Met acht appels is dit ongeveer 200 tot 250ml water. En dan begint het meeste werk om de appelmoes te maken. Namelijk het schillen, klokhuis verwijderen en de appelstukjes kleiner te snijden. Doe de stukjes appels meteen in de pan.
 • Wanneer alle stukjes appels in de pan liggen, mag één van mijn favoriete kruid toegevoegd worden. Namelijk kaneel! En daarnaast mag ook het suiker toegevoegd worden.
 • Roer alles nog eens goed door elkaar, totdat de appel zacht is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Daarna mag het vuur uit. Laat de stukjes appels een beetje afkoelen, voordat je deze in de mixer doet of de staafmixer in de pan doet. Wil je in plaats van appelmoes liever appelcompote. Plet de stukjes dan een beetje met een vork.
 • Om de appelmoes verder af te maken, doe je alles in de mixer of gebruik je een staafmixer om de appelmoes helemaal glad te maken.
 • Dan rest er nog één ding en dat is proeven. Je kunt nu nog kaneel of suiker toevoegen. Daarna is het tijd om de potjes te vullen. Ik gebruikte 3 weckpotjes en ik vulde deze tot aan de rand. Zet ze heel even op zijn kop en laat de weckpotjes eventueel afkoelen in wat koud water, voordat je ze in de koelkast zet. Bij het vullen van de potjes en het dichtdoen van de potjes morste ik wat appelmoes, maar op merkwaardige wijze was dit zomaar verdwenen.
 • Bewaar de weckpotjes in de koelkast of eet de appelmoes warm. Hoe lang blijft de appelmoes dan goed? Wanneer je de appelmoespotjes goed vult tot aan de rand en ze even op de kop zet, kun je de appelmoes gemakkelijk enkele weken tot maanden bewaren in de koelkast.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

2 REACTIES

 1. Je kunt er ook nog na het pureren wat blokjes appel doorheen doen (dan nog even koken om die blokjes zacht te maken) dan heb je appel compote.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zelfgemaakte guacamole

Een guacamole is een heerlijke (dip)saus bij Mexicaanse gerechten. Je kunt de saus kant-en-klaar kopen, maar een zelfgemaakte...

Gele curry met groene groente en kokos-kip

De gele curry met groene groente en kokos-kip is typisch zo'n gerecht die je kunt maken met overgebleven...

Ovenschotel met pompoen en wortel

Tja, de herfst vraagt om oranje elementen op je bord. Althans, dat vind ik! En gelukkig zijn er ook voldoende...