Macaroni met bloemkool en kaas schotel

Het was al even geleden dat ik dit gerecht Macaroni met bloemkool en kaas schotel heb gemaakt. Volgens mij heb ik dit gerecht wel eens bij Jamie Oliver in het programma gezien. Kan ook zijn dat ik het ergens anders heb gezien, als hobby-kok zie je natuurlijk zoveel gerechten. Vaak probeer ik het meer te gebruiken als inspiratie dan het één op één over te koken.

Het gerecht is een beetje een mix tussen Mac and Cheese en bloemkool met kaas. Beide al een enorme goede combinatie. Voordeel aan dit gerecht is ook nog eens dat het erg goedkoop is. Voor ongeveer 5 euro kun je hier met gemak met ze vieren van eten.

Bij het maken van dit gerecht is het handig, dat je een keukenmachine tot je beschikking hebt.

Bereidingstijd

45 minuten

4 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

  • 250gr Macaroni
  • 1 bloemkool
  • 8 plakjes Pancetta of Serranoham
  • 4 sneetjes oud brood
  • 2-3 takjes Rozemarijn
  • 150gr (vers) geraspte oude kaas
  • 100ml (kippen)fond of 1-2 (kippen)bouillonblokje(s)
  • 1 theelepel gemalen Nootmuskaat of zelf geraspt
  • 2 teentjes knoflook

Keukenbenodigdheden

  • Ovenschaal
  • Kaasrasp
  • Aardappelstamper
  • Kleine rasp voor de nootmuskaat

Stappen

Stap 1

Zet de oven alvast aan op 200c graden. Plak de Pancetta of Serranoham in een ovenschotel. Hoeft allemaal niet heel netjes. Daarna kan de schotel in de oven. De bedoeling is dat de plakken ham knapperig worden. Na een minuut of 5 à 10 (afhankelijk hoe warm de oven al is van het voorverwarmen) mag de schotel eruit. Zet intussen een pan op het vuur met de bouillon en voldoende water om daarin straks de bloemkool en macaroni te koken.

Stap 2

Doe de 4 sneetjes boterhammen en de blaadjes van de rozemarijn alvast in de keukenmachine. Laat de keukenmachine alvast draaien zodat de boterhammen voor een deel zijn verkruimeld, daarna mag de ham erin en laat hem dan nog even goed draaien zodat alles goed verkruimeld is.

Stap 3

Snij de bloemkool in roosjes en doe deze in de pan, wanneer het water kookt. Na een 5 minuten mag de Macaroni toegevoegd worden. Kook deze in 5 à 6 minuten beetgaar. Rasp intussen de oude kaas in de keukenmachine. Snij ook de knoflookteentjes fijn. Giet de macaroni en bloemkool af, wanneer deze klaar is. Bewaar een beetje kookvocht (een paar eetlepels is voldoende). Stamp de bloemkool een beetje fijn, zodat er straks niet hele grote stukken bloemkool in de schotel zit.

Stap 4

Doe nog een beetje olijfolie in de daarjuist gebruikte ovenschotel en smeer deze in. Doe daarna de macaroni en bloemkool in de schotel. Doe er vervolgens de geraspte kaas bij, de nootmuskaat, fijn gesneden knoflookteentjes en wat zwarte peper. Voeg tevens wat kookvocht toe en roer alles nog eens lekker door elkaar totdat het een smeuïg geheel is. Daarna mogen de broodkruimels met Pancetta eroverheen.

Stap 5

Doe de schotel voor een minuut of 10-15 in de oven totdat de bovenkant lekker knapperig is.

Misschien vind je dit ook leuk!

Geef een reactie