Japanse curry met stoofvlees recept

Wanneer je aan curry denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de Indiase curry. Met kruidige en pittige smaken. Maar vanavond stond bij ons de Japanse Curry met stoofvlees op tafel. En een groot verschil tussen de Indiase curry en de Japanse curry is dat de Japanse curry niet pittig, maar juist zoet. En zijn zoetheid krijgt de curry niet van suiker.

Nee, de Japanse curry krijgt zijn zoetheid van het karameliseren van de uien. En een beetje hulp van wat zoete groente, zoals wortels. Een gerecht dus wat uitermate geschikt is voor kinderen. Bedenk wel, dat je lang de tijd uittrekt voor de bereiding. Het karameliseren van de uien kost ongeveer 30 minuten en het stoofvlees moet nog wel zo’n 2 uur staan pruttelen. Gelukkig kun je daar ook de oven voor gebruiken, zodat je alsnog iets anders kunt ondernemen zonder telkens op de pan te letten.

Nog een ander groot verschil is, dat je schaamteloos rund kunt gebruiken in een Japanse curry. Dit heilige dier zou zich niet snel vinden in een Indiase curry.

japanse-curry-1

Japanse curry met stoofvlees

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 00:15
Kook tijd: 03:00
Totale tijd: 03:15

Opbrengst: Voor 3-4 personen

Ingrediënten

  • 75-100 gram rijst (per persoon)
  • 300 gram aardappels
  • 300 gram wortels/winterpeen
  • 3 grote uien
  • 1 blikje tomatenblokje
  • 300 ml (runder)bouillon
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 appel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel piment
  • 2 laurierblaadjes
  • 1,5 cm gember
  • 1 steranijs (optioneel)
  • Zout & peper

Keukenbenodigdheden

    Stappen

  1. Normaal gesproken zou je als eerst met het stoofvlees aan de slag gaan, maar in dit geval moeten eerst de uien gekarameliseerd worden. Snipper de uien en bak ze rustig bruin in een stoofpan of een andere pan met een dikke bodem met een beetje zout. En doe dit op een laag vuurtje, zodat ze niet verbranden. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  2. Tijdens het bakken van de uien kun je het stoofvlees alvast snijden. De knoflook en de gember snijden. Laatst zag ik nog een gemakkelijke manier om gember te schillen. Dit doe je met behulp van een lepel. Hiermee schraap je het schilletje er zo vanaf.
  3. Zet vervolgens een koekenpan op het vuur met wat olie om het stoofvlees bakken. Bak het stoofvlees rondom bruin. Het stoofvlees mag straks worden toegevoegd bij de uien, wanneer deze bruin zijn. Wanneer je het stoofvlees straks in oven verder willen laten sudderen, zet dan alvast de oven aan op 140ºC graden.
  4. Wanneer de uien bruin zijn, mag de gesneden knoflook en gember worden toegevoegd. Bak dit heel even mee. Daarna mogen de droge kruiden (paprika, kerrie, kurkuma, koriander, piment) worden toegevoegd.
  5. Voeg ook het stoofvlees, de tomatenblokjes, de bouillon(er moet ongeveer net zoveel bouillon bij, totdat het vlees net onder staat), laurierblaadjes en steranijs toe.
  6. Nu nog de wortels in halve maantjes snijden van ongeveer 0,5 cm dik. Daarna de aardappels in blokjes en dan mag dit ook worden toegevoegd. Zet vervolgens de pan in de oven op 130-150ºC graden voor ongeveer 2 uur. Of zet de pan op een heel laag vuurtje met een sudderplaatje ertussen.
  7. Een half uur voor het einde kan de rijst worden bereid en mag de appel in stukjes worden toegevoegd aan het stoofvlees. Japanse curry met stoofvlees

Misschien vind je dit ook leuk!

Geef een reactie