Paddenstoelentaart met waterkers

Dit recept paddenstoelentaart met waterkerst heb ik rechtstreeks van beebox overgenomen. Het is een simpele, maar toch zeker een smakelijk taartje. De hartige taart is lekker gevuld met champignons, maar je kunt natuurlijk ook een mix gebruiken van paddenstoelen. En de handelingen zijn eenvoudig, dus maak je voor het eerst een hartige taart. Dan is dit een goed beginnersrecept.

Schrik overigens niet van de bereidingstijd, want daarin zit ook de oventijd en het wachten totdat het deeg klaar. Wanneer je ook de dressing bij de waterkerssalade zelf wil maken, kijk dan onderaan voor het recept van een mosterddressing.

Aan de slag dan maar.

Bereidingstijd

85 minuten

2 personen

Eenvoudig

Keukenbenodigdheden

Ingrediënten Paddenstoelentaart met waterkers

  • 250 gram kastanje champignon
  • 1 prei
  • Jonge sla met waterkers
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 à 2 knoflookteentje(s)
  • Stukje mozarella
  • 50-60 ml yoghurt
  • 75 gram geraspte kaas
  • 2 klontjes boter
  • 1 eetlepel paneermeel
  • Eetlepel zonnebloemolie
  • Optioneel: 1 eetlepel peterselie
  • Zout en peper

Ingrediënten Korstdeeg

  • 100 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 1/2 ei
  • Beetje olie of koud water
  • Snuf zout

Stappen Quiche met spinazie

Stap 1

Eerder al plaatste ik het recept voor korstdeeg, maar nu dan even een snelle uitleg. Meng de bloem met de roomboter (de roomboter in stukjes gesneden). Doe tevens het ei erbij, scheutje olie (of  eetlepel koud water) en een snuf zout. Je kunt het mengen doen met een keukenmachine of met een handmixer. Leg het deeg, verpakt in keukenfolie, minimaal 30 minuten in de koelkast.

Stap 2

Maak de champignons of paddenstoelen schoon. De kleintjes hoef je niet te snijden, snij de grote champignons wel in tweeën. Haal intussen de rozemarijn blaadjes van de takjes en snij deze fijn. Bak vervolgens de champignons in een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie en een eetlepel roomboter. Doe ook de rozemarijn erbij. Doe tevens wat zout en peper bij de champignons.

Stap 3

Tijdens het bakken van de champignons kun je alvast de prei in halve ringen snijden. Spoel de prei schoon. Snij vervolgens de onderkant eraf en het groene gedeelte. Snij de prei in de lengte in tweeën. Snij daarna de prei in halve ringen. Wanneer de champignons klaar zijn, kun je ze even laten uitlekken in een zeef of vergiet. Zet het vuur lager en smoor de prei in de koekenpan met een eetlepel roomboter. Op het laatst mag het knoflookteentje toegevoegd worden. Smoor de prei totdat deze zacht is geworden en laat deze ook even uitlekken.

Stap 4

Zet de oven aan op 200ºC. Rasp de kaas en snij de peterselie fijn. Doe 3 eieren in een kom. Klop deze even los en doe dan de helft van de geraspte kaas erbij en de yoghurt. Doe ongeveer de helft van de peterselie bij het eimengsel. De rest is straks voor garnering.

Stap 5

Na minimaal een half uur mag het deeg uit de koelkast gehaald worden. Vet allereerst een bakvorm in met wat olie en bestuif deze met wat bloem. Rol vervolgens het deeg uit op een bebloemde keukenblad. Bekleed de bakvorm volledig met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg en gebruik dit eventueel om ontstane gaten op te vullen. Prik vervolgens het deeg in met een vork. En strooi wat paneermeel op de bodem.

Stap 6

Bedek daarna de taartbodem met de champignons en prei. Zorg ervoor dat de champignons met de bollen kant naar boven liggen. Doe vervolgens het eimengsel erbij en zorg dat dit goed verdeeld is over de gehele bodem. Strooi daarna de resterende geraspte kaas erover heen en eventueel nog wat stukjes mozzarella. Zet de paddenstoelentaart vervolgens in oven voor 30 minuten.

Stap 7

Wanneer de paddenstoelentaart in de oven staat, kun je de sla schoonmaken en de dressing maken. Ik maakte een eenvoudige mosterddressing. Mosterddressing: 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel witte wijnazijn, 4 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Breng eventueel de mosterddressing verder op smaak met iets meer van één van de componenten.

Stap 8

Wanneer de paddenstoelentaart klaar is, wacht je nog heel even met het aansnijden. Wanneer de paddenstoeltaart een beetje is afgekoeld, kun je de taart ook gemakkelijker uit zijn vorm halen. Hij krimpt namelijk nog een beetje tijdens het afkoelen.

Misschien vind je dit ook leuk!

Geef een reactie