In mijn eigen zoektocht naar de beste hardloopapp na jarenlang de Nike+ Running app te hebben gebruikt kwam ik verschillende voor- en nadelen tegen met de verschillende hardloopapps. De meestgebruikte hardloopapps heb ik getest en voor iedere hardloopapp heb ik individueel nog een review geschreven. Dit zijn mijn ervaringen met Runtastic Pro hardloopapp.
De hardloopapps die ik getest heb zijn:
- Nike+ Running app
- Runkeeper
- Runtastic Pro
- Endomundo
- Strava
Een overzicht van de beste hardloopapps kun je later hier terugvinden, als ik alle reviews heb geschreven.
Runtastic Pro
Toen ik begon met hardlopen heb ik een aantal hardloopapps overwogen, waaronder ook de Runtastic Pro app. Met een oerhollandse gierigheid was mijn beslissing om de gratis Nike+ Running app te gebruiken al gauw gemaakt. Hoewel je alle hardloopapps gewoon kunt gebruiken beperken ze je soms in de statistieken en het beperkte aanbod van coaching in de gratis versies. In deze review beperk ik mij ook tot de gratis variant en ik zal benoemen welke voordelen bij de betaalde versie zitten.
De versie die ik heb gebruikt op mijn iPhone 5 was versie 5.5.1
De Runtastic Pro app is gemaakt door het Oostenrijks bedrijf Runtastic en focust zich niet alleen op hardlopen. Naast de Runtastic hardloop app hebben ze nog meer apps, waaronder enkele fitness apps. Ook leveren ze producten zoals een hartslagband, weegschaal een activiteitstracker. Al jouw resultaten kun je vervolgens terugvinden op je eigen account op Runtastic.com. Om alle mogelijkheden te unlocken zul je een Gold abonnement moeten afnemen en deze kost €49,50 per jaar.
De gebruiksvriendelijkheid van de Runtastic Pro app
En hoe zit het dan met de gebruiksvriendelijkheid van de Runtastic Pro app. Net als met Nike Running app is bij het opstartscherm direct de mogelijkheid om met hardlopen te beginnen. De hardloopapp is volledig in het Nederlands behalve de feedback tijdens het hardlopen.
Ook de Runtastic Pro app is gemakkelijk in gebruik. Bij het opstarten kun je direct starten door één keer op starten te drukken. Je start dan met de laatste instellingen, die je gebruikt hebt. Druk je rechtsboven op het hardloopmannetje dan kun je een aantal instellingen wijzigen. Waaronder de soort sport, oefening doel, muziek keuze en route bepaling. De oefening doel optie beperkt zich niet alleen tot het verbeteren van een bepaalde tijd, snelheid of afstand. Je kunt ook kiezen uit intervaltraining of het verbeteren van één van jouw activiteiten en dat is een leuke optie. Ook kun je extra trainingsschema’s aanschaffen. De kosten van de trainingsschema’s zijn €21,99, maar bij een Gold abonnement zijn ze gratis.
Al met al behoorlijk uitgebreid in de gratis versie. Verder vind je linksboven het menu, die tevoorschijn komt als je op de 3 streepjes drukt. Hier kun je jouw profiel terug vinden en aanpassen. Je kunt weer teruggaan naar het startscherm door op activiteit te drukken. Ook kun je de geschiedenis terug bekijken en de statistieken. De statistieken beperken zich tot het aantal activiteiten per week, per maand, per jaar of alles. Je kunt niet de snelste 5km of halve marathon terug vinden.
De instellingen die je kunt doen met de Runtastic Pro app zijn vrij beperkt. Op zich hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn en maakt de hardloopapp zelfs gemakkelijker in gebruik. Je kunt de eenheden aanpassen, de stem van de coach (geen Nederlands) en aangeven wanneer je feedback wil. Dit kan zowel in tijd als per kilometer. Ook de functie van Auto pauze (bijvoorbeeld als je stilstaat bij een stoplicht) kun je aan- of uitzetten. Een daarnaast kun je LIVE tracking aan- of uitzetten.
Ook vind je in het menu Story Running. Wat eigenlijk niet meer is dan de mogelijkheid om een verhaal of meerdere verhalen aan te schaffen om deze vervolgens tijdens het sporten te beluisteren.
Jouw activiteiten terug bekijken
Zoals daarjuist al verteld kun je jouw activiteiten op je toestel terug bekijken. In een overzicht per week, per maand, per jaar of alles. Daarnaast kun je nog inzoomen op een enkele activiteit. Daar kun je de tijden terug vinden per kilometer, de totale afstand en de gelopen tijd. Ook zie je je gemiddelde tempo, gemiddelde snelheid als maximale snelheid. Ook de hoogte verlies en winst kun je terugvinden en je verloren vocht. Gek genoeg vind je hier weer geen verbruikte kcal per run.
Online zijn dezelfde statistieken terug te vinden, maar de website maakt nogal een warige indruk, als je gebruik maakt van de gratis versie. Veel reclame van derden, veel reclame van hun zelf om jou te overtuigen om over te stappen op een Gold abonnement. Wil je online je activiteiten terug bekijken en alle statistieken zien dan zou ik zeker overwegen om een Gold abonnement af te sluiten. Naast de statistieken kun je net als bij de Nike+ Running app routes bekijken van andere en zelf routes aanmaken. Zo kun je goed zien hoe ver een bepaalde route is. Ook kun je bij Runtastic activiteiten importeren van bijvoorbeeld een Garmin hardloophorloge.
Het sociale element
De sociale elementen van de verschillende hardloopapps zijn een niet geheel onbelangrijke onderdeel geworden. Je kunt je activiteiten delen via bijvoorbeeld Facebook, live aanmoedingen krijgen via Facebook en daarnaast kun je met Newsfeed live je vrienden zien, maar ook andere sportieve mensen in de omgeving. Deze laatste optie is een leuke aanvulling behalve dat deze optie standaard aan staat. Het zou netter zijn, als dit standaard uitstaat. Niet iedereen is erop gesteld om zijn huidige locatie en activiteit te laten zien.
Coaching bij de Runtastic Pro app
Coaching is zeker ook aanwezig bij de Runtastic Pro app. Alleen in de gratis versie niet bruikbaar. Je kunt wel gebruik maken van intervaltrainingen, maar een volledige training tot een bepaalde doel niet. Je kunt de trainingen los aanschaffen, maar met een Gold abonnement zijn ze allemaal te gebruiken zonder verdere bijbetaling. Je hebt trainingen waarbij je of 3 keer per week erop uit moet of vaker. Dit hangt af van de afstand en de tijd waarin je dit wilt afleggen.
Betrouwbaarheid van de Runtastic Pro app
Hoewel ik niet zo vaak met de Runtastic hardloopapp heb gelopen, als met de Nike running app, heb ik tot dusver nog geen één keer een probleem gehad. Zowel niet met hardlopen, als met fietsen. Wanneer ik alle activiteiten terug bekijk zie ik ook nergens hele rare waardes, dus vooralsnog voldoet de app het uitstekend met het registeren van mijn activiteiten.
Samenwerking Health
De samenwerking met Health (de gezondheid app) van Apple is ook prima in orde. Hij deelt de calorieën, fiets of (hard)loopafstand en je work-outs. Daarnaast leest die onder andere je gewicht. Hierdoor kan Runtastic, als je een weegschaal hebt die samenwerkt met Health, altijd je actuele gewicht aflezen en daarmee onder andere je verbruikte calorieën beter berekenen.
Conclusie
De gratis versie heeft al voldoende te bieden en is redelijk goed bruikbaar. Alleen voor de beste ervaring en inzicht in jouw activiteiten zul je toch een abonnement moeten aanschaffen. De hardloopapps weten natuurlijk heel goed hoe ze je hierin moeten verleiden. En eerlijk is eerlijk zoveel zijn de kosten niet. De vraag blijft natuurlijk wel of je dan niet beter een sporthorloge kan aanschaffen!
Dan het cijfer! Ik geef de Runtastic Pro app het cijfer 7. In de gratis variant kom je toch nog enkele mogelijkheden tekort, die je wel weer terugkrijgt als je daarvoor betaald. Anders zou ik de app een 8 geven. Moet je dan toch een abonnement nemen? Nee, dan zou ik eerder een kijkje nemen bij de Runkeeper app. Voor zowel de betaalde als niet betaalde versie krijg je daar net wat meer mogelijkheden voor hetzelfde geld. Binnenkort lees je op 10x gezonder ook de review van Runkeeper hardloopapp.
Denk jij er anders over? Of heb jij wel last van onbetrouwbare gegevens van Runtastic? Dan zie ik graag je reactie hieronder tegemoet.
Mooie review.
Heb ondertussen met endomondo, runkeeper en vandaag met runtastic gelopen.
Wat ik heel erg leuk vind aan runtastic zijn de mooie grafische overzichten:
– loopparcours met weergave van intensiteit per hartritme, snelheid, etc etc
– overzicht tijd/percentage per hartritme zone
Deze mis ik toch bij runkeeper en endomondo.
Veelal gebruik je de apps om je prestaties te delen.
Echter het probleem met de verscheidenheid van loop appjes, is dat je vrienden verspreid zijn over verschillende merken.
Niet iedereen gebruikt bv alleen runtastic.
Maw, wil je de sociale controle met iedereen delen, dan loop je of met de verschillende apps actief en is het syncen tussen alle apps na je activiteit. Of bestaan er reeds apps die dat voor jouw doen?
Dag Wim, dank je wel. Alle apps hebben zo hun voordeel dan wel hun nadeel. En zodra ze geüpdatet worden kan het zomaar zijn, dat een andere app weer beter is. Ik denk inderdaad ook dat de meeste lopers hun vrienden volgen en dan de app gebruiken waar de meeste vrienden op zitten. Er bestaan inderdaad apps waarbij je de accounts van Nike, Runtastic, enz kunt koppelen. Een voorbeeld van zo’n app is RunGap.
Jammer dat niet weergegeven wordt wat data dit bij gebruik geeft, want ik ken iemand die van 1G naar 2G moeten gaan is en nog niet toekomt! Vraag is of het niet ligt aan verandering van smartphone waarbij 4G sneller en meer zou verbruiken dan vroeger 3G?
@Eri,
Ik denk dat de snelheid van netwerk bandbreedtes, los zou staan van wat een app nu werkelijk zou verbruiken.
Het gevoel van sneller te surfen, kan inderdaad leiden tot meer verbruik in volumes.
Btw, @Rob, recent een nieuwe site met hardloopstatistieken gevonden: smashrun.com
Misschien de moeite om ook eens te bekijken?
Groetjes, Wim
Mijn runtasticapp aantal gelopen km laat altijd minder zien dan zie van mijn man die met elke willekeurige andere loopapp loopt. Bij 33,4 op runtastic laat nu de Stravaapp 35,2 zien!!!!!!!
Ik heb in de runtastic App altijd minder kms dan in overige apps. Ongeveer 200 meter op 5km