Appelkruimeltaart

Recepten met gebak of taart zie je niet vaak terug op deze website. Daar gaat nu verandering in komen en ik begin met een appelkruimeltaart. Voor de verjaardag van mijn dochter, die 6 jaar geworden was, gingen we aan de slag. Mijn dochter hielp met veel plezier mee met de appelkruimeltaart.

Normaal gesproken zien we de appelkruimeltaart in een ronde vorm. Deze appelkruimeltaart is een rustieke, platte en bijna vierkante taart, maar buitengewoon lekker en relatief eenvoudig te maken. De combinatie van zure appels, kaneel (wat ook nog eens gezond) is en het zoete van de suiker. Natuurlijk moet je zo’n een taart niet dagelijks eten, maar zo af en toe kan het natuurlijk geen kwaad.

Taarten maken is vooral met kinderen een leuk klusje en zo worden ze ook langzamerhand bekend met ingrediënten, bereiding en het uiteindelijke resultaat van een zelfgemaakte taart. In dit geval een appelkruimeltaart die voor 80% door mijn dochter is gemaakt.

Bereidingstijd

75-90 minuten

1 taart

Eenvoudig

Ingrediënten

Bodem

 • 200 gr bloem
 • 1 ei + 1 eigeel
 • 125 gr roomboter (op kamertemperatuur)
 • 80 gr suiker
 • 1 eetlepel melk
 • 6-8 gram bakpoeder (half zakje bakpoeder)

Tussenlaag

 • 8 groene appels

Ingrediënten

 • 25 gr suiker
 • 10 gr roomboter
 • 1 theelepel bloem
 • 1 theelepel kaneel

Topping

 • 200 gr bloem
 • 80 gr suiker
 • 125 gr roomboter (op kamertemperatuur)

Keukenbenodigdheden

Stappen Appelkruimeltaart

Stap 1

We beginnen voor de appelkruimeltaart eerst met de tussenlaag. Hiervoor hebben we de suiker nodig. De 8 appels moeten geschild worden. Zet vervolgens een koekenpan op het kleinste pitje en zet het vuur zo laag mogelijk. Doe vervolgens de roomboter in de pan en laat deze even smelten. Snij intussen de stukjes appel en voeg deze langzamerhand toe in de koekenpan. De appelstukjes mogen een grote tussen de 1 en 2 cm hebben. Voeg daarna de suiker en de kaneel toe en laat dit 15-20 minuutjes pruttelen. Ongeveer net zo lang als je bezig bent met de rest van de taart. Roer natuurlijk zo nu en dan wel even in de koekenpan.

 

Stap 2

Verwarm de oven alvast voor op 175ºC graden. Voor de bodem hebben we 25 gram suiker nodig en 125 gram roomboter(op kamertemperatuur) . Mix dit met behulp van een keukenmachine met deeghaak of staafmixer door elkaar. Dan mag 1 heel ei toegevoegd worden en 1 eigeel (een beetje eiwit is niet erg). Voeg vervolgens nog een eetlepel melk toe. Mix dit nog even door elkaar.

Stap 3

Voeg vervolgens 200 gram bloem toe, het bakpoeder en een snufje zout en mix dit nog even goed door elkaar tot je een beslag hebt. Leg vervolgens op een bakplaat wat bakpapier en doe daar het beslag op. Leg daaroverheen nog een bakpapiertje en rol of druk het beslag plat tot ongeveer een dikte van 0,5  cm. De onderkant is af en appels zullen intussen ook wel gaar zijn. Proef eventueel de appels of er meer kaneel nodig is. Ik houd namelijk wel van de smaak van kaneel en deed er nog wat extra bij.

 

Stap 4

Nu is het tijd voor de topping. Een crunch voor de appelkruimeltaart. Het leukste gedeelte voor kinderen. Meng met je handen 80 gram suiker, 200 gram bloem en 125 gram roomboter (op kamertemperatuur) door elkaar totdat je kruimels overhebt.

Stap 5

Tijd om de taart op te maken. De onderkant was al klaar, hierop mogen de appels gelegd worden (houd de randen vrij en vervolgens doe je de kruimels er overheen. Vouw de randjes iets naar binnen en de taart mag in de voorverwarmde oven op 175ºC graden voor 45 à 60 minuten.

Stap 6

Laat vervolgens de taart afkoelen op een afkoelrekje, zodat de onderkant nog wat kan uitharden. Nu is de appelkruimeltaart klaar. Tijd om te genieten!

 

Leave a Comment