Pasta met tomatensaus

Pasta met tomatensaus, wie kent het niet. Het is een beetje onze Hollandse kijk op de Italiaanse keuken.  Toch maak ik redelijk vaak een pasta met tomatensaus. Waarom? De kinderen lusten het en ik kan lekker wat groente verstoppen in de saus. Is het mijn favoriete pasta? Nee, die maak ik meestal op een vrije avond als de kinderen op bed liggen en mijn vrouw en ik samen kunnen genieten van een avondmaal.

Natuurlijk probeer ik de tomatensaus wel superlekker en zo gezond mogelijk te maken. In de loop van de tijd heb ik ook beter kunnen ontdekken hoe je van een tomatensaus een topsaus kunt maken. Tijd om dit weer eens te delen met jullie. Eerder schreef ik al over een basis-tomatensaus en dit is eigenlijk een aanvulling daarop.

Ik heb eigenlijk 2 soorten gemaakt. Eentje met weinig groente in de saus en eentje met veel groente erbij. Bij beide varianten gebruik ik een staafmixer om een gladde saus te creëren. Een saus waarbij kinderen niet aarzelend zitten te kijken of ze dit wel kunnen eten. Toch doe ik er op het laatste moment nog wel wat groente bij, zodat ze wel weten dat er groente in de saus zit. Gebruik hiervoor wel groente die geen of weinig kooktijd nodig hebben, zoals doperwten (uit de diepvries)

Welke pasta je erbij serveert laat ik altijd over aan de kinderen en in dit geval waren het vlindertjes.

Bereidingstijd

30-40 minuten

4 personen

Gemiddeld

Keukenbenodigdheden

  • Staafmixer
  • Kaasschaaf om geraspte kaas te maken

Ingrediënten

  • 300gr pasta (75 gram per persoon)
  • 2 blikjes gepelde tomaten (of 400 gram verse tomaten)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 400ml goede bouillon
  • 3 uien
  • 2 à 3 takjes rozemarijn
  • 5 à 6 takjes tijm
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Een stuk oude kaas of Parmezaanse kaas

De gehaktballen

  • 400gr biologisch (runder)gehakt
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel of broodkruim
  • 75-100gr Parmezaanse kaas (voor het gehakt)

Optionele groente

  • 2-4 wortels/winterpenen
  • Courgette
  • Doperwtjes
  • Paddenstoelen
  • Veldsla

Stappen Pasta met tomatensaus

Stap 1

We beginnen met de uien en snijden deze in dunne ringen of in stukjes. Het hoeft allemaal niet heel precies. We gebruiken immers toch nog de staafmixer, maar probeer redelijk fijn te snijden. Fruit daarna de uien met wat zout in een pan met olijfolie of zonnebloemolie.  Zodra de uien echt goed glazig zijn mag de tomatenpuree toegevoegd worden en ook de paprikapoeder. De knoflookteentjes mogen ook toegevoegd worden. Houd ook alvast de helft van de bouillon (ongeveer 200ml) bij de hand, want deze mag ook naar een paar minuten bijgevoegd worden. Je kunt de kruiden bij elkaar binden, maar je kunt takjes ook los erbij doen. Tel ze dan wel even van te voren. Laat de bouillon rustig inkoken op kleinste vuurtje voor een minuut of 10-15.

Stap 1 met extra groente

De handelingen zijn hetzelfde als de stap hiervoor. We voegen alleen de extra groente nog toe, zodra de uien ook in de pan gaan. Ik snij hiervoor de wortels in ringen, de paprika in stukjes en een halve courgette in stukjes. Je kunt de knoflookteentjes ook in zijn geheel toevoegen, maar haal dan wel even het velletje eraf.

 

Stap 2

Zet intussen ook alvast een grote pan met water en zout op het vuur voor de pasta. Intussen kun je de tomaten ontvellen, maar tomaten uit blik zijn ook een prima alternatief. Voeg de tomaten toe zodra de bouillon voor de helft ongeveer is ingekookt.

Stap 3

Ik gebruikte zelf wat minder gehakt dan dat er in het recept staat, maar de handelingen zijn hetzelfde. Meng de kaas, gehakt, ei en paneermeel met elkaar. Voeg ook wat zout en peper toe. Maak hiervan mooie gehaktballetjes en bak deze in een koekenpan.

Stap 4

Tijdens het bakken van de gehaktballen staat je tomatensaus rustig te pruttelen. Misschien kookt het water al en dan mag de pasta in de pan. Tijd om de kaas te raspen. Onlangs zag ik deze goede tip bij Jamie Oliver. Overgebleven geraspte kaas bewaar je in een bakje in de vriezer. Hierdoor heb je altijd wat geraspte kaas voor handen. Maak eventueel extra geraspte kaas door deze bij te raspen.

 

Stap 5

Doe de overgebleven bouillon bij de gehaktballen en snij intussen de groente, die waren overgebleven. Wanneer je geen extra groente gebruikt doe dan wel de overgebleven bouillon bij de gehaktballen. Doe wat zout en peper bij de groente, maar let op! Als er ook kinderen mee-eten je niet te veel gebruikt. Eventueel kun je net als ik een apart kinderpannetje maken. De doperwten kun je tot het allerlaatst bewaren.

 

Stap 6

Giet intussen de pasta af. Gebruik een staafmixer om de saus glad te maken. Vergeet hierbij niet de takjes tijm en/of rozemarijn te verwijderen. De afgegoten pasta mag bij de groente. Doe de doperwten er ook bij.

Stap 7

Nu nog wat tomatensaus erbij, proeven (moet er nog wat zout of peper bij) en de pasta is klaar om gegeten te worden met eventueel wat sla of spinazie.

Misschien vind je dit ook interessant?

Misschien vind je dit ook leuk!

Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] Zelf aan de slag met de tomatensaus? Kijk dan eens naar dit recept: Pasta met tomatensaus […]

Geef een reactie