Home Sporten Apps App review | Nike+ Running app

App review | Nike+ Running app

In mijn eigen zoektocht naar de beste hardloopapp na jarenlang de Nike+ Running app te hebben gebruikt kwam ik verschillende voor- en nadelen tegen met de verschillende hardloopapps. De meestgebruikte hardloopapps heb ik getest en voor iedere hardloopapp heb ik individueel nog een review geschreven. Aangezien ik het meest gebruik heb gemaakt van Nike+ Running app begin ik daar dan ook mee.

De hardloopapps die ik getest heb zijn:

Een overzicht van de beste hardloopapps kun je later hier terugvinden, als ik alle reviews heb geschreven.

Nike+ Running app

De Nike+ Running app was tot kort geleden een van mijn meeste gebruikte apps op mijn iPhone. Ik gebruikte hem op zowel mijn oude als nieuwe telefoon. De hardloop app is in functies en design in de loop der tijd uitgebreid en verbeterd, maar ook zijn er functies verdwenen.

De versie die ik heb gebruikt op mijn iPhone 5 was versie 4.6.2. 

Toch wel een erg groot voordeel van de Nike Running app is dat deze volledig gratis is. Je krijgt een volledige hardloopapp met niet alleen een registratie van jouw runs, maar met de huidige versie ook coaching functies voor zowel beginners als gevorderde. Het sociale element is nog verder uitgebreid en op de website van Nike.com kun je jouw activiteiten verder analyseren.

De Nike Running app is alleen te gebruiken voor hardlopen, waar de andere apps meerdere sporten ondersteunen.

De gebruiksvriendelijkheid van de Nike+ Running app

De Nike+ Running app is gemakkelijk in gebruik. Bij het opstarten van de app kun je middels 2x drukken gaan hardlopen. En dat is wel zo fijn, als je smartphone in een sportarmband zit.

De app ziet er verder overzichtelijk uit en via het menu is het meteen duidelijk welke opties er zijn. Via de instellingen (settings) zijn er een aantal instellingen te wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld instellen hoe vaak (om de zoveel kilometer of aantal minuten) je een terugkoppeling krijgt. Tevens kun je kiezen of je alleen de tijd wil horen, afstand of snelheid. Standaard staan de opties allemaal aan. Vrijwel alle belangrijke opties staan standaard al goed, zodat je daaraan niets hoeft te doen. Al met al heeft de app best wel wat instellingen, waardoor je de app naar jouw smaak kunt aanpassen.

Het enige minpuntje aan gebruiksvriendelijkheid is dat er geen taalkeuze is. Voor velen zal dit niet zo belangrijk zijn. Nog een minpuntje tijdens het hardlopen is het opeens verdwijnen van de optie om je scherm te kantelen. Alleen de Nike Running app had deze optie. Je kon opgeven of je je smartphone om je linker of rechterarm droeg. Hierdoor kon je tijdens het hardlopen echt goed meekijken. Echter met de huidige versie is deze optie niet meer aanwezig. Verder is de gebruiksvriendelijkheid van de Nike Running app dik in orde.

Jouw activiteiten terug bekijken

Op zowel je telefoon, als op de Nike website kun je al jouw activiteiten terugkijken. Hierdoor kun je goed je vooruitgang bekijken. Op je toestel kun je al jouw activiteiten terug bekijken of een samenvatting in de vorm van een overzicht met de beste tijden op 1km, 1 mile, 5km, 10km, halve marathon en hele marathon. Ook kun je je verste run en langste run zien.

Online op Nike.com  zijn al deze activiteiten ook terug te zien, maar dan beter zichtbaar en iets uitgebreider. Ook kun je routes maken om van te voren te bekijken hoe ver een bepaald traject is.

Een ander leuk element is het winnen van trofeeën. Uiteenlopend van hardlopen op je verjaardag tot een bepaald aantal kilometers in de maand. Ook verdien je Nikefuel met iedere run die je loopt. Echter is het nut van Nikefuel met alleen hardlopen niet echt waardevol. Ook kun je bepaalde levels behalen met de totale hoeveelheid kilometers. Je krijgt dan een ander kleurtje op de achtergrond. Wanneer je een mede-hardloper ziet met dezelfde hardloopapp kun je aflezen aan de kleur of het een ervaren of beginnende hardloper is. Je kunt deze optie ook uitzetten bij de instellingen.

Het sociale element 

Waar de Nike+ Running app zich vanaf het begin al onderscheidde was het sociale element. Je ziet het aantal kilometers die jouw vrienden hebben gelopen in dezelfde week en maand. Je kunt uitdagingen aangaan met vrienden wie het snelst bijvoorbeeld 50 kilometer heeft gelopen. Wanneer je via Facebook of Twitter connect kun je tijdens jouw run aanmoedigingen krijgen. Ook kun je afbeeldingen delen voor of na het hardlopen.Coaching bij de Nike+ Running app

Een andere nieuwe, maar zeker handige optie is de coaching optie. Een hulpmiddel die je al eerder zag bij de andere hardloopapps (vaak wel betaald), waarmee je bepaalde doelen kunt behalen. Voor zowel beginners als voor gevorderde, voor 5km tot aan een hele marathon kun je een volledige training krijgen met een duidelijk overzicht, wanneer en hoe lang je moet lopen. Enige minpunt is het feit, dat je geen keuze kunt maken of je 3 of 4 dagen per week wilt hardlopen. Je zult altijd 4 dagen per week moeten hardlopen en dat is met een gezin of drukke baan best lastig.

Betrouwbaarheid van de Nike+ Running app

Het belangrijkste element van een hardloopapp is, dat deze jouw activiteit goed registreert. Vanaf het begin op mijn oude iPhone 3Gs tot het gebruik op mijn nieuwe iPhone 5 heeft de Nike Running app het diverse keren niet goed gedaan. Wat ging er dan mis? Nou de hardloopapp heeft een 20-tal keren geen goed gps signaal gehad of was gewoon van slag. Soms hele loop en andere keren alleen 1 of 2 kilometer. Ik liep dan tijden rond de 3 minuten, waardoor de feedback met de gemiddelde tijden totaal niet klopte. Ook veel van mijn records kloppen daardoor gewoon niet. Eerst dacht ik dat het aan mijn verouderde toestel lag, maar ook met mijn nieuw toestel heeft die last van deze kuren. Wanneer dit gebeurd bij de eerste kilometer op een lange run is dit buitengewoon vervelend. Normaal gesproken loop ik rond 5.15 per kilometer, maar bij een lange run wil ik het liefst beginnen rond 5.40 per kilometer. Als dan de feedback niet goed is weet ik totaal niet meer hoe snel ik loop en daardoor heb ik aan het einde van de lange run het erg zwaar. Dit is dus een heel groot minpunt. Mijn vrouw echter heeft vrijwel nooit last van deze bug.

Samenwerking Health en de Nike+ Running app

Hoe zit het dan met de samenwerking tussen Health (of gezondheid app) en de Nike Running app. Deze is op dit moment erg mager. Je kunt alleen je Nikefuel en work-outs delen. Met alle andere hardloopapps kun je tegenwoordig je activiteiten en verbrande calorieën delen. Zeker als je gebruik maakt van meerdere gezondheidsapps en bewegingsapps is dit een teleurstelling.

Conclusie

Voor mij was de onbetrouwbaarheid en de bugs na de laatste versie wel een reden om te gaan kijken naar een andere hardloopapp. Mijn vrouw is echter nog steeds content met de Nike Running app en heeft geen last van de onbetrouwbaarheid. Je ziet in de App Store ook wisselende reviews. De één is dik tevreden en de andere weer niet. Wanneer je de app alleen gebruikt voor het hardlopen is het mede dankzij de gratis download geen hele slechte keuze en de moeite waard om het uit te proberen. Wanneer ik een cijfer zou moeten geven op basis van 1 tot 10 dan zou ik de app momenteel een score van 6 geven!

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

5 REACTIES

  1. Ik gebruik de Nike+app sinds 2011, ik ben dus een enthousiast gebruiker. Ik ben begonnen met de SportBand (een soort horloge op de arm). Toen deze stuk ging (ik kreeg gratis een nieuw exemplaar) ben ik overgeschakeld op een IPod touch. Genoemde hardware heeft het nadeel dat er geen GPS functie aanwezig is en je de workouts moet calibreren. Nu gebruik ik een GSM met GPS. Je kunt voordat je aan een workout begint controleren of het GPS signaal sterk genoeg is (indicator moet groen zijn). Omdat ik de gemeten data zo nauwkeurig mogelijk wil vastleggen betekent dit dat een workout soms ga aanpassen. Afwijkingen ontstaan doordat de GPS later inschakelt, onderweg soms uitvalt, of bij het gebruik van hardware zonder GPS de stappenteller afhankelijk is van de afstand tussen de gemaakte stappen welke worden geregistreerd. Het GPS systeem is nooit helemaal 100% nauwkeurig, Dit ligt niet aan de Nike app.
    Het is eenvoudig om de juiste afstand van een workout te berekenen, Ga naar running routes (hier zie je de gelopen work outs met een GPS systeem). Je kunt een gelopen route volgen op de platte grond van de kaart. Zoek je start positie, selecteer nieuwe route en volg de route met je muis, klik regelmatig op de gelopen route en je ziet de gelopen k.m. Doe dit tot de finish, stop de opname en je ziet de juiste gelopen afstand. Indien gewenst kun je de datum, afstand en gelopen tijd aanpassen met de edit functie,
    Deze aanpassing geeft de nodige problemen voor de app omdat dan vaak de TOTAAL gelopen afstand niet meer klopt. Ik heb vaak contact met de helpdesk en de service is perfect, Afstanden worden gecorrigeerd en in een nieuwe release wordt het probleem opgelost.
    Wat opvalt is dat de Nike running app regelmatig wordt aangepast voor nieuwe ontwikkelingen, men is echt innovatief. Ook de nieuwste app heeft de nodige aanpassingen gehad. Opvallend was, dat in het begin, geen problemen meer optraden met gecorrigeerde ingebrachte data. Sinds kort treedt er weer een probleem op, men heeft mij verzekerd dat ook dit weer wordt opgelost. De service van de Nike service desk is uitstekend. Ik zie liever een app welke zich verder ontwikkelt dan een star systeem. Een punt van verbetering zou zijn om eerst een nieuwe release beter te laten testen. Ik blijf een enthousiaste gebruiker en wil de app zeker aanbevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Pizza Calzone

Een Pizza Calzone is eigenlijk gewoon een dubbel geklapte pizza. Wanneer je een pizza kan maken is dit...

Pizza basis recept

Een pizza basis recept helpt je op weg naar je zelfgemaakte pizza. En Pizza is mijn favoriete fastfood...

Zelfgemaakte paneermeel

Zelfgemaakte paneermeel? Is dat niet iets wat je heel gemakkelijk in de winkel kunt kopen voor een paar dubbeltjes?...