Zelfgemaakte pepersaus

Bij biefstuk hoort voor mij pepersaus en dan natuurlijk het liefst een zelfgemaakte. Hier dan ook een recept van mijn versie voor een pepersaus. Vaak wordt er in een pepersaus gebruik gemaakt van room, maar ik gebruik tegenwoordig gewoon melk. Naast dat dit gezonder voor je is dan een versie met room maakt het qua smaak niet veel uit.

Het gerecht waarbij ik deze saus heb gebruikt staat hier: Biefstuk met pepersaus, salade met meirapen en zelfgemaakte frieten

Voor een iets snellere variant kun je ook deels het recept van zelfgemaakte champignonsaus aanhouden

Bereidingstijd

15-20 minuten

2-4 personen

Eenvoudig

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 1-2 knoflookteentjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 theelepels groene peperbolletjes
  • 1/2 tot 1 theelepel zwarte peper
  • 50ml rode wijn
  • 150-200ml goede kwaliteit runderfond of bouillon
  • 75-100ml melk

Keukenbenodigdheden

  • Sauspan of kleine kookpan

Stappen

Stap 1

Snipper een ui heel fijn en doe de gesnipperde ui met wat olijfolie en een snufje zout in een steelpannetje. Snij de knoflook heel fijn en voeg deze toe als de ui glazig is. Voeg vervolgens de eetlepel bloem toe en roer dit even goed door, totdat je een soort van papje hebt.

Stap 2

Nu is het dan tijd om de rode wijn toe te voegen. Wanneer die is ingedikt voeg dan de fond of bouillon toe. Daarna de zwarte peper (doe nog niet alle peper erin, bewaar wat om de saus aan het einde op de smaak te brengen) en de groene peperbolletjes.

Stap 3

Wanneer de saus weer is ingedikt kun je geleidelijk aan de melk toe voegen. Voeg ook het bakvocht van het bakken van de biefstuk toe. Aan het einde doe je de peterselie erbij en breng de saus verder op smaak met zout en peper.

Misschien vind je dit ook leuk!

Showing 15 comments
  • Gerlach van Beinum
    Beantwoorden

    Geachte heer, Veel dank voor dit recept. Ga ik zeker maken! Groet, Gerlach.

  • Kevin
    Beantwoorden

    Dit recept klopt van geen kant,, er zit veel te veel rode wijn in waardoor de pepersaus rood kleurt, en deze bruinig moet zijn

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Hi Kevin, je hebt helemaal gelijk. De verhoudingen heb ik inmiddels aangepast. Bedankt voor het doorgeven.

  • Kiki
    Beantwoorden

    Klopt enkel de hoeveelheid rode wijn niet? Ik wil de saus gaan maken namelijk! Alvast bedankt.

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Ik heb het recept inmiddels aangepast.

  • Suus
    Beantwoorden

    Top recept! Perfecte pepersaus!

  • Scholte
    Beantwoorden

    Ik had geen groene peper en heb zwarte peper in vijsel gedaan en die er bij gedaan. Ook beetje whisky toegevoegd voor bite. Heerlijke saus geworden.

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Top, goed om te horen. En je kunt inderdaad een eigen variant maken. Klinkt lekker.

  • Arnold
    Beantwoorden

    Ik heb bouillon in poedervorm en dat gaat gelijk met de bloem bij de ui. Ik hoef dan wel achteraf meer melk toe te voegen ter vervanging van de 200ml water waarmee de oorspronkelijke de bouillon is gemaakt.

  • Cootje
    Beantwoorden

    Met melk ? BACH!

  • Cootje
    Beantwoorden

    ‘Lykt wel een grootkeukenrecept,voor 180 man of zoiets . . . ; Zoveel komen der nou ook weer ni!C. 😉

  • Baris
    Beantwoorden

    hallo rob, ik wil deze saus zonder rode wijn(alcohol) maken. Moet ik dan water gebruiken tijdens deze stap?

    Sorry als dit een domme vraag is, ik ben een groentje :).

    Bedankt!

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Ja hoor Baris dit kan gewoon. Ik zou ipv water wel bouillon gebruiken voor de smaak.

  • Janneke
    Beantwoorden

    Hallo Rob

    Lijkt mij een heelijk saus :-).

    Kun je de saus ook een dag van te voren maken?

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Hallo Janneke, geen enkel probleem. Het kan wel zijn dat de saus wat dikker is, maar een beetje water verhelpt dit.

Geef een reactie